Αύξηση τζίρου 30% στα αγροτικά προϊόντα το 2011

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Hellastat
Σημαντική άνοδο της τάξης του 30% εμφάνισε το 2011 ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων καλλιέργειας, επεξεργασίας και χονδρικής εμπορίας αγροτικών….
προϊόντων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat.

Σύμφωνα με την Hellastat, η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων επηρεάζεται από ένα πλήθος παραμέτρων όπως οι γεωμορφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας, το οικονομικό περιβάλλον, η διεθνής προσφορά και ζήτηση, οι τιμές παραγωγού που προσφέρονται στους καλλιεργητές, το κόστος παραγωγής κ.ά.

Έτσι, το 2011 οι τιμές σε βασικά γεωργικά προϊόντα και δημητριακά αυξήθηκαν σημαντικά υπό την επίδραση ευνοϊκών διεθνών συνθηκών (χαμηλά αποθέματα και παραγωγή, υψηλή ζήτηση), ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και παραγόμενες ποσότητες αυξήθηκαν, κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο στην αξία αγοράς του κλάδου.

Στο σύνολο της χώρας, υπολογίζεται ότι το 2011 καλλιεργήθηκαν περίπου 9 εκατ. στρέμματα δημητριακών, από τα οποία τα 6 εκατ. ήταν σιτηρά, ενώ ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι στρεμματικές αποδόσεις.

Ενδεικτικά, η τιμή του σκληρού σίτου έφτασε τα 27 λεπτά το κιλό, του καλαμποκιού τα 24 λεπτά το κιλό, ενώ το βαμβάκι κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά (52-53 λεπτά) λόγω της ελλειμματικής παγκόσμιας παραγωγής.

Ωστόσο, το 2012 οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα με τη φετινή παραγωγή στα σιτηρά είναι μειωμένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και του υψηλού κόστους των εισροών που επιβαρύνουν το γεωργικό εισόδημα.
Σημαντική εξέλιξη για τον ευρύτερο κλάδο αποτελεί η ψήφιση του Ν. 4015/2011 ο οποίος θεσπίζει νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 89 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

– Το δείγμα των εταιρειών καλλιέργειας, επεξεργασίας και χονδρικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων το 2011 σημείωσε άνοδο του Κύκλου Εργασιών του κατά 30%. Η μέση μεταβολή διαμορφώθηκε σε 10% (έναντι +6,8% για την τελευταία τριετία).
– Σε αντιδιαστολή, τα συνολικά ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 7%, στα €47,57 εκατ., ενώ σημαντική θεωρείται η κάμψη στα ΚΠΦ (-80%, στα €4,21 εκατ.).
– 6 στις 10 επιχειρήσεις ήταν κερδοφόρες, όμως τα ΚΠΦ του 54% αυτών εμφάνισαν κάμψη.
– Το λειτουργικό περιθώριο υποχώρησε σε 6,6%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ΚΠΦ σχηματίστηκε σε μόλις 0,4%.
– Η γενική και άμεση ρευστότητα διαμορφώθηκαν σε 1,17 και 0,89 αντίστοιχα.
– Ο Εμπορικός Κύκλος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο (76 ημέρες).
– Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς σε 1,7 προς 1, μετά από μια τριετία βελτίωσης.
– Τα χαμηλά και μειούμενα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν τη μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (1,4% το 2011, από 4,1% το προηγούμενο έτος).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *