xOrisOria News

Χρόνια Νεφρική Νόσος και γήρανση, είναι το θέμα της Παγκόσμια Ημέρας Νεφρού 2014 (video)

επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Από το 2006 η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και η Διεθνής Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF) όρισαν τη δεύτερη Πέμπτη του Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η καθιέρωση της…..

Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των νεφρών στη γενική υγεία, ως μια προσπάθεια μείωσης της συχνότητας και βαρύτητας νεφρικών παθήσεων.
Η φετινή εκστρατεία και η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2014, επικεντρώνεται στην Χρόνια Νεφρική Νόσο και την γήρανση.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά γίνεται πιο εύκολα με την αύξηση της ηλικίας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση, την προώθηση της πρόληψης και της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση αυτής της νόσου και να ξεπεραστεί αυτό το μείζον θέμα δημόσιας υγείας!

Οι νεφροί αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος και βρίσκονται αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας επηρεάζει τα περισσότερα από τα συστήματα του οργανισμού, εξ αιτίας του ρόλου των νεφρών στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στην αποβολή των βλαβερών προϊόντων του μεταβολισμού. Οι νεφροί συμμετέχουν επίσης, στο σχηματισμό ερυθροκυττάρων παράγοντας την ορμόνη ερυθροποιητίνη, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης παράγοντας την ορμόνη ρενίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου, συμβάλλοντας στο μεταβολισμό της Βιταμίνης D.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει υπολογίσει ότι ένα στα δέκα άτομα πάσχει από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη. Κάθε χρόνο, γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας αποτελούν οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, τα παχύσαρκα άτομα, οι καπνιστές καθώς επίσης άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και νεφροπάθειας.
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με χρόνια Νεφρική Νόσο. Ένας στους δύο θανάτους των ασθενών αυτών, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο κι όχι στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια εξελίσσεται σε διάστημα μερικών μηνών μέχρι αρκετών ετών και ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρι να προσβληθεί το 65% του νεφρικού ιστού, γεγονός που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν ανακαλύπτουν σε πρώιμο στάδιο την πάθηση αυτή.

)

Τα συμπτώματα που ευαισθητοποιούν τον άρρωστο είναι η υπέρταση, η νυκτουρία, αναιμία, οιδήματα αλλά και βλάβες στα κόκκαλα, στην καρδιά και τα αγγεία. Απλές καθημερινές εξετάσεις (κρεατινίνη, ουρία κ.α.) προειδοποιούν για το πρόβλημα και σίγουρα είναι προτιμότερο να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε

Στα πλαίσια της προστασίας από τη νεφρική νόσο, αναγκαία μέτρα αποτελούν η τακτική φυσική δραστηριότητα, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου αίματος και φυσιολογικού βάρους σώματος, η αποφυγή κατάχρησης κατανάλωσης φαρμάκων, η διακοπή του καπνίσματος και ο συστηματικός έλεγχος λειτουργίας των νεφρών. Η δίαιτα αποτελεί ξεχωριστό και σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής αγωγής. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών κατά 2% ετησίως.

Επίσης είναι πολύ μεγάλη η σημασία για όλη την κοινωνία η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση αυτών. Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε στην πράξη της δωρεάς που θα προσφέρει ζωή και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε πολλούς ασθενείς και το περιβάλλον τους

Use Facebook to Comment on this Post