xOrisOria News

Θα κάνουν παλιοσίδερα τα υποβρύχια των 2,5 δις;

Γράφει ο Γιώργος Τρικαλινός

Όχι, δεν είναι κάτι τραβηγμένο. Η πλευρά Σάφα διαρρέει ότι εν ευθέτω χρόνω, τα πανάκριβα υποβρύχια τύπου 214,αυτά που αγοράσαμε πανάκριβα….

για να γίνουν το καμάρι του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τον “Παπανικολή”, θα πουληθούν για σκραπ, έναντι περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ναι, για παλιοσίδερα! Γιατί όμως να γίνει κάτι τέτοιο;

Οι εισαγγελικές αρχές ήδη ερευνούν τις καταγγελίες των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, βάσει των οποίων, τα 4 πιο σύγχρονα υποβρύχια της χώρας έχουν ήδη αχρηστευθεί, παρατημένα στα κλειστά ναυπηγεία. Θα έχει ενδιαφέρον το αν οι εισαγγελείς θα διαπιστώσουν πως υπάρχει διαρροή από τις δεξαμενές υδρογόνου των υποβρυχίων 214. Δηλαδή αν από τη μία έχει αχρηστευτεί το πλεονέκτημα που έκανε τα συγκεκριμένα υποβρύχια κορυφαία και αν από την άλλη κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή να τιναχτεί στον αέρα.

Για όσους αναρωτιούνται, τα δύο υποβρύχια που βλέπετε… “παρκαρισμένα”, κυριολεκτικά παρατημένα, επάνω σε «τάκους», με σκαλωσιές γύρω τους, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι τα «Κατσώνης» και «Ματρώζος». Είναι τα πανάκριβα και υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 που θα ακολουθούσαν τον “Παπανικολή”. Δεν είναι βέβαια τα μόνα που είναι παρατημένα. Γιατί, έξω από το υπόστεγο, στην ίδια κατάσταση, το «Πιπίνος» και το, παλιότερο, «Ωκεανός» που θα εκσυγχρονίζονταν, υποτίθεται.

Ο καυγάς του Ισκαντάρ Σάφα με την κυβέρνηση, για 200 εκατομμύρια ευρώ, αφήνει τα 4 πιο σύγχρονα υποβρύχια της χώρας να σαπίζουν και να κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή να τιναχτούν στον αέρα… Κι όμως! Για αυτά τα υποβρύχια, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώσαμε 2,3 δις ευρώ ώστε να «φυλάττουν Θερμοπύλες» στο Αιγαίο. Πόσο τραγική η εικόνα των παρατημένων υποβρυχίων, σου κάνει το στομάχι να κόβεται στα δύο…

«Ο κίνδυνος που συνεπάγεται η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων και κυρίως για την ασφάλεια των υποβρυχίων, είναι τεράστιος. Ανά πάσα στιγμή μπορούν τα υποβρύχια να τιναχθούν στον αέρα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Βασίλης Καρακίτσος, με το ρεύμα να έχει κοπεί από την 1η Οκτωβρίου.

Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το γνωρίζουν τόσο η εταιρία, όσο και το Πολεμικό Nαυτικό. «Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κίνδυνος είναι άμεσος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, μάταια, αφού κανείς δεν τον ακούει.

«Πρέπει άμεσα όλοι, εταιρία και υπουργείο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι καταστροφική», συνεχίζει ο κ. Kαρακίτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο δε, πλέον δεν απασχολείται ούτε το προσωπικό ασφαλείας που θα μπορούσε να αποσοβήσει πιθανές δολιοφθορές, αναδεικνύοντας έτσι τους κινδύνους που υπάρχουν για τα παρατημένα πια, υποβρύχια. Έτσι προστατεύει το κράτος τα σύγχρονα υποβρύχια που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός;

Αν και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν καθημερινά στα ναυπηγεία, δηλώνουν πως τα χέρια τους είναι «δεμένα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προστατέψουν τα υποβρύχια. «Mε το ναυπηγείο κλειστό, με εξαφανισμένη την διοίκηση της εταιρίας και με την απουσία παντός υπευθύνου, δεν μπορούμε να παρέμβουμε», καταγγέλλουν.

Πόσο καιρό ακόμη θα παραμείνουν έτσι τα υποβρύχια αυτά; Ήδη με την καθυστέρηση που υπάρχει έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στα ακριβοπληρωμένα σκαριά.

Οι ζημιές

Τα 4 υποβρύχια, αν και κατά 90% είναι έτοιμα, εδώ και έναν χρόνο, βρίσκονται παρατημένα στις αποθήκες των ναυπηγείων και τις προβλήτες, με αποτέλεσμα, να σκουριάζουν και να δημιουργούνται φθορές, αντί να φτιάχνονται!

Το υποβρύχιο «Πιπίνος» τύπου 209 και το υποβρύχιο «Ωκεανός» τύπου 214, βρίσκονται στην προβλήτα των ναυπηγείων απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, φθορές με το πέρασμα του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί από την κακή συντήρηση της δεξαμενής με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή λαδιών, διαρροή ηλεκτρολύτη από τους συσσωρευτές (μπαταρίες) του υποβρυχίου, βλάβες στις καλωδιώσεις καθώς και διάβρωση στην επιφάνεια του σκάφους λόγω αλάτων και των υψηλών θερμοκρασιών, ιδίως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η μεγαλύτερη και σοβαρότερη ζημιά υπάρχει στο σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP) -ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους-, καθώς οι δεξαμενές υδρογόνου με τις οποίες τροφοδοτείται ένα από τα υποβρύχια βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Με τους εργαζόμενους να απεύχονται πιθανή διαρροή που μπορεί να προκληθεί, η οποία θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφικές ζημιές στο κύτος του υποβρυχίου. Ακόμη, υπάρχουν και ζημιές σε ένα από τα υποβρύχια λόγω της διαρροής των λαδιών, στην όψη του συστήματος αντιμέτρων τορπίλλων CIRCE.

Η παραπάνω τραγική κατάσταση είναι αυτή στην οποία βρίσκονται τα υποβρύχια, τα οποία περιμένει το ΠΝ. Και τα οποία πριν έναν χρόνο περίπου, ήταν σχεδόν έτοιμα για να τα παραλάβει. Όμως 200 εκατ. ευρώ στάθηκαν αρκετά, για να «παγώσουν» την επισκευή τους και τον εκσυγχρονισμό τους, με αποτέλεσμα σήμερα, τα υποβρύχια, να σαπίζουν και να σκουριάζουν στις αποθήκες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την ώρα που θα έπρεπε να κάνουν περιπολίες στο Αιγαίο, να συμμετέχουν σε ασκήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα κ.λπ.

Και γιατί παραμένουν εκεί κλειδωμένα τα υποβρύχια; Την αιτία, θα τη βρείτε στην οικονομική «εμπλοκή» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Eλληνικού Δημοσίου με την διοίκηση της εταιρίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία ανήκει στον Ισκαντάρ Σάφα.


Ο Ισκαντάρ Σάφα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Θα λογοδοτήσει κανείς για το ότι του τα πούλησαν για να τα κλείσει; Ήταν αυτή η συμφωνία επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο;

Η συμφωνία που υπεγράφη (ΓΑΠ- Βενιζέλος) επιτρέπει στην εταιρία να κρατάει «ομήρους» τους 1.100 εργαζομένους και ως «ενέχυρο» τα 4 υποβρύχια, ζητώντας από το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, καθώς και για τις εργασίες στα παραπάνω υποβρύχια. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν έρθει σε συμφωνία κι έτσι το «τι μέλλει γενέσθαι» για τα ναυπηγεία παραμένει άγνωστο, με σοβαρό τον κίνδυνο να κλείσουν, ενώ το μέλλον των εργαζομένων – που είναι ήδη απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες – επίσης παραμένει και αυτό άγνωστο. «Δεν επιτρέπεται η διοίκηση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Οι οικονομικού περιεχομένου διενέξεις που υπάρχουν μεταξύ διοίκησης και Eλληνικού Δημοσίου δεν μας αφορούν», λένε οι εργαζόμενοι. Ίσως όμως, να αφορούν τις εισαγγελικές αρχές…

itabloid.gr

Use Facebook to Comment on this Post