Ζήτησαν εγγύηση 5 εκατ. για τον Δημ. Κοντομηνά!

Πρωτόγνωρη χρηματική εγγύηση-μαμούθ, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ζήτησε ο ανακριτής της υπόθεσης για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Γιώργος Ανδρεάδης, προκειμένου…

να μην προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά την απολογία του. Ωστόσο, η αρμόδια εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας και η διαφωνία θα λυθεί πιθανότατα σήμερα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι η εισαγγελέας εκτιμά ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

 Ο κ. Κοντομηνάς, κατά την απολογία του, που έγινε στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για τα επισφαλή δάνεια στη διοίκηση του ΤΤ, ισχυριζόμενος ότι η ευθύνη του είδους και των όρων χορήγησης των δανείων ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Ισχυρίστηκε ότι τους όρους των δανείων δεν τους έβαζε εκείνος, υποστηρίζοντας ότι ζητούσε τα δάνεια και πως εκείνοι απλά του τα έδιναν.

Αμφισβητεί το πόρισμα
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας φέρεται να αμφισβητεί το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος και να υποστηρίζει ότι για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, οι οποίες οφείλονται στην οικονομική κρίση, πλην όμως τονίζει ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις.

 Ο επιχειρηματίας, επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς και ότι όλες οι κινήσεις ποσών αφορούν εταιρικές συναλλαγές.

 Για την υπόθεση των καρτών, ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο επιχειρηματίας. Μάλιστα, ο φέρεται να επικαλείται έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταγενέστερο εκείνων που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά της Bestline ήταν συμφέρουσα για το ΤΤ.

 Ισχυρίζεται επίσης ότι για την Hellenic Postcredit, εταιρεία που συστάθηκε με τη συνεργασία ΤΤ και επιχειρηματία, υπήρξε «παρανόηση», καθώς δεν έγινε αγορά μετοχών, αλλά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάγια τακτική το ΤΤ πλήρωσε ολόκληρη την αξία των μετοχών, για να διπλασιάσει αργότερα τις μετοχές του, αποκτώντας τελικά το 50% της εταιρείας.

Το σπίτι
 Για το σπίτι που αγοράστηκε στο Λονδίνο, είπε ότι είχε αγοραστεί το 2006 από εταιρεία του ομίλου για 10 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκε το 2012 αντί 15 εκατ. ευρώ και το ποσό «μπήκε» στις εταιρείες.

 Παράλληλα, ο κ. Κοντομηνάς προτίθεται να δώσει ως ενέχυρο τις μετοχές του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αξίας 46 εκατ. ευρώ.

 Εν τω μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, μέλος της υποεπιτροπής Αξιολόγησης Επενδύσεων, που είχε ρόλο εισηγητή για κάθε δάνειο.

 Ο υψηλόβαθμος υπάλληλος, που κατηγορείται για απιστία σε τέσσερις περιπτώσεις δανείων, προς τους Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα (δύο δάνεια) και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καλείται να καταβάλει εγγύηση 10.000 ευρώ, να μη βγει έξω από τη χώρα και να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Σε ό,τι αφορά το δάνειο προς τον Λ. Λαυρεντιάδη, ο Χ. Γιαγκούδης χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά τη χορήγησή του η ΤτΕ ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία.

Ερευνα ακόμη και στα δάνεια της Τράπεζας Κρήτης

 Την επέκταση των ερευνών για τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις ζητεί ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, επισημαίνοντας ότι η ιστορία της λεηλασίας τραπεζικών καταθέσεων με επισφαλείς χρηματοδοτήσεις δεν είναι μόνο σημερινή.

 Αναφέρει ότι σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή το 1995 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου επιβεβαίωσε ότι δεν καλύπτονταν από εξασφαλίσεις τα μισά περίπου από τα 43 δισ. που χορήγησε η Τράπεζα Κρήτης (εποχή Κοσκωτά) μέχρι το 1993, ότι υπήρχε καθυστέρηση αποπληρωμής και η υπόθεση αποτελούσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας για αναζήτηση ευθυνών. Τότε δεν είχαν κατατεθεί στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα, αφού ο υπουργός επικαλέστηκε τον νόμο περί επαγγελματικού απορρήτου.

 Ο Γ. Σούρλας υποστηρίζει ότι έστω και μετά από τόσα χρόνια πρέπει να γνωστοποιηθεί για την Τράπεζα Κρήτης και γενικότερα για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ποιοι έδωσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ποιοι τα πήραν και ποια είναι η μετέπειτα πορεία τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

imerisia.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *