Κατά τέσσερις θέσεις, από την 9η στην 11η, έπεσε η χώρα μας από το 1990 έως σήμερα σε ιατρική έρευνα για το μέσο «υγιούς ζωής» των κατοίκων μεταξύ 19 χωρών του αναπτυγμένου κόσμου…
Στην 11η θέση μεταξύ 19 χωρών του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το μέσο όρο «υγιούς ζωής» των κατοίκων της, σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Συγκεκριμένα ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα διάγει με καλή υγεία τα 68,7 έτη της ζωής του, με το προσδόκιμο ζωής στη χώρα να ανέρχεται στα 79,6 έτη.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι Ισπανοί με 70,9 έτη υγιούς ζωής, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλοί (70,2 έτη), οι Αυστραλοί (70,1 έτη), οι Σουηδοί και οι Καναδοί (69,6 έτη). Το προσδόκιμο ζωής και των πέντε λαών είναι πάνω από τα 80 έτη. Ακολουθούν κατά σειρά Γάλλοι, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Γερμανοί και Ιρλανδοί.
Οι Έλληνες ζουν, έστω κατ’ ελάχιστο, περισσότερα χρόνια με καλή κατάσταση υγείας από τους Βρετανούς, τους Βέλγους, τους Νορβηγούς, τους Αμερικανούς και τους Δανούς μεταξύ άλλων. Το 1990 η Ελλάδα βρισκόταν στην 7η θέση της ίδιας κατάταξης.
Η μελέτη διεξήχθη από Βρετανούς και Αμερικανούς ακαδημαϊκούς ερευνητές με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Μελέτης Επιβάρυνσης από Ασθένειες, Τραυματισμούς και Παράγοντες Ρίσκου που συνέκρινε την κατάσταση υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ του 1990 και του 2010.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία που αφορούν μεταξύ άλλων παραμέτρων τις τάσεις θνησιμότητας, τις αιτίες θανάτου, τα χρόνια ζωής με αναπηρία και ασθένεια και το προσδόκιμο ζωής. Συνολικά λήφθηκαν υπόψη 259 ασθένειες και αιτίες τραυματισμού και 67 παράγοντες ρίσκου.
Στην Ελλάδα καταγράφεται συγκριτικά αυξημένη επιβάρυνση του δείκτη υγιούς ζωής κυρίως από περιστατικά ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών και τροχαίων ατυχημάτων. Αντίθετα, οι επιδόσεις της χώρας είναι συγκριτικά καλές ως προς τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού, άσθματος, άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων και ανωμαλιών του κυκλοφορικού, περιστατικών κίρρωσης, προβλημάτων λόγω της χρήσης ναρκωτικών και αυτοτραυματισμών.