Αν είσαι αδύνατος, είσαι και fit. Αν γυμνάζεσαι, μπορείς να τρως ό,τι τραβάει η όρεξή σου…
Η πρωτεΐνη λύνει όλα τα προβλήματα. Αυτές και μερικές ακόμη «παρεξηγήσεις» προσπαθούμε να βάλουμε στην σωστή τους θέση, εξετάζοντας κάποιους από τους «κανόνες» που έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε σχετικά με το σωματικό βάρος και την απώλειά του, που, όμως, δεν είναι και τόσο αλάνθαστοι όσο νομίζαμε.
«Τα παιδιά πρέπει να χάσουν βάρος για να «αποβάλλουν» την παχυσαρκία»
Όσο μεγαλώνουν, το βάρος των παιδιών αυξάνεται. Αλλά ποιο είναι το όριο του φυσιολογικού, από ποιο σημείο και μετά υπάρχουν περιττά κιλά και ως εκ τούτου κίνδυνος για την υγεία τους; Στην πιο πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανέπτυξαν ειδική φόρμουλα για τον υπολογισμό του σωστού παιδικού βάρους. Το συμπέρασμά τους είναι το εξής: Η παχυσαρκία αποτελεί μέτρο όχι απλώς του βάρους, αλλά της αναλογίας βάρους προς ύψος (γνωστή ως Δείκτης Μάζας Σώματος – BMI). Όσο λοιπόν τα παιδιά μεγαλώνουν, μετατρέπουν το λίπος σε μύες, που μπορεί να έχουν το ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, βάρος από τον λιπώδη ιστό. Επομένως, τα παιδιά με υψηλό ΔΜΣ που μπορεί να υποδεικνύει παχυσαρκία, μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα υπέρβαρα. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι το να μάθουν τα παιδιά να ελέγχουν τις μερίδες του φαγητού και να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή εξακολουθεί να είναι σημαντικό.
«Δεν μπορείς να είσαι παχύσαρκος και να είσαι fit ταυτόχρονα»
Το πόσο γυμνασμένος είναι κάποιος, όπως και το πόσα κιλά ζυγίζει παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο σε σχέση με όσους βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων βάρους, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν οι πρώτοι είναι εξίσου “fit” από άποψη μεταβολισμού με τους δεύτερους. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία πόσο λίπος έχεις, αλλά τι είδους λίπος. Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά και το «εντοσθιακό» λίπος (αυτό που συσσωρεύεται στον ιστό ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι) για παράδειγμα θεωρούνται επικίνδυνα. Μπορεί λοιπόν ένα υπέρβαρο άτομο να έχει πολύ υποδόριο λίπος και ένα αδύνατο άτομο να έχει λίπος στην κοιλιά ή στον ιστό των οργάνων του, και ως εκ τούτου να είναι λιγότερο «fit» από μεταβολικής άποψης σε σχέση με τον πρώτο. Ωστόσο, προειδοποιούν οι ειδικοί, οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν βάρος δεν απολαμβάνουν τις αρετές του «fit» μακροχρόνια – σταδιακά, τα παραπανίσια κιλά μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Μπορείς να φας ό,τι θέλεις, αρκεί να γυμνάζεσαι για να χάσεις κιλά»
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος, είναι να μειώσει την ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνει. Ιδανικά, η «περικοπή» θερμίδων και η σωματική άσκηση είναι ο εγγυημένος τρόπος να πέσει η ένδειξη της ζυγαριάς. Το να πιστεύουμε όμως πως μπορούμε να χάσουμε βάρος τηρώντας μόνο το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την γυμναστική, και αφήνοντας τον εαυτό μας να απολαύσει παχυντικά φαγητά χωρίς μέτρο είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί. Θυμηθείτε ότι για να καταναλώσεις ένα κουτάκι αναψυκτικού που σας προσφέρει μερικές εκατοντάδες θερμίδες χρειάζονται πέντε λεπτά, και για να τις κάψεις χρειάζεται μία ώρα τρέξιμο στον διάδρομο. Με άλλα λόγια, χρειάζεται συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και σωματικής άσκησης, και όχι μόνο ένα από τα δύο, για να εξισορροπήσει τις ατασθαλίες του άλλου.
«Μεγάλοι «γύροι» ασκήσεων χαμηλής έντασης είναι η καλύτερη τακτική σωματικής άσκησης για να χάσει κανείς βάρος»
Οι ειδικοί του fitness προσπαθούν να άρουν την παραπάνω παρεξήγηση σχετικά με την ένταση της εξάσκησης και τον αντίκτυπο που έχει στην ζυγαριά: «Είναι αλήθεια ότι το σώμα καίει αναλογικά περισσότερες θερμίδες λίπους παρά υδατανθράκων όταν γυμνάζεται σε χαμηλή ένταση. Ωστόσο, αν αυξήσεις την ένταση της σωματικής άσκησης στην αεροβική προπόνηση, τελικά θα κάψεις συνολικά περισσότερες θερμίδες», αναφέρει ο Scott Danberg, διευθυντής του κέντρου ευεξίας και μακροζωίας Pritikin. Με άλλα λόγια, παρεμβάλλετε μικρούς γύρους έντονων ασκήσεων στην προπόνησή σας, και θα δείτε περισσότερα αποτελέσματα στη ζυγαριά.
«Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ο καλύτερος τρόπος να νιώθεις χορτάτος και να ελέγχεις τις θερμίδες σου»
Η παλιά καλή (και άπαχη) πρωτεΐνη είναι ένας καλός τρόπος να χορτάσει ο οργανισμός μας, αλλά οι φυτικές ίνες είναι ακόμη καλύτερες, καθώς προσφέρουν λιγότερες θερμίδες. Για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα πεινάσετε και πως δεν θα σας λείψουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, γεμίστε το πιάτο σας με φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Use Facebook to Comment on this Post