Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή του μέτρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρίχες» τη «φασαρία» που…
έχει προκληθεί, καθώς – όπως είπε – κατά μέσο όρο ένας πολίτης χρειάζεται να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο μία φορά στα δέκα χρόνια.
«Αυτό που λέμε είναι ότι χρεώνεται ένα 25ευρω στα δέκα χρόνια για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό τους να αγοράζουν φάρμακα για τους άπορους» σημείωσε. Διευκρίνισε επίσης ότι τα 25 ευρώ καταβάλλονται στην περίπτωση που ο ασθενής μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25ευρώ, το χρέος θα «μεταφέρεται» στην εφορία.
Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2012 και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα εφόσον το ΠΑΣΟΚ προτείνει κάποιο δημοσιονομικό ισοδύναμο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά και αόριστα», παρατήρησε για να προσθέσει ότι «οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται».
Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την απόφαση για την επιβολή του 25ευρου, λέγοντας: «Επιμένω και ιδεολογικά. Όλοι εμείς που θα νοσηλευθούμε μία φορά τη 10ετία θα πληρώσουμε 25 ευρώ για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία, για να αγοράζουν φάρμακα για τους απόρους».
Υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το 2014 είναι κάτω από 1,6 δισ. ευρώ» κάτι που σημαίνει ότι «στην πορεία του έτους θα έχουν οικονομικό πρόβλημα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέληξε ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να πει «από πού θα βρούμε τα χρήματα αυτά», σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 25ευρου.
Απαντώντας, ο Π.Ρήγας σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο να δούμε τη δικαιότερη κατανομή βαρών» και τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας είναι συμβολικά λάθος αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι επιβαρύνουμε τον πολίτη με άλλα 20 ευρώ». Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει.
tvxs.gr