Ένας νεαρός μηχανικός από το Σέφιλντ έχασε την ζωή του από την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας νερού σε λίγες ώρες, έπειτα από μονοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο για οξεία μέθη και λήψη του ναρκωτικού «έκσταση».
Μία ημέρα έπειτα από την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Μάθιου Έλις εκδήλωσε ασίγαστη δίψα και …
μέσα σε δύο-τρεις ώρες ήπιε 6 έως 7 λίτρα νερό, τα οποία μείωσαν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα του τόσο πολύ, ώστε έπαθε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, έπεσε σε κώμα και τελικά κατέληξε.
Όπως ελέχθη χθες στην δικαστική ανάκριση για τον θάνατό του, ο οποίος συνέβη το 2011, στις 26 Δεκεμβρίου 2010 ο Μάθιου είχε βγει να διασκεδάσει με φίλους του, αλλά τελικά βρέθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση εκτός ελέγχου, «εμφανώς μεθυσμένος και περιφερόμενος σαν τρελός, πατώντας φανταστικά κουμπιά».
Ο 63χρονη μητέρα του Μωρίν είπε στη διάρκεια της έρευνας ότι ο Μάθιου έμοιαζε σαν να έχει πάρει ναρκωτικά αλλά επειδή δεν ήταν χρήστης, όλοι υπέθεσαν πως κάποιος είχε ρίξει στο ποτό του «έκσταση».
Από την πλευρά του, ο 36χρονος αδελφός του Άντριου αφηγήθηκε ότι την επόμενη μέρα ο 29χρονος είχε συνέλθει και οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.
Το επόμενο πρωί, όμως, άρχισε ξαφνικά να πίνει το ένα ποτήρι νερό πίσω από το άλλο, σε σημείο που τον πήρε είδηση η οικογένειά του και προσπάθησε να τον σταματήσει.
«Έπινε τόσο πολύ νερό που μας φάνηκε αφύσικο, ενώ κάποια στιγμή άρχισε να ιδρώνει ακατάσχετα», πρόσθεσε ο Άντριου. «Σηκώθηκε, πήγε στο νεροχύτη και ήπιε ακόμα ένα ποτήρι νερό. Του είπα ότι αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο, αλλά εκείνος απλώς γέλασε και άδειασε το ποτήρι».
Αμέσως μετά, ο Μάθιου σωριάστηκε με σπασμούς στο πάτωμα. Μεταφέρθηκε επειγόντως στο Βόρειο Γενικό Νοσοκομείο του Σέφιλντ, όπου έπειτα από αρκετές μέρες νοσηλείας έδειξε κάποια μικρά σημάδια βελτίωσης. Σύντομα όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε και στις 4 Αυγούστου 2011 άφησε την τελευταία του πνοή.
Όπως εξήγησε κατά την δικαστική έρευνα ο αναισθησιολόγος δρ Μάικ Χιπ, ο Μάθιου παρουσίασε οξεία μείωση των επιπέδων νατρίου στο αίμα του.
Στην πραγματικότητα, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου είχε φυσιολογικά επίπεδα νατρίου – ήταν στα 142 mmol/L – δύο μέρες αργότερα είχε σοβαρή υπονατριαιμία, αφού το νάτριό του ήταν μόλις 107 mmol/L, όταν οι φυσιολογικές τιμές του είναι 135-145 mmol/L.
«Για να συμβεί τέτοια μείωση, πρέπει κάποιος να πιει ή να του χορηγηθεί τεράστια ποσότητα νερού. Το φαινόμενο αυτό κατά κανόνα παρατηρείται σε ανθρώπους οι οποίοι για κάποιον λόγο πίνουν πολύ γρήγορα, πάρα πολύ νερό», εξήγησε ο δρ Χιπ.
Η παρατηρούμενη μείωση «αντιστοιχεί σε 6 ή 7 λίτρα νερό» και «θα μπορούσε να σχετίζεται με το ότι είχε πάρει “έκσταση”, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε», πρόσθεσε.
Οι γιατροί προσπάθησαν να διορθώσουν τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό του, χορηγώντας του συμπυκνωμένες δόσεις διαλύματος άλατος.
Η διόρθωση ήταν απαραίτητη διότι η ζωή του Μάθιου βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο, αφού παρουσίαζε ήδη οίδημα (πρήξιμο) στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, ο συνδυασμός του χαμηλού νατρίου με το οίδημα και τους σπασμούς είχε προκαλέσει βαριές βλάβες στον εγκέφαλό του. «Όλ’ αυτά είχαν προκληθεί από το πολύ νερό», υπογράμμισε ο δρ Χιπ.
Από την πλευρά του, ο νευροπαθολογοανατόμος δρ Στήβεν Ουάρτον εξήγησε ότι ο Μάθιου είχε παρουσιάσει μία σπάνια εγκεφαλική διαταραχή που λέγεται κεντρική γεφυρική μυελινόλυση και ουσιαστικά είναι μία δυσλειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία καταστρέφει τις στοιβάδες των νευρικών κυττάρων στο στέλεχος του εγκεφάλου.
Οι εκτεταμένες εγκεφαλικές βλάβες σχετίζονταν με το οίδημα και τους σπασμούς, που με τη σειρά τους σχετίζονταν με την υπονατριαιμία, η οποία προκλήθηκε από το πολύ νερό, ήταν η ετυμηγορία των δύο γιατρών.
Η «χαριστική βολή» για τον 29χρονο ήταν μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων που παρουσίασε στη διάρκεια της πολύμηνης νοσηλείας του και η οποία συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της οξυγόνωσης στον εγκέφαλό του.
Πηγή: tanea.gr
Use Facebook to Comment on this Post