Που οδηγούν ΔΝΤ και Κομισιόν τις εξελίξεις. Η ατζέντα και οι σχεδιασμοί Σαμαρά
Του Χρήστου Φράγκου
Η αντίστροφη μέτρηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους με την εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI) ξεκίνησε πλέον και επισήμως. Η έκθεση του ΔΝΤ που αποκαλύπτει χρηματοδοτικό κενό από το καλοκαίρι του 2014 και μετά επιβεβαιώνεται από το αντίστοιχο πόρισμα της Κομισιόν και διαφέρουν στην εκτίμηση του κενού κατά 700 εκατ. 4,6 έναντι 3,9 δισ. αντιστοίχως, το υπολογίζουν…
Αν και δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού οι εκθέσεις αποτελούν την επισφράγιση ενός ιστορικού συμβιβασμού ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο από την πλευρά του δέχθηκε τη μετακύληση του προβλήματος μετά τις γερμανικές εκλογές καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχίσει τη χρηματδότηση αποφεύγοντας τον σκόπελο της βιωσιμότητας του χρέους και η Γερμανία παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την ανεπάρκεια του πακέτου διάσωσης και την αναγκη νέας πολιτικής δράσης.
Αφού λοιπόν Λαγκάρντ και Μέρκελ βρήκαν κοινό τόπο και μετά την αποκάλυψη της παρασκηνιακής συμφωνίας μέσω των εκθέσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Ο συνδυασμός των εξελίξεων ενδέχεται να αποτελέσει το “φιλί της ζωής” για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η οποία θα καλείται να διαχειριστεί ένα διαρκώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων και κοινωνικής αγανάκτησης, διαθέτοντας ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αποσχηστικές τάσεις μεταξύ στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Για τον Αντώνη Σαμαρά όμως η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για προσφυγή στις κάλπες, καρπούμενος τη διεθνή αποδοχή και την ατζέντα για διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, τον τελευταίο λόγο για την προκύρηξη εκλογών φαίνεται ότι θα τον έχουν για άλλη μια φορά οι εταίροι μας, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι. Όπερ σημαίνει ότι αν επιμείνουν στο σενάριο αποφυγής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα χρειαστεί να δρομολογήσουν καταστάσεις που δεν θα αφήνουν περιθώρια τέτοιων ελιγμών στον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ετσι όπως, όλα δείχνουν, μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά και μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα θα ενισχύονται θα ανοίξει με κρότο η συζήτηση για κούρεματου Ελληνικού χρέους. Η συζήτηση θα ωριμάσει μετά το πρώτ τρίμηνο και ενόψει αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών…
Σε αυτό το σημείο το μόνο σημείο ανησυχίας θα είναι η αποδοχή νέου Μνημονίου, του τρίτου κατά σειρά, το οποίο θα προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αν η Ευρώπη επιμείνει σε κάτι τέτοιο τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες δίνοντας χαρακτήρα Δημοψηφίσματος με κεντιρκό πολιτικό συνθημα το δίλημμα ευρώ-κούρεμα και Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνθήκες πόλωσης, όπως έχει περιγράψει ο Φώτης Κουβέλης το Μαξίμου υπολογίζει σε δυο εκλογές αναμετρήσεις επιτυγχάνοντας αυτοδυναμία στη δεύτερη αναμέτρηση.