Καμία σχέση με την ελευθερία του Τύπου έχουν οι συλλήψεις τουλάχιστον 27 ατόμων σε εφόδους της τουρκικής αστυνομίας σε Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως η Δημοκρατία στη χώρα του… εμπεδώνεται!
Απαντώντας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να «ασχοληθεί με τις δικές της υποθέσεις», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί με τις δικές της.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι έφοδοι που έγιναν σε ΜΜΕ, προσκείμενα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν την απαραίτητη αντίδραση των Αρχών στις «βρώμικες επιχειρήσεις» που διεξάγει το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ.
«Φωνάζουν για την ελευθερία του Τύπου, αλλά (οι έφοδοι) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν… Δεν έχουμε καμιά ανησυχία για το τι μπορεί να πει η ΕΕ, για το εάν και κατά πόσον μας αποδέχεται ως (υποψήφιο προς ένταξη) μέλος ή όχι, δεν έχουμε καμιά τέτοια ανησυχία. Παρακαλώ να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας», πρόσθεσε ο Ερντογάν μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ.ά.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται… στο νομικό πεδίο, εναντίον στοιχείων τα οποία απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», επέμεινε ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τις συλλήψεις.
Η απάντηση ωστόσο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν άμεση δηλώνοντας «έκπληκτη» από την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είμαι κατάπληκτη επειδή κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα (στην Τουρκία) είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο (…) για το πώς θα προχωρήσουμε τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα», είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκίας πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε 13 πόλεις συλλαμβάνοντας 27 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημοσιογράφοι, ενώ μεταξύ τους βρίσκεται και ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο αρχισυντάκτης της Ζαμάν, μιας από τις μεγαλύτερες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Τουρκία.
Η ΕΕ κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής (14/12) αυτές τις επιδρομές, θεωρώντας ότι αντίκεινται στις «ευρωπαϊκές αξίες» τις οποίες θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην Ένωση. Στην ανακοίνωσή τους η Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, έκριναν τις αστυνομικές επιχειρήσεις «ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου».
«Μέλη της (σ.σ. τουρκικής) κυβέρνησης μας είπαν ότι για την Τουρκία ο δρόμος προς την ΕΕ δεν περνά τόσο από την οικονομία της, αλλά από τις αξίες και τις Αρχές, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου. Η βασική ιδέα ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι πρέπει να εργαστούμε, και οι δύο πλευρές, ακλόνητα και με συνέπεια για την ένταξη», πρόσθεσε η Μογκερίνι.
Από την πλευρά του, τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συλλήψεις στην Τουρκία, σχολιάζοντας μάλιστα ότι οι δημοσιογράφοι «θα πρέπει να μπορούν να παρουσιάζουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται και χωρίς να κινδυνεύουν με φυλάκιση».
Use Facebook to Comment on this Post