Ο σεισμός, με επίκεντρο το βόρειο τμήμα του νησιού Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας, είχε εστιακό βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας Geonet, που αρχικά ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6 βαθμοί.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση, αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες πληροφορίες για επιφανειακές υλικές ζημιές σε κτίρια εξαιτίας του σεισμού. Δεν εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι.
Οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές διακόπηκαν προσωρινά μέχρι να γίνει έλεγχος στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα αεροδρόμια.
Στο βόρειο τμήμα του Σάουθ Άιλαντ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού, δεν υπάρχει κίνδυνος για μεγάλης κλίμακας τσουνάμι.
Στη Νέα Ζηλανδία έχουν σημειωθεί αρκετοί σεισμοί μετά τον επιφανειακό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που έπληξε την περιοχή Κάντερμπερι του Σάουθ Άιλαντ, το 2011, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 200 άνθρωποι και να ισοπεδωθεί η πόλη Κράισττσερτς, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.
Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει η χώρα από γεωδυναμική άποψη. Η νησιωτική αυτή χώρα βρίσκεται πάνω στο όριο δύο τεκτονικών πλακών, της Αυστραλιανής και της πλάκας του Ειρηνικού. Κατά μήκος του ορίου αυτού συμβαίνουν πολύπλοκες τεκτονικές διεργασίες.