Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μέρα που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη…
Η φωνή της σπουδαίας ηθοποιού, ένα ιδιαίτερα καλοδουλεμένο όργανο, έμεινε αξέχαστη μέσα από τις καταπληκτικές ατάκες της στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και ως θρυλική Κλημεντίνη στο «Ημερολόγιο ενός θυρωρού» στο ραδιόφωνο, και ως κυρία Κυριακή στην παραγωγή του Κ. Π. Παναγιωτόπουλου.
Γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1907, η Σαπφώ Χανδάνου όπως ήταν το κανονικό της όνομα, σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου που βρισκόταν στην οδό Νοταρά – εξού και το καλλιτεχνικό επώνυμό της. Ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής: Νέζερ, Κατερίνας, Λαμπέτη – Χορν, Εθνικό κλπ.
Στο θέατρο της Κοτοπούλη έπαιζε όλους τους ρόλους αντικαθιστώντας τη μεγάλη ηθοποιό στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θεάτρου μαζί με τη Γεωργία Βασιλειάδου, όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη ταξίδευε στο εξωτερικό. Άλλωστε, ήταν ένας άνθρωπος με εκτόπισμα πολλών ανθρώπων μαζί, όπως παρατήρησε εύστοχα ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Συνεργάστηκε με τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος της έδωσε το ρόλο της κορυφαίας σε όλα τα χορικά των Τρωάδων του. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε πολλές ταινίες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, o Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Θανάσης Βέγγος, Ορέστης Μακρής, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, κ.α.. Η μοναδική ερμηνεία της στην «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι ήταν και το κύκνειο άσμα της, το 1981. Ο θάνατος βρήκε τη Σαπφώ Νοταρά μόνη, σε ηλικία 78 ετών, στο διαμέρισμα της επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας, στον αριθμό 22 που πλήρωνε για εκείνη ένας άγνωστος θαυμαστής της.
Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com
Use Facebook to Comment on this Post