Μόνο η κορυφή του παγόβουνου είναι οι υποθέσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν σε χρηματισμό γιατρών από ξένες εταιρίες για τη
προώθηση των προϊόντων τους σε ασθενείς και νοσοκομεία.
Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που αναμένονται στο πλαίσιο των ερευνών, εκτιμάται ότι θα διευρύνουν κατά πολύ τον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων, χωρίς βέβαια να είναι δυνατόν να υπολογιστεί το κόστος για τα Ταμεία και τα νοσοκομεία από τη δράση των εν λόγω γιατρών, ενώ ο ήδη μακρύς κατάλογος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο μακρύς και ακόμα πιο βαρύς, όταν ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» άλλων επαγγελμάτων που ενοχοποιούνται για υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Στο πολύκροτο και πολυεθνικό σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών και υπερτιμολόγησης ορθοπεδικών βοηθημάτων, η διερεύνηση του οποίου ξεκίνησε με καθυστέρηση στην Ελλάδα, οι έρευνες αποκάλυψαν έως τώρα «μαύρο» χρήμα πάνω από 5,8 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των 11 εμπλεκόμενων γιατρών, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα πάνω από 21 εκατ. ευρώ σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, δύο εκ των οποίων προσήλθαν οικειοθελώς και συμβιβάστηκαν στο ποσό των 12,1 εκατ. ευρώ, αποδεχόμενες τη παράνομη συναλλαγή.
Στο σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών από μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρία, έως τώρα έχουν προκύψει στοιχεία για περίπου 400 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα και το ΣΔΟΕ αναμένει τη «μαύρη λίστα» από τη γερμανική εταιρία, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα, σε όσους φέρονται να έχουν χρηματιστεί.
Η παρανομία στην εν λόγω υπόθεση έγκειται στο ότι η εταιρία δωροδοκούσε τους γιατρούς, έτσι ώστε να συνταγογράφουν δικά της φάρμακα, πρακτική που απασχόλησε έντονα και τη Τρόικα, η οποία επί της ουσίας επέβαλε αλλαγή του συστήματος και υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι τη φίρμα του φαρμάκου.
Οι επόμενοι στόχοι του ΣΔΟΕ είναι πάνω- κάτω οι κατηγορίες επαγγελματιών που στοχοποιήθηκαν από το ΔΝΤ για εκτεταμένη φοροδιαφυγή: συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
Οι έρευνες θα ξεκινήσουν με δειγματοληπτικούς ελέγχους και θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που θα κριθούν ύποπτες. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι αυτοί θα συνδυαστούν με τις παράλληλες έρευνες που πραγματοποιούνται από τις ελεγκτικές Αρχές, για τους μεγάλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Έχοντας υπόψιν τα στοιχεία για τη παραβατικότητα αλλά και την αποτυχία επίτευξης των ελεγκτικών στόχων του 2012, ο ΟΟΣΑ κρούει εκ νέου το κώδωνα του κινδύνου και στην Έκθεση του ζητά προώθηση χωρίς καθυστέρηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης φοροδιαφυγής- εισφοροδιαφυγής.
Επιπλέον χαρακτηρίζει ουσιώδες ένα πιο διαφανές σύστημα φορολόγησης των αυταπασχολούμενων, όπως επίσης “κλειδί” την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας συλλογής των φόρων.
Πηγή: iefimerida.gr
Use Facebook to Comment on this Post