xOrisOria News

Στο σχέδιο πόλης μπαίνουν πάνω από 30.000 στρέμματα σε όλη την Αττική

Με το δήμο Σαρωνικού εγκαινιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης για κύρια και εξοχική κατοικία, εκτινάσσοντας…

εν μέσω προεκλογικής περιόδου τις αξίες των οικοπέδων και προσφέροντας ένα ασφαλές μαξιλάρι νομιμότητας σε εκατοντάδες αυθαίρετα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την απόφαση αναθεώρησης  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Καλυβίων Θορικού του Δήμου Σαρωνικού (περιλαμβάνει τις περιοχές Αναβύσσου, Καλυβίων, Παλαιάς Φώκαιας, Κουβαρά, Σαρωνίδας) για ένταξη στο σχέδιο πόλης 2.510 στρεμμάτων.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες τα ΓΠΣ των Δήμων Βάρης, Νέας Ερυθραίας, Μεγαρέων, Χολαργού, με στόχο να πάρουν το δρόμο τους τουλάχιστον 15 πολεοδομικά σχέδια που είναι σε εκκρεμότητα σε ισάριθμους δήμους, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο υπό κατάργηση Οργανισμός της Αθήνας.

Από τον ΟΡΣΑ έχει υπολογιστεί ότι οι συνολικές εντάξεις στο σχέδιο πόλης θα είναι περίπου το 15% έως 20% των αρχικών φαραωνικών σχεδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή μεταξύ 30.000 έως 40.000 στρεμμάτων.

«Με αυτό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν οι περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικοί χώροι.

Παράλληλα, επιτρέπεται να ενταχθούν περιοχές με αυθαίρετα, ώστε να οργανωθούν πολεοδομικά με χαμηλούς συντελεστές, χαμηλές πυκνότητες, δημιουργώντας στην Ανατολική Αττική περιοχές βιώσιμες και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες» αναφέρει ο κ. Μανιάτης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης στο δήμο Σαρωνικού υπάρχουν εκατοντάδες αυθαίρετα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Βάρη, τα Μέγαρα αλλά και δήμους που θα ακολουθήσουν.

Η κατεύθυνση είναι να υπάρξουν νέες εντάξεις σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα αυθαιρέτων όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή της Κερατέας αλλά και άλλες περιοχές στα Μεσόγεια όπου έχει επεκταθεί δραματικά η οικιστική ανάπτυξη και συγχρόνως να επιταχυνθούν οι ρυθμοί σε εκκρεμή για χρόνια πολεοδομικά σχέδια με επανακαθορισμό των χρήσεων γης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου η αναθεώρηση του ΓΠΣ εκκρεμούσε από το 2007 και μπλοκαρίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΟΡΣΑ.

Ωστόσο όπως τονίζει το σημαντικότερο πέραν της αξίας που δίνει στην γη η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι ότι 160 από τα 650 στρέμματα δυτικά των Καλυβίων που μπαίνουν στο σχέδιο δεν θα αποχαρακτηριστούν και θα γίνουν Αρχαιολογικό Πάρκο.

«Δεν θέλουμε να γεμίσουμε την περιοχή με μπετόν για αυτό και δημιουργούμε κοινόχρηστους χώρους, συγχρόνως ο χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2) επιτρέπει την ανέγερση μονοκατοικιών και διώροφων για να αποφύγουμε τα εκτρώματα των άλλων περιοχών της Αττικής» σημειώνει στο “newmoney”.

Όπως αναφέρει το σχέδιο προβλέπει ότι με τις εντάξεις στο σχέδιο θα δοθεί υποχρεωτική εισφορά σε γη και έτσι θα δημιουργηθεί μια Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας θα αποζημιωθούν όλοι εκείνοι που η περιουσία τους κηρύχθηκε κοινόχρηστος χώρος (αρχαιολογικό πάρκο).

Με βάση την υπουργική απόφαση στο σχέδιο στο δήμο Σαρωνικού μπαίνουν:

-1.700 περίπου στρέμματα  προς οικιστική ανάπτυξη και κάλυψη των προβλεπομένων αναγκών του (εξ αυτών 1.200 στρέμματα για α’ κατοικία και 500 για β’ κατοικία).

-Εγκρίνεται η νότια επέκταση της υφιστάμενης Βιομηχανικής Περιοχής ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και τα Καλύβια κατά 160 στρέμματα για την τόνωση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων.

-Προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου κοινόχρηστου χώρου ως Αρχαιολογικού Πάρκου, μέσω της επέκτασης δυτικά του οικισμού, σε μια ενότητα 650 στρεμμάτων περί τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.

-Καθορίζονται χώροι ειδικής προστασίας εκατέρωθεν των ρεμάτων, των αξόνων διέλευσης έργων υποδομής.

 defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post