Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος…
στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.
Aμεση προτεραιτότητα για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είναι να τρέξουν γρήγορα οι υποθέσεις αυτές που συνδέονται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Εχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζομένους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους. Δεν λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές.
Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Να επισπευσθεί η διαδικασία των υποθέσεων αυτών. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος, δήλωσε ο κ. Αθανασίου στον Βήμα FM. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου και βεβαίως η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των υπαλλήλων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και όχι δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται σε περίπου 6.000. Ο Αντώνης Μανιτάκης είχε επιχειρήσει να καταργήσει τις προσωρινές διαταγές με διάταξη αλλά μετά την κατηγορηματική άρνηση του Αντώνη Ρουπακιώτη να την υπογράψει η διάταξη είχε αποσυρθεί προκαλώντας τριγμούς στην προηγούμενη κυβέρνηση.