xOrisOria News

Τι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια

Αποδείχθηκε μια κουφιοκέφαλη απεργία. Κανείς δεν είχε κάνει ένα σχέδιο στρατηγικής. Ο τελικός απολογισμός θα είναι χασούρα και για το πανεπιστήμιο και για τους υπαλλήλους, τόνισε χαρακτηριστικά στην Κ καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας της Φιλοσοφικής Αθηνών μιλώντας για…

την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ, η οποία την Παρασκευήέκλεισε δέκα εβδομάδες. Πλέον, η πίεση στους διοικητικούς υπαλλήλους να… υποστείλουν τη σημαία των απεργιακών κινητοποιήσεων εντείνεται. 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως να εφαρμοσθεί η υπουργική απόφαση για διαθεσιμότητα 1.349 υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ της χώρας (εκ των οποίων οι 897 από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ), οι καθηγητές των δύο ιδρυμάτων έχουν αποφασίσει να αρχίσουν τα μαθήματα από την Τρίτη, ενώ έκκληση απευθύνουν και οι φοιτητές, καθώς στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για να διασωθεί το εξάμηνο.

Τι θα αποφασίσουν τελικά οι διοικητικοί; Δεν έχουμε παρεμποδίσει να γίνουν τα μαθήματα, βεβαιώνουν, μιλώντας στην Κ, οι πρόεδροι του συλλόγου του ΕΚΠΑ Νάνσυ Μιχοπούλου και των μονίμων διοικητικών του ΕΜΠ Ράνια Ζάχου. Ομως, στις απεργιακές επιτροπές και τις γενικές συνελεύσεις έχουν επικρατήσει ακραίες απόψεις. 

Ετσι, δεν είναι σίγουρο εάν θα ανοίξουν τα κτίρια των δύο ΑΕΙ. Θα διαδραματιστούν, λοιπόν, σκηνές με διοικητικούς υπαλλήλους να διαπληκτίζονται με πανεπιστημιακούς και φοιτητές που θέλουν να ανοίξουν τα ιδρύματα; Πώς θα αντιδράσει το υπουργείο Παιδείας;Ο νόμος θα εφαρμοστεί, δήλωσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ανοίξουν τα κτίρια. Τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης είναι η επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, εάν δεν αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα, θα χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο. Από την άλλη, βέβαια, μετά τη σχεδόν τρίμηνη αναστάτωση, η κατάσταση στα δύο ιδρύματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινη. Η ομαλοποίηση της κατάστασης θα αναδείξει τα προβλήματα που θα προκαλέσει η διαθεσιμότητα των 1.349, σε συνδυασμό με τη μακρά απεργία και τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης (π.χ. «πάγωμα» διορισμών συμβασιούχων). 

Εάν αρχίσουμε αύριο τα μαθήματα, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις 13 εβδομάδες μαθημάτων, όπως ορίζει ο νόμος για κάθε εξάμηνο. Βέβαια, θα συμπτυχθούν οι περίοδοι των εξετάσεων, ενώ θα χρειαστεί να παρατείνουμε το θερινό εξάμηνο έως τα τέλη Ιουλίου. Ομως, είναι βέβαιο ότι η απώλεια τόσο μεγάλου χρόνου από την κανονική έναρξη των μαθημάτων θα επηρεάσει ευρύτερα όλο το ακαδημαϊκό έργο. Είναι λάθος να κάνουμε σκόντο στα μαθήματα, όμως από την άλλη η γνώση χρειάζεται χρόνο για την αφομοίωσή της, παρατήρησε μιλώντας στην Κ ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου.

Το πανεπιστήμιο θα κάνει χρόνια να συνέλθει από αυτήν την περιπέτεια. Κατ’ αρχάς η οικονομική ζημία, λόγω της αναστολής λειτουργίας του, είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα, οι εργολάβοι ζητούν υπερημερίες, οι προμήθειες δεν προχωρούν, ο τακτικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφηθεί, προσθέτει από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης στο ΕΚΠΑ Θωμάς Σφηκόπουλος. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που ζήτησε να υπάρξει ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης και ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε προτείνει να τεθούν άλλα κριτήρια (π.χ. εθελουσία, διπλοθεσίτες, αποσπαμένοι σε άλλες κρατικές θέσεις) για την επιλογή των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. 

Δεν συζήτησε κανείς με κανέναν. Από την αρχή έγινε έτσι. Δεν το έχω ξαναδεί, λέει. Και προσθέτει: Σε αυτή τη θύελλα, βρέθηκαν την πιο κρίσιμη στιγμή οι πιο ακατάλληλοι άνθρωποι σε όλα τα κρίσιμα πόστα. Είναι κρίμα. Το πανεπιστήμιο είχε κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και τώρα θα πάει πίσω. Επρεπε να βρεθεί ρεαλιστική λύση, να υπάρξει ορθότερη διαχείριση του θέματος. Καλύτερα να μας έκοβαν χρηματοδότηση, παρά αυτό που έγινε …

Use Facebook to Comment on this Post