Του Βασίλη Παζόπουλου…
Είναι φανερό πως ζούμε στιγμές μεγάλων ανατροπών στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον…
Η περίπτωση της Κύπρου μας έδειξε πως οι συνθήκες επιδεινώνονται συχνά με γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει έντονος προβληματισμός πλέον, για το ποιος είναι ο πιο ασφαλής επενδυτικός προορισμός.
Μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος επενδυτής, είναι σίγουρα ο Καναδάς. Ο τραπεζικός κλάδος του Καναδά θεωρείται ο πρώτος σε ασφάλεια και αξιοπιστία, με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Ενδεικτικά, ο γνωστός οργανισμός αξιολόγησης, Moody’s, κατατάσσει το τραπεζικό σύστημα του Καναδά ως τo νούμερο ένα στον κόσμο, όσο αφορά την οικονομική ευρωστία και την ασφάλεια του. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το World Economic Forum, που είναι διεθνώς γνωστό από την σύνοδο του Νταβός, κατατάσσει το τραπεζικό σύστημα του Καναδά ως το αξιολογότερο παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καμία καναδέζικη τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρεία, δεν χρειάστηκε διάσωση από το δημόσιο. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια σιωπηρή υπόσχεση της κυβέρνησης για προστασία σε περίπτωση κινδύνου.
Οι τράπεζες λειτουργούν σε καθαρά ολιγοπωλιακές συνθήκες, οι οποίες οδηγούν σε υψηλά περιθώρια κέρδους καθιστώντας της ισχυρές, Εξίσου ισχυρές όμως είναι και οι μερισματικές αποδώσεις τους. Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι καναδικές τράπεζες λειτουργούν κάτω από ένα ιδιαίτερα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, κάτι που τους οδηγεί να υιοθετήσουν συντηρητικές πολιτικές.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι σοβαροί λόγοι, εκτός του τραπεζικού της συστήματος, για να επιλεγεί ο Καναδάς:
Οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον
Ο Καναδάς έχει το πλεονέκτημα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται μικρό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Το ισοζύγιο πληρωμών παρουσιάζει έλλειμμα, επίσης μικρό.
Με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απολαμβάνει μεγάλο πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της. Θετικό επίσης είναι το ότι αντιμετωπίζει πολύ μικρό κίνδυνο πληθωρισμού και ανεργίας, δεδομένου ότι η χώρα έχει δικαιωθεί για τα επιλογές της στην νομισματική πολιτική.
Εκτός από σταθερότητα, ο Καναδάς παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης, ο Καναδάς είχε τη μικρότερη κάμψη από οποιασδήποτε άλλη χώρα του G7.
Επενδυτικό περιβάλλον
Αναφέραμε προηγουμένως τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις των τραπεζών. Δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που οι εταιρίες του είναι γενναιόδωρες στην μερισματική πολιτική τους. Ειδικότερα, εκτός από τις τράπεζες, οι καναδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας των εταιριών να καταβάλλουν τα υψηλότερα μερίσματα, σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών.
Το έδαφος του Καναδά, έχει την τύχη να διαθέτει άφθονες πρώτες ύλες, καθιστώντας την χώρα όχι μόνο αυτάρκη αλλά και σημαντική εξαγωγική δύναμη. Γεωργικά προϊόντα, ξυλεία, μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι κάποια από τα εμπορεύματα που κάνουν την χώρα να πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. Η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια βοήθησε τον Καναδά. Δεν είναι τυχαίο πως το ειδικό βάρος της χώρας στον δείκτη MSCI World, έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.
Η καναδέζικη οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρώπη, την Ινδία και αναπτύσσει την παρουσία της σε πολλές αναδυόμενες αγορές.
Ο S&P / TSX, ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης του καναδέζικου χρηματιστηρίου, δεν δείχνει να έχει εξαντλήσει την δυναμική ανόδου του. Απέχει αρκετά από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του, σε αντίθεση με τους αμερικάνικους δείκτες που το ξεπεράσανε πρόσφατα. Πάνω από το 75% του δείκτη, αποτελείται από εταιρίες του τομέα της ενέργειας, των πρώτων υλών και του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Ο Καναδάς υπολογίζεται πως περιέχει στο έδαφος του όσο πετρέλαιο έχει ολόκληρη η Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη για την χώρα. Αυτή την στιγμή είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ενέργειας στον κόσμο. Σαν επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, έχει την πολιτική σταθερότητα, που εκτός των άλλων ευνοεί το κρίσιμο ζήτημα του κόστους μεταφοράς.
Ο S & P / TSX στον τομέα της ενέργειας έχει 68 εταιρείες, που προσφέρουν ποικιλία επιλογών, δηλαδή δυνατότητα επιμερισμού του ρίσκου. Μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση ακόμα και με την αγορά των ΗΠΑ, που κυριαρχείται από την Exxon Mobil, Chevron και άλλες μεγάλες, λιγότερο ευκίνητες εταιρείες.
Ο τομέας ορυχείων
Ο Καναδάς θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή ορυκτών στον κόσμο. Έχει στα εδάφη του πολύτιμα μέταλλα, νικέλιο, ψευδάργυρο και ουράνιο. Παρά την υποχώρηση των τιμών τους τον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές τους παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και η αξιοποίηση τους είναι σημαντική πηγή πλούτου για την χώρα.
Υπάρχουν 65 εταιρείες του S & P / TSX στον τομέα. Από τις εξαγωγές του κλάδου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της εισροής συναλλάγματος από το εξωτερικό.
Η καναδέζικη μεταλλευτική βιομηχανία είναι η δίοδος για να επενδύσει κάποιος στις αναδυόμενες αγορές, χωρίς πολιτικό, συναλλαγματικό ή άλλο κίνδυνο.
Συνοψίζοντας, ο Καναδάς συνδυάζει ότι θα επιθυμούσε κάθε επενδυτής. Ασφάλεια και αξιοπιστία, ισχυρή παρουσία στις παγκόσμιες εξελίξεις, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, μεγάλη επιλογή επενδυτικών λύσεων, ελκυστική μερισματική απόδοση και φυσικά ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης
* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος του GreekTrader.gr, με ειδικότητα στις αμερικάνικες μετοχές.
Use Facebook to Comment on this Post