xOrisOria News

5 φορές που κατέστρεψες τη συνέντευξη για δουλειά

Υπάρχουν ατελείωτα άρθρα με τα dos και τα don’ts της πολυπόθητης συνέντευξης, που ίσως και να σου χάριζε τη δουλειά των ονείρων σου…
Δεν αμφιβάλλω ότι έχεις διαβάσει με προσοχή τα περισσότερα από αυτά και σίγουρα, ουκ ολίγες φορές, ακολούθησες πιστά συμβουλές όπως «να είσαι νωρίς στο ραντεβού» ή «να είσαι σωστά ντυμένη».

Φόρεσες το καλύτερο σου κοστούμι και το συνδύασες με το μεγαλύτερο σου χαμόγελο. Απάντησες στις «ύπουλες» ερωτήσεις σωστά και σιγουρεύτηκες ότι ο άνθρωπος της εταιρείας άκουσε αυτά ακριβώς που ήθελε να ακούσει. Δυστυχώς όμως, η εξέλιξη δεν ήταν θετική. Γιατί όμως; Μήπως υπάρχουν μικρά, απλά, πράγματα που σε έκαναν να καταστρέψεις τη συνέντευξη; Μήπως τελικά οι γνωστές «κλισέ» συμβουλές για τη συνέντευξη, δεν είναι και οι καλύτερες;

Να είσαι στην ώρα σου
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «να είσαι στην ώρα σου» και στο «να είσαι εκεί μισή ώρα πριν την συνάντηση ώστε να αναγκαστεί ο υπεύθυνος να διακόψει τη δουλειά του για να μιλήσει μαζί σου». Οι υπεύθυνοι που θα σου πάρουν συνέντευξη προφανώς και έχουν και άλλες δουλειές. Επίσης πιθανότατα πριν από εσένα υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι ή άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Με το να φτάνεις υπερβολικά νωρίς το μόνο που καταφέρνεις είναι να τους πιέζεις… και δεν το θέλεις!

Να είσαι ντυμένη καλά

Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που έρχεται η ώρα να διαλέξεις dress code, το δίλημμα είναι μεγάλο! Σχεδόν ποτέ δεν είσαι σίγουρη εάν πρέπει να βάλεις κάτι χαλαρό ή κάτι λίγο πιο… formal. Άλλωστε υπάρχουν εργοδότες που προτιμούν το πρώτο, ενώ άλλοι που θεωρούν αυτονόητο το δεύτερο! Φυσικά, η απάντηση στο «τι είναι σωστό», κρύβεται κάπου στη μέση, καθώς όλα εξαρτώνται από τη δουλειά για την οποία δίνεις τη συνέντευξη. Η χρυσή συμβουλή είναι: να ντύνεσαι πάντα λίγο πιο επίσημα από ότι θα ντυνόσουν καθημερινά. Όχι σαγιονάρες, αλλά ούτε και τουαλέτα!

Να δώσεις τις σωστές απαντήσεις
ΔΕΝ υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις! Φράσεις όπως «λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση» ή «αγαπώ την ομαδικότητα» και «είμαι τελειομανής», έχουν ακουστεί σίγουρα και από τους προηγούμενους υποψηφίους. Καλώς ή κακώς, δεν είσαι η μόνη που διαβάζει συμβουλές online! Πρέπει όμως να είσαι η μόνη που θα ξεχωρίσει. Απέφυγε τετριμμένες εκφράσεις-κλειδιά που θα κάνουν τον υπεύθυνο του HR να νιώθει ότι ακούει ποίημα και προσπάθησε να εκφραστείς με τις δικές σου λέξεις!

Να είσαι άνετη
Όσους κοινούς γνωστούς ή φίλους στο facebook και εάν έχετε, η θέση και ο ρόλος του ανθρώπου που κάθεται απέναντι σου στη συνέντευξη είναι πολύ συγκεκριμένη και σίγουρα δε σου επιτρέπει να του μιλάς σαν να γνωρίζεστε από εχθές (ακόμη και εάν όντως γνωρίζεστε!). Η συνέντευξη έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό και για αυτό ακριβώς το λόγο απαιτείται η απαραίτητη σοβαρότητα και αλληλοσεβασμός. Φυσικά και δε θέλουμε να καταπιεστείς για να δείχνεις σούπερ-τυπική. Φυσικά και θέλουμε να είσαι ο εαυτός σου. Αλλά μη ξεχνάς τον επαγγελματισμό σου: όσο cool και εάν είναι το κλίμα (ή το ίδιο το αφεντικό)!

Use Facebook to Comment on this Post