Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τη…
νέα χρονιά.
«Το 2014 πρώτη χρονιά ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού..
Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε και τα θέματα που την απασχόλησαν: “Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τις νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια και κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια και αποφασίστηκε πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Είμαστε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, γιατί αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τις αποφάσεις που είχαμε πάρει για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής.
Αποφασίστηκε η ενίσχυση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και όσων εμπλέκονται στη χυδαία εμπορία προσώπων. Αποφασίστηκε και η στήριξη άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. Συζητήθηκε στο Συμβούλιο η διευρυνένη έννοια αμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, που περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης, σημαντικό είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των βιομηχανιών αιχμής τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει ευκαιρίες, καθώς η χώρα διαθέτει μονάδες ειδικά μετά την απόφαση για τα ΕΑΣ. Επίσης συζητήθηκαν μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ευρώπης. Ήδη, η ΕΕ μετέχει σε 12 ειρηνευτικές αποστολές με 12.000 άνδρες»
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Αναγνωρίστηκε ότι, ενώ υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές Βορρά – Νότου είναι έντονες και η ανεργία σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Η αποκατάσταση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψιστης προτεραιότητας. Η πρωτοβουλία αποκατάστασης του δανεισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Γενάρη του 2014».
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα οδικά έργα, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει. “Συζητήσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενημέρωσα για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και τόνισα την ανάγκη να στηριχθεί με μέτρα η ανεργία των νέων. Τονίστηκε η σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ανάγκη δηλαδή η ΕΕ να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία”.
Τρίτη ενότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν η οικονομική και νομισματική ένωση. «Συζητήσαμε κυρίως τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης» είπε. «Είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη και θα είναι πρόκληση για την ελληνική προεδρία. Είναι αυτό προς την κατεύθυνση της θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Με τη ρευστότητα ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης: «Υπάρχει η πολιτική βούληση να δράσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε φύγει από το επίπεδο των διακυρήξεων, έχουμε προχωρήσει ήδη στο συντονισμό της πληροφόρησης. Δεύτερον, σε συνεργασία με τη Frontex προχωρούμε σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Τρίτον, μέτρα για την αντιμετώπιση της δουλεμπορίας -την κατάπτυστη, χυδαία αυτή δραστηριότητα λίγων που πλουτίζουν, στοιβάζοντας ανθρώπους σε μία βάρκα. Οι δουλέμποροι πρέπει να βρεθούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Συζητήθηκαν μέτρα περιφρούρησης των ευρωπαικών συνόρων και μέτρα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης».
Στα ενεργειακά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα δίνει σημασία στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Εδώ εντάσσεται και ο TAP που θα διέρχεται κυρίως από την Ελλάδα.
ysterografa.gr
Use Facebook to Comment on this Post