Ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκλογές κάθε 5 χρόνια προτείνει ο Στυλιανίδης

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πρέπει να κινηθούν σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις, «το Οικονομικό Σύνταγμα, με…

στόχο την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη και θεσμικά ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι του πρωθυπουργοκεντρικού μας συστήματος», πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ο υπουργός πρότεινε επίσης, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε πέντε χρόνια, ενώ άσκησε κριτική και στην τρόικα.

Ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε την ανάγκη της θεσμοθέτησης της αρχής σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, διευκρινίζοντας ότι «κάθε ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που ψηφίζεται θα μπορεί να αναθεωρείται μόνο έπειτα από δύο οικονομικά έτη χωρίς να αιφνιδιάζει του επενδυτές μεταβάλλοντας ουσιωδώς τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έλαβαν τις επενδυτικές αποφάσεις».

Επίσης, προσέθεσε ότι «η δημιουργία ειδικού τμήματος για επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, με θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη», ενώ εκτίμησε ότι «η πρόβλεψη της δυνατότητας Δικαστικής Αμνηστίας για φορολογικές δίκες εφόσον το επιθυμεί ο αντίδικος του κράτους καταβάλλοντας εφάπαξ ένα ποσοστό της διαφοράς με το Δημόσιο, μπορεί να ελαφρύνει τη δικαιοσύνη από περιττά βάρη, να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από πολυετείς και δαπανηρές δικανικές περιπέτειες και να δημιουργήσει γρήγορα έσοδα στο κράτος».

Ο υπουργός επανέλαβε την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 16 και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη δημιουργία ιδιωτικών ή μεικτών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Συμπλήρωσε δε ότι «η απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδα από πρωτογενή έρευνα, για τη διεθνή βιομηχανία, έσοδα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα, με παράλληλη πραγματική προστασία για τη δημόσια δωρεάν παιδεία των Ελλήνων φοιτητών, χώρο για τον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού καθώς και για την αξιοποίηση χιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που ερχόμενοι στην πατρίδα τους για έρευνα και διδασκαλία θα γίνουν φορείς φρέσκιας γνώσης κα νέας νοοτροπίας».

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «καμία οικονομική πολιτική δε μπορεί να αποδώσει αν δεν υποστηρίζεται από μια Πολιτεία σύγχρονη, ένα πολιτικό σύστημα υγιές και μια ηγεσία με ξεκάθαρο ρόλο και ευθύνες».

Σημείωσε δε ότι «μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη μετάβαση από την απόλυτη ατιμωρησία στην απόλυτη ποινικοποίηση, το κόστος “των μη αποφάσεων” καθίσταται τουλάχιστον τριπλάσιο από το κόστος των “κακών αποφάσεων”. Κανένας δεν αποφασίζει, κανένας δεν υπογράφει, κανένας δεν αναμετράται με τα προβλήματα από το φόβο μήπως του ζητηθούν ευθύνες την επόμενη μέρα».

Κριτική άσκησε και στην τρόικα επισημαίνοντας ότι για να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η «Αρχή των Ελέγχων και των Ισορροπιών». Αν η τεχνοκρατία αφεθεί ελεύθερη, ο αλαζονικός ορθολογισμός της θα αγνοήσει την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας το κράτος των «Eξειδικευμένων Hλιθίων». «Καμία αλλαγή και μεταρρύθμιση στην ιστορία δεν πέτυχε με την κοινωνία απέναντι, κάτι που σήμερα δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι τεχνοκράτες της τρόικας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Επισήμανε δε ότι «αν κυριαρχήσει απόλυτα η αγορά, καθυποτάσσοντας την Πολιτική, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και παραγγέλνοντας σχέδια νόμου, θα δημιουργήσει διαπλοκή και διαφθορά οδηγώντας μαθηματικά στην κατάρρευση».

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι πρέπει «η πρόταση εξεταστικής επιτροπής να καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης», να επανεξεταστεί «από μηδενική βάση η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», να είναι υποχρεωτική η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, καθώς «μειώνει το εκλογικό κόστος, ενισχύει τη σταθερότητα και συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα».

Ο υπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του «με την απόλυτη διάκριση βουλευτών-υπουργών, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη επικυριαρχία της τεχνοκρατίας και της αγοράς επί της πολιτικής, δηλαδή, επί της κοινωνίας».

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στον περιορισμό του πρωθυπουργοκεντρισμού, είπε πως αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα επίπεδα όπως: «Σε επίπεδο Εκτελεστικής εξουσίας: Με την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Σε επίπεδο Νομοθετικής εξουσίας: Με τη θέσπιση Νόμου των Κομμάτων για την επιβολή της εσωκομματικής δημοκρατίας κυρίως στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε επίπεδο Δικαστικής εξουσίας: Με τη θεσμοθέτηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *