ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ…
Οι εποχές που ένα πτυχίο τοποθετούσε τον κάτοχό του σε προνομιακή θέση στην αγορά εργασίας, έχουν παρέλθει σύμφωνα με την κρατούσα άποψη των νέων.
Πλέον η διασύνδεση με τους κομματικούς μηχανισμούς και τις λογής «γνωριμίες» είναι αυτές που προσφέρουν σίγουρη εξασφάλιση. Το αποτέλεσμα; Η φυγή προς την Ευρώπη!
Σύμφωνα με έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών το 46% των μαθητών που ερωτήθηκαν τι σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον, αποφάνθηκε πως θα φύγει για το εξωτερικό έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τον τίτλο σπουδών που θα έχει αποκτήσει.
Οι βασικές αιτίες που αποθαρρύνουν τους νέους να μείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους είναι οι «διασυνδέσεις» της οικογένειας και το «πολιτικό μέσο». Από την άλλη, η «δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό» θεωρείται από τους μαθητές ότι αποτελεί το πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά για την επαγγελματική αποκατάσταση.
Σε δεύτερο στάδιο, οι μαθητές εκτιμούν ότι μόνο οι πτυχιούχοι που μεταναστεύουν εκτός Ελλάδας έχουν πιθανότητες να τους ανοιχτούν επαγγελματικοί δρόμοι. Παράλληλα, το γεγονός ότι 140.000 επιστήμονες έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό διαψεύδει όσους επιχειρούν να συνδέσουν την ανεργία με την «ανεπάρκεια των ελληνικών πανεπιστημίων».
Είναι χαρακτηριστικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών που έλαβαν μέρος στην έρευνα (77%) δηλώνει πως το πολιτικό μέσο και η γνωριμίες είναι τα… διαβατήρια για μια αξιόλογη εργασία, ενώ μόλις το 4,5% βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα και προσβλέπει σε επαγγελματική αποκατάσταση με γνώμονα τις γνώσεις και τα πτυχία που θα έχει αποκτήσει.
http://oimos-athina.blogspot.gr/2014/07/blog-post_28.html
Use Facebook to Comment on this Post