O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιβάλλει μετά το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα και νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές βιομηχανικών
πορϊόντων, αυτοκινήτων και ειδών ένδυσης, κάτι που στους δύο τελευταίους τομείς, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστούν ζημιές ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία, κυρίως και δευτερευόντως η Ιταλία και η Γαλλία θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την απαγόρευση εισαγωγής αυτοκινήτων στην Ρωσία που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ!
«Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις προτάσεις της. Είμαστε έτοιμοι να τις μελετήσουμε και να προχωρήσουμε σε απάντηση στις ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Πούτιν.
«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους» προσέθεσε.οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στοχεύουν στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός.
Πλέον η ζημιά για την Eλλάδα αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις. Γιατί για τα γεωργικά προϊόντα η αξία φτάνει τα 108 εκατ. ευρώ (23% των συνολικών εξαγωγών) αλλά για τα λοιπά προϊόντα φτάνει τα 300 εκαττ. ευρώ!
Άμεσα ή έμμεσα, από την πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας συνολικά προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ.
Από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκύπτει πως μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας που αντιστοιχούν από μόνες τους στο 23% των συνολικών εξαγωγών, υπερβαίνοντας τα 108 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγείς εκφράζουν φόβους και για το ενεργειακό κόστος, εφόσον οι Ρώσοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και το φθινόπωρο κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου προς την Ουκρανία (μέσω της οποίας τροφοδοτείται μεγάλο μέρος της Ευρώπης).
Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρώ πλην των αγροτικών προϊόντων:
Γουναρικά 87,45
Ηλεκτρικούς Ανελκυστήρες 16,6
Χρώματα, βερνίκια 12,01
Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04
Ελάσματα και ταινίες 4,87
και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και ορυκτά αξίας περί των 200 εκατ. ευρώ.
Οσο για τις “αποζημιώσεις της ΕΕ” που προκάλεσαν την απάντηση της Ρωσίας, όσο τις είδαν οι αγρότες, άλλο τόσο θα τις δει και ο βιομηχανικός τομέας…