Πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, εκτός αυτών στη Ρωσία, είχαν εκκρεμή δάνεια 59,2 δισ. δολάρια στην Κύπρο στο τέλος του…
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα στατιστικά της BIS, που είναι και η μόνη που μπορεί να απεικονίσει το διασυνοριακό δανεισμό ανά τον κόσμο, δεν περιλαμβάνουν τα δάνεια από τη Ρωσία. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι τα ρωσικά τραπεζικά δάνεια σε κυπριακές εταιρείες ρωσικής καταγωγής, ανέρχονταν στα 30-40 δισ. δολάρια.
Τα στοιχεία της BIS εμφανίζουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, από τις χώρες που αναφέρονται στην BIS.
Η Κύπρος τη Δευτέρα κατέληξε σε ένα σχέδιο διάσωσης 10 δισ. ευρώ για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, μια εβδομάδα περίπου μετά από έντονες διεργασίες για το μέλλον του νησιού.
Κάποιες τράπεζες αποκαλύπτουν τα δάνειά τους στην Κύπρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δεν έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να εκδώσουν μια ανάλυση από τα stress tests του 2011.
Αυτά εμφάνισαν ότι η ελληνική Alpha Bank είχε έκθεση 4,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ποσό το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Η γερμανική HSH Nordbank είχε περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε εταιρικά δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος του Σεπτεμβρίου, κυρίως σε πλοία που ανήκουν σε γερμανικές και σε διεθνείς εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο.
Ο ολλανδικός όμιλος ING είχε περίπου 900 εκατ. ευρώ έκθεση στο τέλος του περασμένου έτους σε εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, ενώ η ιταλική Intesa Sanpaolo δήλωσε πως η έκθεση των δανείων της ήταν 138 εκατ. ευρώ. Η βρετανική HSBC είχε καθαρή έκθεση 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο στο τέλος του 2012, η Barclays δήλωσε πως η καθαρή έκθεσή της ήταν 323 εκατ. στερλίνες και η RBS είχε δάνεια 377 εκατ. στερλίνων, κυρίως σε εταιρικά δάνεια.
Η έκθεση ξένων χωρών στην Κύπρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου σε δισ. δολάρια
Ρωσία: 30 – 40 (εκτίμηση της Moody’s)
Ελλάδα: 16,4
Γερμανία: 7,6
Γαλλία: 2,5
Ελβετία: 2,2
Ηνωμένο Βασίλειο: 2,2
Ολλανδία: 1,9
Αυστρία: 1,7
ΗΠΑ: 1,7
Ιταλία: 1,6
Σουηδία: 1,4