Παρά την παρανοική επίκληση από τον Erdogan ότι για την πτώση της τουρκικής λίρας φταίει το lobby των επιτοκίων ή η Αμερικανική FED , ο Gavekal Nick Andrews σημειώνει ότι η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Παρά τις προσπάθειες των πωλητών, που….
αναμείχθηκαν για να εξηγήσουν πώς όλα αυτά οφείλονται στις τιμές και ο κίνδυνος είναι “περιορισμένος ” ,είναι πολύ φανερό από τον ακόλουθο πίνακα ακριβώς πόσο ο κόσμος είναι ευάλωτος σε μετάδοση της κρίσης ,εάν η Τουρκία χρεοκοπήσει.
Οι δανειακές υποχρεώσεις αυτής της χώρας έχουν πολλαπλασιασθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με την έκθεση των ξένων τραπεζών στη Τουρκία να διαμορφώνεται σε πάνω από 350 δισ. δολάρια , σύμφωνα με μια τελική ανάλυση με βάση τον κίνδυνο.
Εύθραυστοι και εφησυχασμένοι … ( Και αρνούμενοι τον κίνδυνο )
Ο Gavekal σημειώνει : Η Τουρκία , ωστόσο , δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης . Η τουρκική λίρα συνεχίζει να πέφτει και οι πολιτικοί κάνουν ελάχιστα για να περιορίσουν την κατάσταση .
Με τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού , μ’ ένα νόμισμα που υποτιμάται έντονα και με τους επενδυτές να τρέχουν προς την έξοδο , κάποιος θα σκεφτόταν ότι η Τουρκία θα έκανε ό, τι έκαναν οι άλλες αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της κρίσης του προηγούμενου έτους και θα αύξανε τα επιτόκια.
Αντ ‘αυτού ο νέος υπουργός Οικονομίας δήλωσε πρόσφατα ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο , δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
” Εμείς δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε οικονομική κρίση στην Τουρκία , ακόμη και αν το θέλαμε. Είναι τόσο ισχυρή”, δήλωσε ο υπουργός, ο προκάτοχός του οποίου αποπέμφθηκε με το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς.
Η Τουρκία έχει κάποια ιδιαίτερα κακά προβλήματα …
Δεν είναι μόνο ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της είναι σχεδόν το 8 % του ΑΕΠ ( το υψηλότερο παγκοσμίως στις αναδυόμενες αγορές της MSCI ), αλλά και η χώρα είναι επίσης γεωγραφικά πλησιέστερη και περισσότερο εξαρτημένη οικονομικά από την ευρωζώνη , της οποίας η οικονομική ανάκαμψη είναι οδυνηρά αργή .
Επίσης η πολιτική κατάσταση της είναι φανερά πολύ ασταθής.
Παρόλα αυτά , όπως το παρακάτω διάγραμμα δείχνει , οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια , προσθέτοντας τον κίνδυνο παγκόσμιας μετάδοσης της κρίσης, αν η Τουρκία χρεοκοπήσει .
Πράγματι , ήδη η εύθραυστη Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην ευρασιατική δημοκρατία .
Οι Ελληνικές τραπεζικές πιστώσεις στην Τουρκία ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού ανέρχονται σε πάνω από 5 % , σε σύγκριση με 0,7 % για τις δύο επόμενες μεγαλύτερες σε έκθεση, δηλαδή τις ολλανδικές και βρετανικές τράπεζες .
Όπως όμως σημειώνει ο Gavekal: H έκθεση της Ευρώπης στον κίνδυνο θα ήταν πιθανό να μετριασθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ως τώρα στερεότυπη απάντηση της να διοχετεύει επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα του ευρώ για να διασφαλίσει ότι καμία τράπεζα δεν θα ξεμείνει από μετρητά .
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις από την έκθεση της Ελλάδας στην Τουρκία.
Ωστόσο , σύμφωνα με το νέο πρότυπο διάσωσης που έχει υιοθετηθεί ,οι καταθέτες των ευρωπαικών τραπεζών που εκτίθενται στην Τουρκία μπορούν κάλλιστα να προτιμήσουν να αποσύρουν τα μετρητά τους, παρά να εμπιστευθούν την ΕΚΤ ότι θα βοηθήσει χωρίς να επιβάλλει κούρεμα καταθέσεων…
zerohedge
Σχόλιο του Άρθρου
Αν πράγματι οι ελληνικές τραπεζικές πιστώσεις προς την Τουρκία είναι το 5% του Ενεργητικού, αυτό θα σήμαινε ότι το Τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα έμμεσα πλήρως ελεγχόμενο από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αν κάποια στιγμή γίνει bail-in (κάτι που θεσμικά δεν χρειάζεται να γίνει ,καθώς η Τουρκία δεν είναι χώρα της ευρωζώνης και έχει δικό της νόμισμα), η συνέπεια θα είναι το τουρκικό τραπεζικό σύστημα να γίνει άμεσα ελεγχόμενο από τις Ελληνικές τράπεζες.
Ακόμα και στις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες το απαιτούμενο διεθνώς επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 8% και μάλιστα το επίπεδο αυτό προκύπτει από στάθμιση και όχι με απευθείας ποσοστιαία αναγωγή στην αξία των στοιχείων του Ενεργητικού.
Η συνειδητοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος θα οδηγήσει σύντομα τους Ευρωπαίους να απαιτήσουν από τους “εγχώριους εντολοδότες” τους με διάφορες προφάσεις τους την αποχώρηση των Ελληνικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.
Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς να οδηγήσει στην χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας και αυτό θα οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι συνηθισμένες λύσεις σε προβλήματα παρόμοια με της Τουρκίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, η άνοδος των επιτοκίων και ο διεθνής δανεισμός.
Τι θα συμβεί όμως αν ο δανεισμός γίνει σε χρυσό από το Ιράν με δεδομένες τις πρόσφατες πρακτικές στις συναλλαγές της Τουρκίας και του Ιράν;
Eτοιμαστείτε για την ανάδυση στην Ασία ενός οικονομικού χώρου συναλλαγών σε χρυσό.
‘Η για μία “Παγκόσμια Επανάσταση” με σκοπό την διάλυση της Τουρκίας σήμερα με κάθε μέσο, έστω και με πόλεμο…
RAMNOUSIA
Use Facebook to Comment on this Post