Σε ένα ιδιότυπο «παζάρι» με τους εκδότες και τους καναλάρχες βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μια χρειάζεται τη στήριξή τους, αλλά παράλληλα…
είναι υποχρεωμένη από το Μνημόνιο να εφαρμόσει νόμους και διατάξεις που πλήττουν τα συμφέροντα των εταιριών media.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προκήρυξη των συχνοτήτων ιδιωτικών καναλιών εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών και η επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. η κυβέρνηση ψάχνει τώρα τρόπους ώστε οι βαρόνοι των media να μην πληρώσουν για τις συχνότητες, να γλιτώσουν το φόρο στις διαφημίσεις και επιπλέον να μη χάσουν τα έσοδα από τους ισολογισμούς.
Το κόστος αυτών των επιλογών θα το επωμισθούν τελικά το Δημόσιο – που θα χάσει αναμενόμενα έσοδα από φόρους και δημοπράτηση συχνοτήτων, και οι επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν για τη δημοσίευση ισολογισμών.
Η κυβέρνηση αν και έχει ήδη ψηφίσει τους νόμους για την επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις αναστέλλει επί τριετία και μέχρι το 2014 την εφαρμογή του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την υποχρέωση της δημοσίευσης ισολογισμών, η οποία αν και έχει καταργηθεί δια νόμου, εντούτοις παραμένει επειδή αναστέλλεται η εφαρμογή του.
Τώρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και το θέμα της δημοπράτησης των αδειών τηλεοπτικών συχνοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνονται στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τα έσοδα από όλες αυτές τις ενέργειες έχουν υπολογιστεί ότι θα αποφέρουν όφελος της τάξης των 2 δισ. για το 2013, ενώ ο φόρος διαφημίσεων μπορεί να αποφέρει περί τα 200 εκατ. ετησίως.
Αν βέβαια η κυβέρνηση αποφασίσει να τηρήσει τα όσα ψήφισε με στο Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο τότε θα εναντιωθεί το εκδοτικό κατεστημένο και η επιβίωση του κυβερνητικού σχηματισμού θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Συνεπώς αποφεύγοντας να βάλει «χέρι» στα Media ο υπουργός Οικονομικών καλείται να βρει περί τα 2 δισ. από άλλες πηγές εσόδων είτε να προβεί σε νέες περικοπές δαπανών αντίστοιχου ύψους ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν πρόσθετα έσοδα 2 δισ. και με προοπτική άμεσης είσπραξης, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, ενώ υπάρχει και σημαντική υστέρηση εσόδων. Οπότε το υπουργείο θα αναγκαστεί να βάλει πιο βαθειά το μαχαίρι αφενός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφετέρου σε μισθούς και συντάξεις.
Οι μιντιάρχες από την πλευρά τους επιμένουν ότι τα ΜΜΕ δεν αντέχουν επιβαρύνσεις, καθώς βρίσκονται σε οριακό σημείο και θέτουν θέμα νέου κύματος απολύσεων στην περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει τους νόμους, εκβιάζοντας ουσιαστικά την πολιτική ηγεσία.