Σε άτυπη λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπαίνουν καθημερινά 40 ασθενείς στο…
λεκανοπέδιο Αττικής, καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ), καθώς, όπως υποστηρίζει, λόγω έλλειψης προσωπικού, παραμένουν κλειστά, 200 έτοιμα εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ, αριθμός ρεκόρ από την αρχή λειτουργίας των κλινών ΜΕΘ την τελευταία 25ετία.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο και τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς.
Σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Αυτές οι κλίνες, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, αποτελούν τη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» για τα βαριά περιστατικά στην ώρα της ανάγκης.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε – με βάση τα διεθνή στάνταρ – οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9 – 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων και να λειτουργούν με 4 νοσηλευτές ανά μία κλίνη. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό για να λειτουργήσουν 100 ειδικές κλίνες χρειάζονται 450 νοσηλευτές και αυτή τι στιγμή υπηρετούν μόνο 155. Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «με πολύ χειρότερες αναλογίες λειτουργούν οι ΜΕΘ στον πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος για τα ταμεία και τα νοικοκυριά είναι αντιστρόφως δυσβάσταχτο με τις υποδομές τους».
Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί αναφέρουν ότι «αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά, δραματικές εκκλήσεις συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, να μεταφερθεί ο άνθρωπός τους σε δημόσιο νοσοκομείο, γιατί έχουν εξαντληθεί οικονομικά».
Η ΕΙΝΑΠ ζητά άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς, όπως υποστηρίζει προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση.
Use Facebook to Comment on this Post