Άντρες και γυναίκες διαφέρουμε αρκετά μεταξύ μας. Μάλλον έχουμε διαφορετικό λογισμικό και κάπου εκεί δημιουργούνται κάποιες…
παρεξηγήσεις. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου για άλλη μια φορά αναλαμβάνει να μας βοηθήσει…
Στις μέρες μας, οι διαφυλικές σχέσεις γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, ολοένα και πιο σύνθετες. Οι σύντροφοι συχνά παρεξηγούν ο ένας τον άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρέσκεια, ακόμα και ένταση, μέσα στη σχέση. Οι γυναίκες πιστεύουμε ότι οι άντρες δεν μας καταλαβαίνουν, ενώ οι άντρες θεωρούν πως πολλές φορές γινόμαστε υπερβολικές και ιδιαίτερα απαιτητικές.
Δεν είναι λίγες οι φορές που παραπονιόμαστε γιατί νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας δεν καλύπτει τις συναισθηματικές μας ανάγκες ή επειδή πιστεύουμε πως είναι αδιάφορος απέναντί μας. Εκτιμούμε, δηλαδή, ότι ο άντρας προσφέρει λιγότερα μέσα στη σχέση, συγκριτικά με εμάς, με αποτέλεσμα και εκείνος να παύει να παλεύει και να ενδιαφέρεται για τη σχέση, αφού θεωρεί πως καμία ενέργειά του δεν αναγνωρίζεται. Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιο το γιατί τόσες γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες και ματαιωμένες από τον σύντροφό τους.
Κατά πόσο, όμως, εκτιμούμε σωστά τις καταστάσεις; Μήπως παρεξηγούμε ευκολότερα από ότι θα έπρεπε κάποιες συμπεριφορές του συντρόφου μας;
6 “ΠΑΡΕΞΗΓΙΣΙΜΑ” ΣΗΜΕΙΑ
1. “Θα δούμε”
Συχνά, όταν ρωτάς κάτι τον σύντροφό σου και εκείνος απαντά: “Δεν ξέρω ακόμα” ή “Θα δούμε”, συνήθως ξεκινούν τα παράπονα και η μουρμούρα καθώς κρίνεις πως η απάντησή του στην πραγματικότητα είναι το “Όχι”. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όταν ο άντρας λέει: “Δεν ξέρω” πραγματικά δεν έχει αποφασίσει ακόμα και για αυτό δεν επιθυμεί να δεσμευτεί με μια απόλυτα καταφατική ή αντίστοιχα αρνητική απάντηση.
2. Δεν εκφράζεται συναισθηματικά το ίδιο με σένα
Ενώ εσύ του εκφράζεις πόσο ικανοποιημένη νιώθεις όταν περνάτε χρόνο μαζί, πόσο τον αγαπάς, πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο από όταν τον γνώρισες, εκείνος παραμένει να ακούει σιωπηλός ή αν είσαι πιο τυχερή θα γνέψει τρυφερά και θα σε πάρει αγκαλιά. Τη στάση του αυτή μπορεί να την ερμηνεύσεις ως αδιαφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος προς το πρόσωπό σου. Η αλήθεια είναι πως -εάν βέβαια δεν συνάδουν και άλλες συμπεριφορές που να δείχνουν ότι είναι απόμακρος και ψυχρός μαζί σου-, ο άντρας δύσκολα εκφράζει τα συναισθήματά του και ειδικά όταν δεν είναι σίγουρος για αυτά. Δεν έχει μάθει έτσι. Συνήθως, βρίσκει τα πολλά λόγια κουραστικά και συχνά δίχως νόημα. Ωστόσο, πολλές φορές επιλέγει να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να του το αναγνωρίζεις.
3. Δεν ανταποκρίνεται στο ερωτικό σου κάλεσμα
Υπάρχει η αντίληψη πως ο άντρας έχει πάντα διάθεση για ερωτική επαφή. Σε αντίθετη περίπτωση, σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για σένα. Ωστόσο, ειδικά στις μέρες μας με τα επίπεδα του στρες να είναι αυξημένα τόσο λόγω οικονομικών, όσο και επαγγελματικών υποχρεώσεων, η ερωτική διάθεση του άντρα μπορεί να είναι μειωμένη. Εκτός αυτού αναρωτήσου μήπως, άθελά σου, γίνεσαι ιδιαίτερα πιεστική και απαιτητική με το θέμα του σεξ. Ο σύντροφός σου δύσκολα θα ανταποκριθεί εάν νιώσει ότι τον πιέζεις και τον πνίγεις. Όσο κι αν θέλει να παίρνεις πρωτοβουλίες και να τον καλείς ερωτικά, δεν παύει να αρέσκεται στο να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.
4. Νιώθεις ότι δεν σε υποστηρίζει
Κάποτε θα έρθει η στιγμή που θα συγκρουστείς με κάποιο πρόσωπο είτε από το φιλικό είτε από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Τότε, περιμένεις από τον σύντροφό σου να πάρει το μέρος σου και να σε υποστηρίξει. Όταν δεν το κάνει αυτό, μπορεί να νιώσεις προδομένη. Θυμήσου ότι εκείνη τη στιγμή η θέση του συντρόφου σου είναι αρκετά δύσκολη. Είναι πιθανό να μη θέλει να μπει ανάμεσα σε σένα και το αγαπημένο σου πρόσωπο προκειμένου να μη θεωρηθεί αργότερα πως είναι προκατειλημμένος απέναντι στο εν λόγω άτομο.
5. Ζητάει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του
Σε γενικές γραμμές οι άντρες εκφράζουν εντονότερα την ανάγκη τους για δραστηριότητες έξω από τα πλαίσια της σχέσης. Αποζητούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους, επιλέγουν να απομονωθούν μπροστά στον υπολογιστή ή σε μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού και γενικά δύσκολα θυσιάζουν τα χόμπι τους. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που μπορεί να σε κυριεύσει η αγανάκτηση και να αρχίσεις τα παράπονα σχετικά με το ότι νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, ενώ αμελεί να σου τηλεφωνήσει ή δεν επιδιώκει αρκετά να βγει μαζί σου. Μην ξεχνάς πως ο άντρας είναι ένα μεγάλο παιδί. Έχει ανάγκη από τα παιχνίδια του προκειμένου να εκτονώνει την ένταση της ημέρας και να διατηρήσει τις ισορροπίες του.
6. Πιστεύεις ότι δεν σε καταλαβαίνει
Όταν είσαι αναστατωμένη και ταραγμένη με ένα θέμα, θέλεις τον σύντροφό σου στο πλάι σου. Να σε παρηγορήσει, να σε ακούσει, ίσως και να σε κανακέψει λιγάκι. Όμως, το πιο πιθανό είναι εκείνος να απομακρυνθεί από σένα προκειμένου να σου αφήσει τον χρόνο να ηρεμήσεις. Θα κάνει, δηλαδή, αυτό που θα ήθελε να κάνεις εσύ στη θέση του σε περίπτωση που εκείνος είχε ενοχληθεί με κάτι. Η στάση του αυτή, λοιπόν, μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί. Άλλωστε, ακόμη κι αν μπει στη διαδικασία να σε ρωτήσει τι συμβαίνει, το πιθανότερο είναι να του απαντήσεις: “Τίποτα δεν συμβαίνει” ή “Όλα καλά”. Τότε εκείνος θα αποχωρήσει θεωρώντας το ζήτημα λήξαν! Πού να καταλάβει πως αυτό που πραγματικά επιδιώκεις είναι να μπει στη διαδικασία να σου κάνει περισσότερες ερωτήσεις προκειμένου να ανοιχτείς και να εκφράσεις τον πόνο σου;
Keep in mind!
Σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνδρες ίδιοι μεταξύ τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Συνήθως, όμως, ο άντρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να ανοιχτεί σε μία σχέση, ενώ επηρεάζεται πολύ περισσότερο από όσα βιώνει στον επαγγελματικό του χώρο. Έτσι, αποζητά την απομόνωση προκειμένου να αποδεσμευτεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Επομένως, εάν αποδεχτείς πως ο σύντροφός σου σκέφτεται και λειτουργεί διαφορετικά από εσένα, τότε θα δεις πως εκείνος σου προσφέρει περισσότερα από όσα νόμιζες.
Use Facebook to Comment on this Post