Κρίσιμοι είναι οι επόμενοι μήνες για τις τράπεζες, καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς…
Οι προετοιμασίες των τριών συστημικών τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει και οι κ. Τουρκολιάς, Κωστόπουλος και Σάλλας ετοιμάζουν ήδη τα όπλα τους.
Η Alpha και η Πειραιώς έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2,6 και 5,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα και κατ’ ουσίαν η ζώνη των 50 ημερών όπου θα καθοριστούν οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει.
Alpha Bank
Για την Alpha Bank η αύξηση των 2,6 δισ. ευρώ σημαίνει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι πρέπει να καλύψουν το 10%, δηλαδή 260 εκατ. ευρώ. Η Αlpha έχει εξασφαλίσει ήδη 150 εκατ. από την Credit Agricole (εξαιτίας της εξαγοράς της Emporiki Bank ), ενώ τα υπόλοιπα 110 εκατ. θα πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιώτες μετόχους. Η οικογένεια Κωστόπουλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να καλύψει τη συμμετοχή της, που σήμερα ανέρχεται πέριξ του 10%. Το Fund του Qatar, το οποίο ήδη κατέχει το 4% των μετοχών της τράπεζας, εκτιμάται ότι θα καλύψει τη συμμετοχή του.
Πειραιώς
Για την Πειραιώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει προσδιοριστεί σε 5,35 δισ. ευρώ και με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση. Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής είναι 535 εκατ. ευρώ. Ήδη διαθέτει τα 170 εκατ. από τη Societe Generale (εξαιτίας της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας) και αναζητά άλλα 365 εκατ. Οι κ. Σάλλας, Θωμόπουλος και Λεκκάκος κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Εθνική-Eurobank
Όσον αφορά το νέο σχήμα Εθνικής-Eurobank, oι Αλέκος Τουρκολιάς και Πέτρος Χριστοδούλου αναμένουν να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με τη Eurobank, που εκτιμάται ότι θα γίνει περί τα μέσα του καλοκαιριού. Ήδη «τρέχει» η διαδικασία για την ανταλλαγή του 100% των μετοχών της Eurobank με αυτές της ΕΤΕ και στη συνέχεια θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι δύο παράμετροι
Για να πετύχουν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι τρεις συστημικές τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν μια δυναμική για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να δώσουν την ελπίδα στους μετόχους ότι θα ανακτήσουν μέρος της τιμής τους.
Για παράδειγμα, πρέπει να πείσουν το επενδυτικό κοινό ότι θα πετύχουν κέρδη και θα δώσουν και μέρισμα. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές που ήδη κατέχουν τραπεζικές μετοχές. Οι παράμετροι είναι κυρίως οι εξής:
α) Οι τιμές θα καθοριστούν με βάση το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount 50%. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προφανώς κάθε τιμή που γράφει το ταμπλό θα έχει πολλαπλή αξία και σημασία. Ούτως ή άλλως οι τιμές των ΑΜΚ θα είναι πολύ χαμηλές. Επίσης, τα reverse splits, δηλαδή η μείωση του αριθμού των μετοχών, θεωρούνται βέβαια.
β) Γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει διαχωρισμός των δικαιωμάτων και αποκοπή του δικαιώματος μεταξύ του 10% που θα καλύψουν ιδιώτες μέτοχοι και του ΤΧΣ. Τόσο η Alpha όσο και η Πειραιώς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο υπουργείο Οικονομικών.
Tα σενάρια
Με βάση αυτές τις προτάσεις έχουν εξεταστεί δύο σενάρια:
1) Να υλοποιηθούν δύο αυξήσεις κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα. Στην πρώτη αύξηση να συμμετάσχουν μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι καλύπτοντας το 10% ή μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και η αποκοπή του δικαιώματος θα περιορίζονταν μόνο στο ελάχιστο 10%, ενώ στο τέλος της διαδικασίας το ΤΧΣ θα κάλυπτε το υπόλοιπο 90% της αύξησης.
2) Η δεύτερη πρόταση εστιάζεται στο πώς θα περιοριστεί η τόσο μεγάλη επίπτωση που θα υπάρξει στη μετοχή της τράπεζας που θα υλοποιήσει ΑΜΚ, αν αποκοπεί το δικαίωμα για το σύνολο της ΑΜΚ και αν η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αφορά το σύνολο της αύξησης. Με βάση αυτή την πρόταση θα μπορούσε σε μια αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί αποκοπή και διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων μόνο για το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων και όχι για το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου.
Use Facebook to Comment on this Post