Ένα βαμβακερό ύφασμα που απορροφά μέχρι και 340% του βάρους του σε νερό ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Eindhoven σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πολυεθνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου υφάσματος ωστόσο είναι ότι…
απελευθερώνει το νερό που συλλέγει από την ομίχλη με την ίδια ευκολία που το αιχμαλωτίζει, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό για ερήμους και περιοχές που μαστίζονται από την ξηρασία.
Οι «επεξεργαστές» ομίχλης θεωρούνται αποτελεσματική λύση για τη συλλογή νερού σε άνυδρες περιοχές, ωστόσο η λειτουργία τους προϋποθέτει ισχυρούς ανέμους. Το νέο ύφασμα πάντως ξεπερνά κατά πολύ τις υφιστάμενες τεχνολογίες αφού δεν χρειάζεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι για να τεθεί σε λειτουργία, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν στο έδαφος, ικανοποιώντας αποτελεσματικά τις ανάγκες για άρδευση σε αγροτικές εκτάσεις.
Βασικό εργαλείο της πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι το πολυμερές «PNIPAAm», το οποίο όταν εφαρμοστεί σε βαμβακερό ύφασμα του δίνει τη δυνατότητα να απορροφήσει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού (μέχρι και 340% του βάρους του). Το επεξεργασμένο ύφασμα είναι πολύ πιο υδροφιλικό από το απλό βαμβακερό ύφασμα, που μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 18% του βάρους του. Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το ύφασμα συμπεριφέρεται ως υδροφοβικό και απελευθερώνει όλο το νερό που έχει απορροφήσει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους θα ανακουφίσει τις ξηρές περιοχές, το ύφασμα μπορεί να επιτελέσει πάρα πολλές φορές τη διαδικασία της συλλογής και απελευθέρωσης υδάτων χωρίς να φθαρεί ή να χάσει την αποδοτικότητά του.
Σημειώνεται ότι τα «έξυπνα υφάσματα», εκτός από συλλέκτες νερού λειτουργούν και ως φορτιστές, καταπολεμούν τη ρύπανση και διώχνουν τους διαρρήκτες
Use Facebook to Comment on this Post