2I/Borisov: «Βαφτίσια» για το δεύτερο αντικείμενο διαστρικής προέλευσης που εντοπίζεται στο ηλιακό σύστημα
Gemini Observatory/NSF/AURA
Το όνομα 2Ι/Borisov δόθηκε στο νέο αντικείμενο που εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα το οποίο θεωρείται πως έχει διαστρική προέλευση- δηλαδή προέρχεται από το εξωτερικό του.
Πρόκειται μόλις για το δεύτερο αντικείμενο τέτοιου τύπου που ανακαλύπτεται, μετά τον αστεροειδή 1Ι/Oumuamua, δύο περίπου χρόνια πριν, και αστρονόμοι έχουν στρέψει τα τηλεσκόπιά τους στον εν λόγω «επισκέπτη», καθώς δίνει τη δυνατότητα για μια εξαιρετικά σπάνια «ματιά» έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Το όνομα 2Ι/Borisov του δόθηκε από την IAU (International Astronomical Union, Διεθνής Αστρονομική Ένωση). Το αντικείμενο εντοπίστηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γενάντι Μπορίσοφ, από το αστεροσκοπείο MARGO στην Κριμαία, ο οποίος ανακάλυψε ένα αντικείμενο με εμφάνιση που παρέπεμπε σε κομήτη, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο 0,65 μέτρων που είχε φτιάξει ο ίδιος.
Μετά από μια εβδομάδα παρατηρήσεων από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους ανά τον κόσμο το IAU Minor Planet Center ήταν σε θέση να υπολογίσει την τροχιά του, που υπέδειξε ότι η προέλευση του αντικειμένου ήταν διαστρική- κάτι που το καθιστά μόλις το δεύτερο αντικείμενο τέτοιου είδους που έχει καταγραφεί να περνά από το ηλιακό μας σύστημα.
Η διαστρική προέλευση του κομήτη θεωρείται με βεβαιότητα διαστρική, εκτίμηση την οποία υποστηρίζει και το Solar System Dynamics Group του JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA. Όπως τονίζει η IAU, η ανακάλυψη του κομήτη μόλις δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη του 1I/Oumuamua δείχνει πως τέτοιου είδους αντικείμενα ίσως τελικά να είναι περισσότερα από ότι υπολογιζόταν.
Ο κομήτης 2Ι/Borisov θα πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 7 Δεκεμβρίου 2019, όταν θα βρεθεί σε απόσταση δύο αστρονομικών μονάδων (AU) από το άστρο και δύο AU από τη Γη. Κατά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φωτεινός στον ουρανό. Στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τα έξω, και κάποια στιγμή θα βγει από το ηλιακό μας σύστημα.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post