Οι «εκκωφαντικές» προβλέψεις για τους 3D εκτυπωτές -θα επαναστατικοποιήσουν τη βιομηχανική παραγωγή, θα αλλάξουν τις εφαρμογές, μέχρι και το πάτωμα θα καθαρίζουν- κλέβουν δυστυχώς τη μαγεία από τα …
καθημερινά πράγματα που μπορούν και κάνουν ήδη.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι η 3D εκτύπωση θα μετατραπεί σε βαριά βιομηχανία των 3,1 δισ. δολαρίων μέχρι το 2016, αφορώντας όλους σχεδόν τους κλάδους της βιομηχανίας, από παπούτσια μέχρι και αυτοκίνητα!
Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους που επαναπλαισιώνει για την ώρα η 3D εκτύπωση την αγορά, αναδιαμορφώνοντας άρδην τον βιομηχανικό σχεδιασμό.
Καθημερινά χρηστικά αντικείμενα
Η ισραηλινή εταιρία Objet πιέζει ήδη τα όρια του βιομηχανικού σχεδιασμού με μηχανικά πρωτότυπα που είναι άκρως λειτουργικά. Η τεχνολογία στο 3D printing είναι υψηλής ανάλυσης, ενώ τα μηχανήματα μπορούν πλέον να χειρίζονται πολλαπλά υλικά.
Λειτουργικές μασέλες
Μια βόλτα στον γιατρό ή τον ορθοδοντικό δεν είναι συνήθως χωρίς πόνο. Ευτυχώς, κάποιες καινοτόμες εταιρίες επινοούν νέους τρόπους για να μας απαλλάξουν από το βάσανο του οδοντίατρου. Η Align Technology (ALGN) της Invisalign, που ειδικεύεται στα ορθοδοντικά σιδεράκια, έχει ήδη δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό τμήμα μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων τυπώνοντας τρισδιάστατα μοντέλα μιας σειράς από ορθοδοντικά βοηθήματα, που βασίζονται σε σκαναρισμένα δεδομένα δοντιών! Αντί λοιπόν να φορά κάποιος τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, διατίθεται πλέον στην αγορά μια σειρά από επιλογές σε σιδεράκια καθαρών υλικών, επιδιορθώνοντας το προβληματικό χαμόγελο χωρίς τη γνώριμη μεταλλική όψη στο στόμα…
Το σπίτι των ονείρων μας
Οι μελλοντικές γενιές θα γελάνε κάποτε που στα δικά μας χρόνια οι αρχιτέκτονες ήταν αναγκασμένοι να οραματίζονται τις κατασκευές τους χρησιμοποιώντας σχεδιαγράμματα. Ο αρχιτέκτονας μπορεί ήδη να τυπώνει 3D μακέτες του οικοδομήματός του και να τις παρουσιάζει στον πελάτη με πάσα επισημότητα. Εταιρίες όπως η iMaterialise τυπώνουν τρισδιάστατα μοντέλα του νέου μας σπιτιού για 400-700 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος…
3D κοσμήματα
Οι αργυροχρυσοχόοι φιλοτεχνούν τα πρωτότυπά τους σκαλίζοντας στο χέρι μοντέλα από κερί, που χρησιμοποιούνται ως καλούπια για τα πολύτιμα υλικά, διαδικασία ιδιαιτέρως επίπονη και χρονοβόρα. Ο κοσμηματοποιός μπορεί σήμερα να σχεδιάσει ένα κόσμημα στον υπολογιστή του, με προγράμματα όπως το JewelStudio, και να τυπώσει τη μορφή του σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Θέλετε κι άλλο; Η MJSA, το σωματείο των αμερικανών κοσμηματοποιών, εκδίδει ήδη επιθεωρήσεις που βοηθούν τον τεχνίτη να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και να εστιάσει στις προκλήσεις του βιομηχανικού σχεδιασμού…
Υψηλή ραπτική
Κι όμως, ο χώρος της μόδας ήταν από τους πρώτους που καλωσόρισαν και υιοθέτησαν τη 3D εκτύπωση. H σχεδιάστρια από την Ολλανδία, Iris van Herpern, χρησιμοποιεί ευρέως την τρισδιάστατη εκτύπωση στην υψηλή ραπτική που δημιουργεί για τη Björk και τη Lady Gaga. Οι Freedom of Creation και Naim Joseji εφαρμόζουν το 3D printing στην παραγωγή παπουτσιών και φαντεζί τακουνιών. Και βέβαια υπάρχει και η Continuum Fashion που δημιούργησε πρόσφατα το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο μπικίνι (και ασορτί γυαλιά!)…
Το «hall of fame» των videogames
Πίσω στα χρόνια που κυριαρχούσαμε στο Space Invaders, η φήμη μεταφραζόταν στο να γράψουμε το όνομά μας στον πίνακα των high scores. Σήμερα, τα ανδραγαθήματα στα videogames μπορούν να απαθανατιστούν σε τρεις διαστάσεις! Η Figure Prints δημιουργεί τρόπαια από τα World of Warcraft και Minecraft χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Zcorp, τη μόνη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να τυπώσει πολύχρωμα τμήματα.
