Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία του 21ου αιώνα με λεία 45 εκατ. ευρώ, καθώς χάκερς και «συνεργάτες» ανά την υφήλιο, κατάφεραν να…
Αρχικά η συμμορία έβαλε στο στόχαστρό της δύο αραβικές τράπεζες, ως όπλα είχε ψεύτικες κάρτες ΑΤΜ και σήκωσε το τεράστιο ποσό σε δύο κύματα επιδρομών. Επτά άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά οι εγκέφαλοι του κυκλώματος θεωρείται ότι βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Οι χάκερ μπήκαν στο σύστημα επεξεργασίας καρτών ανάληψης και χρεωστικών δύο τραπεζών, της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat του Ομάν. Παρέκαμψαν τα συστήματα ασφαλείας και ακύρωσαν τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων -διαδικασία που χρειάστηκε μήνες.
Στην συνέχεια δημιούργησαν εξαρχής νέους κωδικούς πρόσβασης και φόρτωσαν τα στοιχεία σε δικές τους, ψεύτικες κάρτες -έφτανε μία απλή μαγνητική ταινία, ακόμη και από αυτές που βρίσκονται σε κάρτες-κλειδιά για τα δωμάτια ξενοδοχείων.
Έτσι τότε άνοιξε ο δρόμος για τις επιδρομές. Η πρώτη, όπως ανέφερε η εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση στη Νέα Υόρκη, έγινε το Δεκέμβριο με λεία 5 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ήρθε στις 19 Φεβρουαρίου, κράτησε 10 ώρες και με συνολικά 36.000 συναλλαγές «απέδωσε» 40 εκατ. δολάρια.
Για την υπόθεση, οι Αρχές της Νέας Υόρκης συνεργάζονται με αστυνομίες από δεκάδες χώρες για την υπόθεση -τα λεηλατηθέντα ΑΤΜ βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, σε Ιαπωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Κολομβία, Βρετανία, Σρι Λάνκα, Καναδά και αλλού.
Ωστόσο κανένας από τους καταθέτες δεν έχασε ή χρεώθηκε χρήματα καθώς στην επίθεση τα ποσά αντλήθηκαν από την ίδια τράπεζα.