Το πρώτο κρούσμα λύσσας μετά από σχεδόν 30 χρόνια κατεγράφη σε κόκκινη αλεπού που εντοπίστηκε, στην αγροτική περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το αποτέλεσμα μετά από εξέταση του δείγματος από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν θετικό….
Πάντως μετά την εξέλιξη αυτή οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για πανδημία, ούτε για επιδημία, διότι τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι σποραδικά. Επισημαίνουν, όμως, πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού η επανεμφάνιση της λύσσας, στη χώρα μας, έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν παίρνουμε πλέον τα απαραίτητα μέτρα, όπως ο εμβολιασμός των ζώων συντροφιάς.
Εν τω μεταξύ περιστατικό λύσσας στη Θεσσαλονίκη, είχε να εμφανιστεί από την δεκαετία του 70’, κάτι που παρά τον καθησυχασμό, θέτει σε επαγρύπνηση τον περιφερειακό μηχανισμό.
Σχετικά με το θέμα της λύσσας, ο καθηγητής παθολογίας και διευθυντής της κλινικής για ζώα συντροφιάς της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Τιμολέων Ράλλης μιλώντας στο Thousandnews.gr, ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα κρούσματα είναι σποραδικά και έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για πανδημία». Επισήμανε, όμως, πως είχαν πολλά χρόνια να εμφανιστούν στη χώρα μας τέτοια περιστατικά και ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μόνο σε χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, όπως Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία κλπ. «Ο εφησυχασμός που υπήρχε και υπάρχει, έχει επιτρέψει την επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας. Οι κυνηγοί π.χ. με τη δικαιολογία πως ο σκύλος, αν εμβολιαστεί χάνει μεγάλο μέρος από τη δυνατότητα του να οσμίζεται καλύτερα, δεν προχωρούν στον εμβολιασμό των ζώων τους. Αποτέλεσμα, να είναι επιρρεπής στη μετάδοση του ιού από αλεπούδες, λύκους και νυχτερίδες που είναι και οι φορείς της λύσσας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας είναι να πούμε στον κόσμο, πως αν αντιληφθούν παράξενη συμπεριφορά από το ζώο που έχουν, τότε να επισκεφτούν άμεσα τον κτηνίατρο. Επίσης θα πρέπει να εμβολιάζουν τα κατοικίδιά τους μία φορά το χρόνο», τόνισε ο κ. Ράλλης.
Όσον αφορά το τελευταίο περιστατικό, η εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε στην αγροτική περιοχή της Σίνδου, όπου υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής από την πλευρά του επεσήμανε χθες ότι «όλα τα κτηνιατρικά κέντρα που υπάγονται στις υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με συνεχείς περιοδείες στην περιοχή ευθύνης τους.
Επίσης κάλεσε όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προφυλαχθούν από τυχόν μετάδοση του ιού της λύσσας, ώστε όπως τόνισε «να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα».
Σημειώνεται ότι επί του θέματος επιλήφθηκε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας Γεώργιος Καγιάς, συντονίζοντας τα αρμόδια συνεργεία που επενέβησαν άμεσα στην περιοχή, καθώς και τα κλιμάκια που περιοδεύουν προληπτικά.
Μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού
Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία επέβαλλε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε ακτίνα 50km γύρω από την εστία τα παρακάτω μέτρα:
• Υποχρεωτικό εμβολιασμό δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.
• Απαγόρευση της οποιασδήποτε μετακίνησης παραγωγικών ζώων χωρίς την έγκριση της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
• Απαγόρευση των μετακινήσεων των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών εκτός εάν είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 μέρες πριν την μετακίνηση τους από εγκεκριμένο κτηνίατρο.
• Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.
• Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια η κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, σε μήνυμα της, «η λύσσα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητη η συμβολή όλων στην αντιμετώπισή της.
thousandnews.gr