Να σώσει την παρτίδα με το πετρέλαιο θέρμανσης, δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία και αντανακλαστικά προσπαθεί ο Γιάννης Στουρνάρας στο…
παρά πέντε. Το υπουργείο Οικονομικών κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, επιχειρεί να κάνει τροποποιήσεις στο νόμο για το επίδομα θέρμανσης. Η πολιτική για τη θέρμανση αν τεθεί σε αντιδιαστολή με αυτή που ακολουθήθηκε στην εστίαση αποκαλύπτει ότι το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα τελεί εν μετρία συγχύση, καθώς την ίδια ώρα που αφαιρεί έσοδα 500 εκατ. με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες, δεν μπορεί να κατανείμει 300 εκατ. για να αποφευχθούν θάνατοι και να ενισχυθεί το βιωτικό επίπεδο.
Στην ουσία η κυβέρνηση αναζητά τρόπου για την αξιοποίηση ενός κονδυλίου 300 εκατ. το οποίο είναι προεγκεκριμένο από την τρόικα. Ενώ την ίδια στιγμή με μεγάλη ελαφρότητα ο Γιάννης Στουρνάρας μείωση τον ΦΠΑ από 23 σε 13% στην εστίαση στερώντας από τα Δημόσια ταμεία έσοδα 500 εκατ. χωρίς να παραχθούν ούτε κατά προσέγγιση τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και μετά από προειδοποιήσεις από ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών φορέων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαρρέει προς τον Τύπο ότι έχει κινηθεί σε δυο μέτωπα και αναμένει εγκρίσεις από την τρόικα.
Από τη μια πλευρά έχει ζητήσει μείωση του ειδικού φόρου κατά 15% και παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι κατά 20-25%.
Το συγκεκριμένο κονδύλι έμεινε στα αζήτητα καθώς η αποροφητικότητα ήταν μικρή και το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα το αντιλόγησε στο τέλος για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Δηαλδή το πλεόνασμα κυριολεκτικά χτίστηκε επί πτωμάτων.
Παράγοντες της αγοράς και κοινωνικοί φορείς εκτιμούν ότι οι κινήσεις του υπουργείου δεν είναι μόνο ασπιρίνες αλλά κινούνται και σε λάθος κατεύθυνση.
Πρόσφατα ο ΣΕΕΠΕ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ είχαν παρουσιάσει τρία εναλλακτικά σενάρια για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη κοινωνικών ομάδων, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και τη στήριξη των πετρελαϊκών εταιριών οι οποίες υποφέρουν από τη μείωση της ζήτησης η οποία έφτασε στο 75% τον προηγούμενο χειμώνα.
Όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης και αναλυτές τα μέτρα που προσανατολίζεται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση και θα έχουν πρακτικά μηδενικό αποτέλεσμα, ενώ η μόλυνση του περιβάλλοντος θα αυξηθεί και ο κίνδυνος για νέα θύματα τόσο από την παγωνιά όσο και από τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης παραμένει υψηλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο χειμώνα φοιτητές στη Λάρισα πέθαναν από αναθυμιάσεις από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν. Η ζημιά στο περιβάλλον που καταγράφηκε είναι τεράστια, ξεκινώντας από την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης.
sofokleousin.gr