Σύμφωνα με την έκθεση, την εικοσαετία 1987-2007, η χώρα μας απώλεσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων, ενώ στο κείμενο καταδεικνύεται η διαχρονική και άναρχη μείωση των φυσικών εκτάσεων προς όφελος της γεωργικής γης, των υποδομών και των οικισμών…
Ειδικότερα, η έκθεση, αναφέρει ότι κατά την εικοσαετία τα δάση μειώθηκαν κατά 1.311.382 στρέμματα, ενώ οι εκτάσεις θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης μειώθηκαν κατά 4.886.431 στρέμματα.
Στην αντίπερα όχθη, οι γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 5.736.939 στρέμματα και οι υπόλοιπες καλύψεις (δόμηση, έργα υποδομής κλπ) παρουσίασαν αύξηση κατά 333.675 στρέμματα.
Οι πλέον «θιγόμενες» φυσικές εκτάσεις είναι οι περιοχές χαμηλής βλάστησης που απορροφούν κατά κύριο λόγο τις πιέσεις της επέκτασης της γεωργικής γης, των οικισμών και τω υποδομών.
Η WWF, πάντως, καλεί την ηγεσία της χώρας να αναλάβει δράση για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία δεν θα λειτουργήσει μονάχα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θα υποσκάψει και την ίδια την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, ειδικά σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς κλάδους του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.
Πηγή: ka-business.gr
Use Facebook to Comment on this Post