διάφορους λόγους, προσπαθούν με διάφορα μέσα να ελέγξουν το ταίρι τους και με διαφόρων τύπων «τρικς» να το χειριστούν έτσι, ώστε να κάνει αυτό που θέλουν. Ακολουθούν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, που δείχνουν ότι ο ένας απ’ τους δύο είναι χειριστικός.
Σε κάνουν να νιώθεις ότι εσύ φταις πάντα
Ένας άνθρωπος χειριστικός, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ένοχος ακόμη κι αν δεν είσαι. Μπορεί, για παράδειγμα, να ζητάτε τη βοήθειά του και η απάντησή του να είναι του τύπου «Δεν βλέπεις ότι είμαι απασχολημένος; Χίλιες φορές σου είπα ότι έχω δουλειά. Μόνο τον εαυτό σου σκέφτεσαι!». Κι έτσι, καταλήγεις να νιώθεις ενοχές που του ζήτησες βοήθεια, ενώ είναι εκείνος που την αρνήθηκε.
Φέρονται σαν να είναι πάντα το θύμα
Χαρακτηριστικό των χειριστικών ανθρώπων είναι ότι θέλουν να κάνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους να τους βλέπουν σαν ανυπεράσπιστα, αθώα πλάσματα που η ζωή τα τυραννά. Μπορεί να ζητούν χάρες προκειμένου να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες ή να παρουσιάζουν σχεδόν τα πάντα σαν μια απίστευτη σειρά ατυχιών κι αδικιών εναντίον τους.
Γίνονται εριστικοί
Όταν διαφωνείτε για κάτι, ο χειριστικός ή η χειριστική σύντροφός σας, μπορεί να χρησιμοποιεί ψευδοεπιχειρήματα που μόνο σκοπό έχουν να σας μειώσουν, να σας θυμώσουν και να σας εκνευρίσουν. Γίνεται προκλητικός, προκειμένου να εμπλέξει τον συνομιλητή του σε έναν άσκοπο διάλογο όπου κι οι δυο θα… πέσουν χαμηλά.
Γίνονται πιεστικοί
Όσο λιγότερο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου για να αποφασίσεις, τόσο λιγότερο χρόνο έχεις να σκεφτείς. Ένας χειριστικός άνθρωπος έχει τη συνήθεια να πιέζει τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις γρήγορα, για να μην μπορέσουν να τις επεξεργαστούν ιδιαίτερα κι έτσι να τους κατευθύνουν σ’ αυτό που επιθυμούν ευκολότερα.
Δεν έχουν ποτέ χρόνο για το δικό σου πρόβλημα
Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι συχνά εγωκεντρικοί και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για τα προβλήματα των κοντινών τους, θεωρώντας τα δικά τους σημαντικότερα. Αν, όταν προσπαθείτε να μοιραστείτε κάτι που σας απασχολεί, ο σύντροφός σας αποφεύγει την κουβέντα, ισχυρίζεται ότι είναι πολύ απασχολημένος ή κατευθύνει την κουβέντα στα δικά του προβλήματα, τότε διαθέτει ένα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά ενός χειριστικού (κι ενός εγωιστή) ανθρώπου.
«Τι θα απογίνω χωρίς εσένα;»
Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνικές πιο συναισθηματικές -όπως συναισθηματικούς εκβιασμούς- για να εξαναγκάσουν το ταίρι τους να τους «φροντίσει». Βασίζονται στο αίσθημα του φόβου και της ενοχής για να κρατήσουν στο πλάι τους τον/την σύντροφό τους, με συμπεριφορές που μεταφράζονται ως «Αν μ’ αφήσεις, θα είσαι υπεύθυνη/ος για την καταστροφή μου».
«Έτσι δεν μου είπες;»
Μια ακόμα χειριστική τεχνική είναι η διαστρέβλωση του παρελθόντος και των γεγονότων με τρόπο που καθιστά το χειριστικό άτομο σε πλεονεκτική θέση -«Εγώ είπα τέτοιο πράγμα; Δεν θυμάσαι καλά. Δεν είσαι και πολύ στα καλά σου σήμερα. Δεν έγινε έτσι!».
Είναι… κολπατζήδες
Θέλουν να κερδίσουν το «ναι» και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα. Μπορεί, για παράδειγμα, να ζητήσουν μια πολύ μεγάλη χάρη, που σίγουρα θα αρνηθείτε, προκειμένου να ρίξουν μετά στο τραπέζι μια «ελαφρύτερη» που θα δείτε πιο θετικά.