Τυπωμένες ιατρικές συνταγές
Οι τρισδιάστατα τυπωμένες αρθρώσεις και κόκαλα χαρίζουν πλέον σε πάνω από 30.000 ασθενείς την κίνηση, την ώρα που 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά βοηθήματα καμωμένα από την ίδια 3D τεχνική. Η συνέχεια; Η 3D εκτύπωση φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμάκων! Η τρισδιάστατη μηχανική συμβολή στην ιατρική δεν τελειώνει εδώ, καθώς εκπαιδευόμενοι χειρουργοί εξοικειώνονται πλέον στις εγχειρητικές διαδικασίες με τρισδιάστατα μοντέλα οργάνων, την ίδια στιγμή που μελετάται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο 3D εκτύπωσης ζωντανού ιστού!
Σχέδια σε πλατφόρμες χρηματοδότησης
Οι περισσότεροι 3D printers χρησιμοποιούνται ακόμα στα αρχικά κατασκευαστικά στάδια ενός project, μπορούν ωστόσο να παράγουν και ολοκληρωμένα προϊόντα, ιδιαίτερα όταν ο δημιουργός σκοπεύει να κατασκευάσει περιορισμένο αριθμό τελικού προϊόντος. Το «Crania Anatomica Filigre» είναι το τρίτο καλλιτεχνικό project με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία της δημοφιλούς πλατφόρμας Kickstarter και απαίτησε από τον καλλιτέχνη Joshua Harker να κατασκευάσει 894 πλαστικά κρανία χρησιμοποιώντας φυσικά τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Και οι εφαρμογές του 3D printing δεν σταματούν εδώ…
Εκπαιδευτικές τεχνικές: η τρισδιάστατη εκτύπωση στα σχολεία
Η αγορά ενός 3D printer είναι βέβαια ακριβή, όχι ωστόσο απαγορευτική για τον προϋπολογισμό ενός σχολείου. Εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αμερική διαθέτουν ήδη τρισδιάστατους εκτυπωτές και ελεύθερα -άρα δωρεάν- λογισμικά για υπολογιστές, εκπαιδεύοντας τους μαθητές τους στη μηχανολογία. Τα πιτσιρίκια γίνονται εξπέρ στο βιομηχανικό σχέδιο πριν μάθουν να καβαλάνε ποδήλατο! Πρόσφατο κονδύλι μάλιστα της αμερικανικής κυβέρνησης κατευθύνεται στη δημιουργία τρισδιάστατων εργαστηρίων εκτύπωσης σε πάνω από 1.000 σχολεία της χώρας…
Αναδιαμόρφωση επιστημονικών μοντέλων
Οι Watson και Crick είναι διάσημοι για την ανακάλυψη της μοριακής δομής του DNA. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι την ώρα που οι συνάδελφοί τους επιδίδονταν σε πειράματα, οι δύο επιστήμονες περνούσαν τον καιρό τους κατασκευάζοντας μοντέλα με ξυλάκια και μπαλάκια! Σήμερα βέβαια οι συνάδελφοι των Watson και Crick έχουν στη διάθεσή τους την τρισδιάστατη εκτύπωση για να κατανοήσουν καλύτερα τις βιολογικές δομές που είναι δύσκολο να οπτικοποιηθούν, όπως συμβαίνει ήδη στο Beckman Institute for Advanced Science and Technology του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Την ώρα λοιπόν που οι επιστήμονες εξοικειώνονται με τον νέο αυτό τρόπο παρουσίασης πολύπλοκων δομών, η σημαντικότερη συμβολή του 3D printing στην επιστήμη δεν είναι τα πλαστικά μέλη, αλλά η ριζική αναθεώρηση του ίδιου του πυρήνα της επιστημονικής έρευνας – άρα και γνώσης…
xorisoria.org