Γερμανοί: Δράστε εσείς τώρα, εμείς το 2020

Βήμα, βήμα η ελάφρυνση του χρέους. Γη και ύδωρ ζητούν για να “τελειώσουν” την τρόικα

Ενώ οι διεργασίες στο παρασκήνιο οργιάζουν οι διαρροές από όλες τις πλευρές προετοιμάζουν το έδαφος για της…

ειλημμένες αποφάσεις. Το σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα εκρηκτικό καθώς ΔΝΤ, Γερμανία και ΕΚΤ δεν έχουν γεφυρώσει ακόμα το χάσμα που τους χωρίζει, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, αποκομμένη από τα διεθνή φόρα και κινούμενη στη σκιά των μεγάλων.

Τα δημοσιεύματα των διεθνών media, οι δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων και η ερμηνεία των κινήσεων στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης προδίδουν παρασκηνιακή συμφωνία για συνέχιση της στενής εποπτείας επί της ελληνικής οικονομίας.

Αποστολή στο Βερολίνο: Χρύσα Βουλγαρίδου, Έλενα Ερμείδου

Η επίσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα στη Φρανκφούρτη στόχο είχε να προλάβει τις εξελίξεις και να παρέμβει για να ανακτήσει μια θέση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από το οποίο έμεινε εκτός στις Βρυξέλλες, σε μια βαρύνουσας σημασίας συνάντηση, όπου πολλά συζητήθηκαν.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Γιάννης Στουρνάρας προσπαθώντας να πετύχει καλύτερους όρους στην υπό συζήτηση πλατφόρμα παρουσιάζει –εν είδη- roadshow τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς και τα πιθανά σενάρια για ανάπτυξη, χρηματορροές και δυνατότητα αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη.

Στόχος των παρουσιάσεων του υπουργού Οικονομικών ήταν να επιτύχει περαιτέρω χαλάρωση των όρων αποπληρωμής, μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στα δάνεια που λήγουν την προσεχή τριετία και αναδιάρθρωση του χρέους με οπισθοβαρή λογική ώστε να δοθεί χώρος στην ανάπτυξη και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις.

Στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε άμεση ενημέρωση για τις επαφές του Έλληνα ομολόγου του, ενώ, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Γερμανός υπουγός Οικονομκών ήταν αυτός που συνέστησε το ταξιδι και προλείανε τις επαφές για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφερε και χθες το Sofokleousin.gr ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και το θέμα της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και της πώλησης στρατηγικού πακέτου της Eurobank, κατι που φέρεται να συζητήθηκε στις επαφές με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, συνάντηση η οποία ήταν εκτός του θεσμικού ρόλου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση ζητά αποχώρηση της τρόικας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σπεύδει να δηλώσει πως πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει στους κόλπους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το μήνυμα αυτό πήρε και ο Γιάννης Στουρνάρας στις επαφές του με τη Deutsche Bank, καθώς η Γερμανία ζητά «γη και ύδωρ» για να συναινέσει σε μια τέτοια παραχώρηση.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η κυβέρνηση είναι αφενός σε θέση και αφετέρου διατεθειμένη να δώσει τα ανταλλάγματα που ζητώνται από τους Γερμανούς για να επιτύχει μια κυρίως πολιτική πύρρειο νίκη.

Η τρόικα έχει καταλήξει σε πλατφόρμα που προβλέπει τη διατήρηση της χώρας σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας με τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δάσεων και παροχών οδηγώντας στη σταδιακή απομείωση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή τη φάση θα υπάρχουν δυο κομβικά σημεία που θα είναι όμως στο τέλος της διαδρομής το 2020 και το 2022, ενώ μέχρι τότε οι δράσεις θα είναι μεν συμφωνημένες αλλά θα τελούν υπό αναστολή.

Οι ελληνικές θέσεις

Υπ αυτό το πρίσμα το σταυρόλεξο της μείωσης του ελληνικού χρέους καθίσταται δυσεπίλυτο καθώς απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα, κοινές δράσεις και συγχρονισμό που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει κατά τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται σε «κηδεμονία».

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο εστιάζουν επί των διατυπώσεων που θα χρησιμοποιηθούν επιχειρώντας να ικανοποιήσουν το εσωτερικό ακροατήριο, ενόψει ευρωεκλογών. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι οι όροι που θα χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και η «δοτικότητα» των Ευρωπαίων εταίρων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, η επίσημη ελληνική θέση είναι πως «περιμένουμε τους εταίρους να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους, που απορρέουν από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012».

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Θα καθίσουμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ο στόχος θα είναι δεδομένος. Γιατί όταν θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, τότε ουσιαστικά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια. Και θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα».

Υπογράμμισε επίσης πως «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες πλην δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να έχουν φανεί τα χειροπιαστά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών στην καθημερινότητά τους». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται και «σιγά-σιγά, το ένα στοιχείο μετά το άλλο, ο ένας δείκτης μετά τον άλλο και ο ένας εκτιμητής μετά τον άλλο, αρχίζουν και πολλαπλασιάζουν τις θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία».

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *