Μη κυβερνητικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες σε δυτικές εταιρείες
Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στην διασφάλιση έστω και των…
Οι νεκροί της τραγωδίας, κυρίως γυναίκες εργάτριες, ανήλθαν σήμερα σε περισσότερους από 230 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 1.000, ενώ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν σήμερα σε μια αίθουσα στα ερείπια του κτιρίου Rana Plaza συνολικά 40 επιζήσαντες.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να επευφημούνται την ώρα της διάσωσης των 40 που επέζησαν από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στον τόπο της τραγωδίας κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Rana Plaza στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.
Εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων στο κτίριο αυτό είχαν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες την παραμονή του δυστυχήματος για ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι υπεύθυνοι των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους την επόμενη ημέρα.
Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απεργούν σήμερα σε όλη την χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας αυτής, προκαλώντας το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων παραγωγής ενδυμάτων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους στην χώρα.
Παράλληλα ένας γιατρός στα επείγοντα του νοσοκομείου Ενάμ, που βρίσκεται κοντά στον τόπο της τραγωδίας δήλωσε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2012, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία επίσης στην περιφέρεια της Ντάκα, η οποία προμήθευε κυρίως την αμερικανική εταιρεία Walmart είχε στοιχίσει την ζωή σε 111 ανθρώπους. Σύμφωνα με εργάτες, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους είχαν ζητήσει να παραμείνουν στη θέση τους, βεβαιώνοντάς τους ότι επρόκειτο μόνον για μια άσκηση για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Η βρετανική αλυσίδα ένδυσης χαμηλού κόστους, Primark, αναγνώρισε σήμερα ότι ένας από τους προμηθευτές της έδρευε στο Rana Plaza που κατέρρευσε χθες. «Ο όμιλος έχει συγκλονιστεί και είναι βαθύτατα λυπημένος για το τρομερό αυτό δυστύχημα στην Σαβάρ και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους τους ανθρώπους που αφορά», αναφέρει η αλυσίδα σε ανακοίνωσή της.
Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από ακτιβιστές της Ομοσπονδίας των Εργατών της Υφαντουργίας (NGWF) στο Μπανγκλαντές, ότι βρέθηκαν στα ερείπια του κτιρίου ετικέτες της μάρκας Tex του ομίλου Carrefour, η γαλλική αλυσίδα διαβεβαίωσε ότι «καμία από τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε αυτό το κτίριο δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τους προμηθευτές μας στο Μπανγκλαντές». Ωστόσο διεξάγεται έρευνα, πρόσθεσε.
Η ισπανική εταιρεία Mango παραδέχθηκε παράλληλα ότι είχε παραγγείλει 25.000 κομμάτια, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για δείγματα. Η Walmart από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ερευνά τις κατηγορίες ότι είχε προμηθευτές στο Rana Plaza.
Η Ομοσπονδία των Εργατών της Υφαντουργίας παρείχε επίσης έγγραφα που συνδέονται με παραγγελίες της Benetton σε μια μονάδα παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων, την New Wave Style, αλλά η ιταλική αλυσίδα ανακοίνωσε ότι «οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο ατελιέ που κατέρρευσε στο Μπανγκλαντές δεν ήταν προμηθευτές της Benetton».
Την ίδια ώρα η οργάνωση υπεράσπισης των εργαζομένων στην υφαντουργία Clean Clothes Campaign, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ότι στα ερείπια του κτιρίου βρέθηκαν επίσης ετικέτες της ευρωπαϊκής μάρκας C&A. Ωστόσο εκπρόσωπος της C&A δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πλέον σχέσεις, από τον Οκτώβριο του 2011, με έναν κατασκευαστή που έχει έδρα το Rana Plaza.
Σύμφωνα με την Τέσελ Πάουλι, εκπρόσωπο της Clean Clothes Campaign, το δυστύχημα αυτό είναι «ενδεικτικό» των προβλημάτων στον τομέα αυτόν στο Μπανγκλαντές. «Τα δυστυχήματα αυτά δείχνουν την αποτυχία των (ξένων) εταιρειών να καταστήσουν προτεραιότητα την ασφάλεια. Γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και δεν το κάνουν», κατήγγειλε η ίδια χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτό που λέμε είναι ότι τα φθηνά είδη ρουχισμού οδηγούν αυτομάτως προς αυτού του είδους τις καταστροφές», δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερς ο Τζον Χίλαρι, διευθυντής της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης War on Want.
Η επιθυμία των εταιρειών ενδυμάτων λιανικής να πουλάνε φθηνότερα από τους ανταγωνιστές τους έχει οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στους ξένους προμηθευτές τους να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
«Όταν γίνεται αυτό, είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα μπορείς να έχεις το σωστό είδος ρυθμίσεων για τα κτίρια, την υγεία και την ασφάλεια. Αυτά τα πράγματα θα καθίσταται όλο και πιο αδύνατο να γίνουν όσο πέφτει το κόστος», σημείωσε.
Η ώθηση για χαμηλότερο κόστος οδήγησε αναπόφευκτα στις περικοπές δαπανών από τις μονάδες παραγωγής. «Ως αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε το είδος της καταστροφής που συνέβη χθες», κατέληξε.
Η οργάνωση αυτή War on Want και η εταίρος της στο Μπανγκλαντές, η Ομοσπονδία των Εργατών της Υφαντουργίας, κάλεσαν τους μεγάλους διεθνείς αγοραστές να λογοδοτήσουν.
Την ίδια ώρα και ο διευθυντής της πτέρυγας της βρετανικής Oxfam στο Μπανγκλαντές, Γκάρετ Πράις-Τζόουνς, κατηγόρησε τις δυτικές εταιρείες ότι δεν κάνουν αρκετά. «Οι δυτικοί αγοραστές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, πολύ περισσότερα, και έχουν ηθική ευθύνη να το κάνουν (…) Οι δυτικοί αγοραστές πρέπει πράγματι να πιέσουν για αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας», σημείωσε ο ίδιος.
Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο Μόνιρ Χοσάιν, διευκρίνισε τέλος ότι οι αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, για παράβαση των κατασκευαστικών κανόνων.