1768: εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα.
1861: γεννιέται ο Τζέιμς Νάισμιθ στο Οντάριο. Τριάντα χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1891, θα εμπνευστεί το μπάσκετ…
1863: γεννιέται ο Αμερικανός χημικός Τσάρλς Μάρτιν, που εφηύρε την οικονομική μέθοδο παραγωγής του αλουμινίου.
1865: τίθεται σε ισχύ η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.
1876: ο Ερρίκος Σλίμαν ανακαλύπτει τα ανάκτορα των Μυκηνών.
1877: “ο Τόμας Έντισον κάνει την πρώτη ηχογράφηση σε γραμμόφωνο στο Γουέστ Όραντζ του Νιού Τζέρσεϊ αφηγούμενος την ιστορία “”Η Μάιρη είχε ένα μικρό πρόβατο””.”
1886: γεννιέται o Αμερικανός ποιητής Τζόις Κίλμερ.
1896: γεννιέται η Αμερικανή λυρική συγγραφέας Ίρα Γκέρσουιν.
1901: στη Γερμανία, οι πολωνικές οργανώσεις υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τη γερμανική γλώσσα στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
1904: “Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ επιβεβαιώνει το “”Δόγμα Μονρό”” (της μη ανάμειξης).”
1905: γεννιέται ο Αμερικανός πυγμάχος Τζέιμς Μπράντοκ.
1907: 361 εργάτες σκοτώνονται σε ορυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια, ύστερα από έκρηξη στις σήραγγες του.
1912: ανανεώνεται για μια εξαετία η Τριπλή Συμμαχία Ιταλίας-Αυστρίας-Γερμανίας.
1913: οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης αναγνωρίζουν το Γερμανό πρίγκιπα Ντε Βιντ ως βασιλιά της Αλβανίας.
1917: στο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Σκωτία, γίνεται η μεγαλύτερη έκρηξη της προπυρηνικής εποχής όταν το γαλλικό πλοίο Mont Blanc, που κουβαλά πυρομαχικά εκρήγνυται 20 λεπτά μετά τη σύγκρουση του με άλλο πλοίο.
1917: η Βουλή της Φιλανδίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της, καθώς από το 1809 η χώρα αποτελούσε αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Ρωσίας.
1918: εγκάρδια συνάντηση έχουν στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Αμερικανό Πρόεδρο Γουίλσον.
1920: δημοψήφισμα επαναφέρει στην Ελλάδα από την αναγκαστική εξορία το βασιλιά Κωνσταντίνο, μετά την εκλογική ήττα του Ελευθερίου Βενιζέλου και το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου από δάγκωμα πιθήκου. Ακολουθεί η μικρασιατική καταστροφή.
1920: γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης, μουσικός της τζαζ και πιανίστας Dave Brudeck.
1921: η Νότια Ιρλανδία επιτυγχάνει την ανεξαρτησία της στο Συνέδριο του Λονδίνου.
1922: οι εγκαταστάσεις των Utica Gas, εταιρίας της General Electric και της Ηλεκτρικής Εταιρίας γίνονται οι πρώτοι διακομιστές ηλεκτρισμού.
1925: οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για τον13ο μισθό ενόψει των Χριστουγέννων.
1929: ο βρετανός αντιβασιλέας συναντάται με τους Ινδούς ηγέτες για το καθεστώς της Ινδίας.
1929: γεννιέται στο Βερολίνο ο Αυστριακός μαέστρος και βιολοντσελίστας Nikolaus Harnoncourt.
1930: μέτρα εξυγίανσης της γερμανικής οικονομίας εξαγγέλονται στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
1933: “απόφαση δικαστηρίου ορίζει ότι ο “”Οδυσσέας”” του Τζέιμς Τζόυς, που είχε απαγορευτεί, μόλις κυκλοφόρησε, δεν είναι άσεμνο.”
1939: η Βρετανία συμφωνεί να στείλει όπλα στη Φιλανδία.
1940: οι Ιταλοί καίνε το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, με σκοπό να συνεχίσουν την προς βορρά υποχώρησή τους. Κυνηγώντας τους ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα απελευθερώνοντας τους για μία ακόμη φορά.
1941: η Βρετανία κηρύττει τον πόλεμο στη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία επειδή δεν έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα τελεσίγραφα, που έστειλε, ζητώντας τους να διακόψουν τις εχθροπραξίες ενάντια στη Ρωσία.
1941: εγκαθίσταται το πρόγραμμα Μανχάταν στο Σικάγο το Ιλινόις, το Λος ’ντζελες και την Καλιφόρνια με σκοπό τη δημιουργία ατομικής βόμβας
1942: ιδρύεται η Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, με κύριο πυρήνα το Στρατιωτικό Κέντρο Αντίστασης (ΣΚΑ), που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα.
1950: η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη της επέμβαση στην Κορέα.
1952: στην Τυνησία, ξεσπά γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του ηγέτη των εργατών Φεράτ Χασέντ.
1956: ο Νέλσον Μαντέλα και 156 συναγωνιστές του συλλαμβάνονται στη Νότια Αφρική για πολιτική δραστηριότητα.
1957: “προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τους Σοβιετικούς, που “”οργώνουν”” το Διάστημα με τους Σπούτνικ οι Αμερικανοί εκτοξεύουν τον πρώτο πύραυλο Βανγκαρντ, που μεταφέρει δορυφόρο. Η αποτυχία είναι εντυπωσιακή όταν ο πύραυλος εκρήγνυται.”
1958: το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο του κόσμου στην Ιαπωνία, χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου βαρελιών καθελκύεται στο Κιουρ.
1971: οι ΗΠΑ απαγορεύουν την αποστολή βοήθειας στην Ινδία, εξαιτίας της επίθεσης, που εξαπέλυσε στο Πακιστάν.
1971: οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την αποστολή βοήθειας στην Ινδία, εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε στο Πακιστάν.
1971: στις ΗΠΑ, αντιπρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Τζέραλντ Φορντ, μετά την παραίτηση του Σπίρο ’γκνιου, που κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλίες. Λίγους μήνες αργότερα ο Φορντ θα ορκιστεί και Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση του Προέδρου Νίξον, κάτω από την πίεση του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ.
1973: ο τζόκεϊ Σάντυ Χώλευ σημειώνει την 486η και 487η νίκη του στο Μέριλαντ και σπάει το ρεκόρ των 485 νικών σε ένα χρόνο που κατείχε ο Γουίλι Σουμέικερ
1973: ο Τζέραλντ Φορντ ορκίζεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την παραίτηση λόγω οικονομικών σκανδάλων του αντιπροέδρου Σπίρο ’γκνιου. Τον επόμενο χρόνο ορκίστηκε Πρόεδρος μετά και την παραίτηση του Πρόεδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
1979: οι ΗΠΑ κατηγορούν την ΕΣΣΔ, την Ανατολική Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1984: η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα χάνει από την Έλενα Σούκοβα. Κάπως έτσι σταματάει και το μεγαλύτερο σερί νικών στο γυναικείο τένις με 74 νίκες από τις 15/1/1984.
1988: πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο αμερικανός ρόκερ Ρόι Όρμπισον.
1989: αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες ανακοινώνει η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.
1990: τρία κυπριακά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) απαιτούν σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό
1990: πεθαίνει ο Παύλος Σιδηρόπουλος.
1990: ο Σαντάμ Χουσεΐν διατάζει την απελευθέρωση όλων των ξένων ομήρων του Ιράκ και του Κουβέιτ.
1991: τουλάχιστον 17 είναι οι νεκροί από την καραμπόλα 24 αυτοκινήτων, που σημειώνεται κοντά στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
1991: στη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγορεύει ο τελευταίος κατήγορος, βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
1992: στο Μόναχο, πάνω από 300.000 άτομα διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στο κύμα ρατσιστικής βίας που εξαπλώνεται στη χώρα και την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες.
1992: η Βουλγαρία ανοίγει προξενείο στα Σκόπια.
1992: ινδουιστές εξτρεμιστές καταστρέφουν ένα αρχαίο μουσουλμανικό ιερό στην πόλη της βόρειας Ινδίας, Αγιοντίγια. Οι συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, που ακολουθούν επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, διήρκησαν μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.000 ανθρώπων.
1992: ο Ερίκ Καντονά κάνει το ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 2-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι, όταν μπαίνει αλλαγή.
1993: στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν βρίσκεται στο βόρειο Καύκασο προκειμένου να διευθετήσει τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των δυο δημοκρατιών της Οσετίας.
1993: γεννιέται ο Ελιάν Γκονζάλες, που θα γίνει το κέντρο του παγκόσμιου πολιτικού ενδιαφέροντος, όταν θα διασωθεί από ναυτικό ατύχημα στην προσπάθεια του να φτάσει, στη Φλόριντα. Διεκδικεί την επιστροφή του στην Κούβα ο πατέρας του ενώ οργανώσεις Κουβανών εξόριστων, επιδιώκουν να τον κάνουν σύμβολο του αντικαστρικού κινήματος. Στο ίδιο ατύχημα σκοτώνονται η μητέρα του και άλλοι δέκα συμπατριώτες του. Ο μικρός Ελιάν θα επιστρέψει τελικά στην Κούβα.
1994: “νεκρός βρίσκεται ο Ιταλός ηθοποιός Τζιάν Μαρί Βολοντέ σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Φλώρινα, όπου θα συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου “”Το βλέμμα του Οδυσσέα””.”
1994: στην Ιταλία, την παραίτησή του υποβάλλει ο εισαγγελέας Αντόνιο ντι Πιέτρο, σύμβολο της χώρας στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
1995: “οι υπεύθυνοι τμήματος της “”Πετρόλα”” απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, σχετικά με την έκρηξη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ελευσίνα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άτομα και να τραυματιστούν 19.”
1995: εγκαινιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση της συλλογής Κωστάκη, με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, της περιόδου 1910-1930.
1995: ο Ρόυ Τάρπλεϊ αποκλείεται δια βίου από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών ουσιών.
1996: στη Βρετανία, η κυβέρνηση και το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά την αποχώρηση βουλευτού.
1997: την καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων των ΜΜΕ, παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
1997: ο αήττητος πυγμάχος στην κατηγορία πτερού Όσκαρ ντε λα Χόγια σημειώνει την πέμπτη του νίκη της σεζόν γρονθοκοπώντας τον Γουιλφρέντο Ριβέρα για 7 γύρους, όταν ο διαιτητής Joe Cortez σταματάει τον αγώνα από οίκτο στον 8ο γύρο. O Ντε λα Χόγια φτάνει έτσι τις 27 νίκες (22 με νοκ-άουτ)
1998: λήγει η 38χρονη κυριαρχία της IBM στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το συμβόλαιο, που υπογράφει ο αγγλογαλλικός όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Sema με τη ΔΟΕ προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των συστημάτων κομπιούτερ στις Ολυμπιάδες από το 2002 μέχρι και το 2008 έναντι του ποσού των 71 δις δραχμών.
1999: ξεκινάει στην Αμπερντίν της Σκωτίας το Βρετανικό Ανοιχτό Πρωτάθλημα Σκουός, που θα ολοκληρωθεί στις 12 του ίδιου μήνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αρχαιότερου και πιο σημαντικού θεσμού του αθλήματος οι αγώνες δεν διεξάγονται στην Αγγλία.
2000: στον αγώνα Utah Jazz- Toronto Raptors (98-84) ο Carl Malone γίνεται δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ ξεπερνώντας τους 31.419 πόντους του Chamberlain. Πρώτος με διαφορά παραμένει ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
2002: “όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντενκτάς, μετά τις δικαιολογίες με τα “”χαλασμένα”” φαξ, δίνει στον γ.γ. του ΟΗΕ τις απαντήσεις του σχετικά με τον καθορισμό των θεμάτων όπου χρειάζονται οι δύο πλευρές διευκρινίσεις ή διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά παραδίδει την απάντησή της λίγο αργότερα, αφού διαβεβαιώνεται γραπτώς ότι, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απαντήσει. Ο ΟΗΕ θα ξεκινήσει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τις δύο πλευρές, μέσω του ειδικού απεσταλμένου του, ’λβαρο ντε Σότο, ενώ αναμένεται να τους παρουσιάσει νέο αναθεωρημένο σχέδιο επίλυσης.”