Ποδαρικό με φόρους 45,6 δισ. ευρώ

Με 13 αλλαγές χτυπά η Εφορία την πόρτα του 2014 και τα φορολογικά βάρη που καλούνται να μοιραστούν 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι φτάνουν τα 45,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,258 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013…
Στην κεντρική σκηνή των φόρων του 2014 βρίσκονται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος ψηφίστηκε στο παρά πέντε της νέας χρονιάς, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τις διαφορετικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθούς – συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα και ενοίκια, οι οποίες ενώ ισχύουν από το 2013 θα φανούν στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2014.

Για φόρους στην περιουσία, το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,937 δισ. ευρώ. Από τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,650 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να εξοφλούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το λεγόμενο χαράτσι.

Τα καλά νέα στο μέτωπο της φορολογίας ακινήτων έρχονται από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% (από 8%-10% που ισχύει έως 31/12/2013) για τους αγοραστές ακινήτων, ενώ οι πωλητές από την άλλη πλευρά θα υποστούν φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης του ακινήτου τους. 


Μεγάλες ανατροπές έρχονται και στη φορολογία εισοδήματος. Από το νέο έτος μπαίνουν σε πρακτική εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα με την κατάργηση του αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα, το νέο μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστές 26% και 33% και όσων εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από φόρους εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών το 2014 προσδοκά έσοδα 12,908 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 1,333 δισ. ευρώ.

Και το 2014, το χαρτοβασίλειο συλλογής αποδείξεων παραμένει. Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι επεξεργάστηκε διάφορα εναλλακτικά σενάρια, ανακοίνωσε τελικά ότι και το επόμενο έτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μαζεύουν αποδείξεις, χαμηλότερης όμως συνολικής αξίας σε σχέση με το 2013. Απαιτείται, μετά τις αλλαγές, συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος αντί 25% που ίσχυε το 2013, αλλά η ποινή του έξτρα φόρου παραμένει στο 22% αν δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες αποδείξεις. Ποιες αποδείξεις μετρούν, μένει να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα πάνω κάτω έρχονται για τους αγρότες, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να τηρούν βιβλία για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους, ενώ εκκρεμεί σχετική απόφαση του υπουργείου αναφορικά με το όριο εισοδήματος που θα οδηγεί σε απαλλαγή από τον βραχνά των βιβλίων.

Για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. Τα καλά νέα αφορούν την προαναγγελία νομοθετικής παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία από το νέο έτος δεν θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Οι κατασχέσεις όμως θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές, καθώς μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.

Τα άσχημα νέα είναι ότι ενεργοποιούνται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για 2,7 εκατομμύρια φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η Εφορία θα αρχίσει να χρεώνει μηνιαίο τόκο και πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 10% έως και 30%, ενώ τίθεται σε εφαρμογή και το νέο ποινολόγιο για όσους εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης και μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *