Φυσικά, οι πληροφορίες που θα δείτε παρακάτω δεν σημαίνει, ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε αυτά τα προιόντα, απλά δείχνουν πόσο πρέπει να ελέγχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά τα παιδιά.
© depositphotos
Η κέτσαπ αποτελείται από έναν πουρέ που περιέχει ντομάτες και άμυλο καλαμποκιού. Η ποσότητα της ντομάτας εξαρτάται από την ποιότητα της κέτσαπ και κυμαίνεται μεταξύ 6% και 10%. Το σιρόπι καλαμποκιού που προστίθεται βοηθάει την κέτσαπ να διατηρηθεί και να γίνει παχύρρευστη.
- Συμβουλή: όταν διαλέγετε κέτσαπ, να παίρνετε εκείνη με την καλύτερη ποιότητα.
© depositphotos
Το κρέας που χρησιμοποιείται στα μπαστούνια καβουριού παράγεται από φθηνά είδη ψαριών. Το φιλέτο καθαρίζεται και γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστεί οποιαδήποτε οσμή ψαριού. Στην συνέχεια, το κόβουν σε μικρά κομματάκια. Τα άλλα συστατικά, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, η πρωτεΐνη σόγιας, το φυτικό λάδι και οι χρωστικές προστίθενται αργότερα.
- Συμβουλή: Τα καλής ποιότητας κατεψυγμένα μπαστούνια καβουριού δεν σπάνε, όταν λυγίζουν. Αν σπάσουν σημαίνει, ότι περιέχουν πολύ καλαμποκάλευρο.
© depositphotos
Τα πατατάκια φτιάχνονται όλο και πιο συχνά από ψεύτικες πατάτες, που μοιάζουν πολύ με σκόνη πλυσίματος. Σε αυτό προστίθεται ρύζι ή κορν φλάουρ. Το ακρυλαμίδιο, που είναι καρκινογόνο, συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας των τσιπς πατάτας. Έχει βρεθεί, ότι μερικές μάρκες με πατατάκια περιέχουν ποσότητες αυτού του συστατικού που υπερβαίνουν το ασφαλές επίπεδο.
- Συμβουλή: Τα πατατάκια που φτιάχνονται από ολόκληρες πατάτες έχουν περισσότερο λάδι, γιατί τηγανίζονται.
© depositphotos
Εκτός από τα παραπάνω συστατικά μερικά δημητριακά περιέχουν και φοινικέλαιο. Επίσης, σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί σιρόπι καλαμποκιού. Αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης- γεγονός που δεν αναγράφεται στο κουτί.
- Συμβουλή: Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και καλαμποκάλευρο, οι ειδικοί συνιστούν να μην ταΐζουμε τα παιδιά καθημερινά με δημητριακά.
© depositphotos
Εκτός από τα φρούτα που το ποσοστό τους κυμαίνεται από 1 έως 5%, το γιαούρτι με φρούτα περιέχει καλαμποκάλευρο, ζάχαρη, αρωματικά, χρωστικές και όξινες ουσίες. Το καλαμποκάλευρο, η ζελατίνη, το αλγινικό νάτριο και η ρητίνη κόμμεως χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές.
- Συμβουλή: Τα καλύτερα γιαούρτια περιέχουν πλήρες γάλα και υγιή βακτηρίδια
© depositphotos
Το βοτανικό έλαιο, συνήθως το φοινικέλαιο, χρησιμοποιείται στην παραγωγή της νουτέλα. Τα άλλα συστατικά που περιέχονται είναι η βανίλια, οι γαλακτοματοποιητές, τα πυκνωτικά και τα αρωματικά.
- Συμβουλή: Μην αγοράσετε μια νουτέλα που περιέχει μια λευκή στρώση, καθώς είναι πιθανότερο να περιέχει φοινικέλαιο και λιγότερο κακάο. Επίσης, η ίδια η εταιρία προτείνει να μην καταναλώνουμε πάνω από 2 κουταλιές του γλυκού την ημέρα.
© depositphotos
Η σοκολάτα θα πρέπει να περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, αλλά πολλές φορές αραιώνεται με φοινικέλαιο, λάδι καρύδας και βούτυρο. Άλλα συστατικά είναι οι αρωματικές ουσίες και η λεκιθίνη.
- Συμβουλή: Η καλής ποιότητας σοκολάτα πρέπει να σπάει εύκολα και να είναι σκληρή.
© depositphotos
Το συμπυκνωμένο γάλα φτιάχνεται από την εξάτμιση ενός υγρού που προέρχεται από το γάλα. Θα πρέπει να περιέχει μόνο λίπος ζωικού γάλακτος. Οι παραγωγοί συχνά μειώνουν την ποσότητα γάλακτος που περιέχει και χρησιμοποιούν φυτικά λίπη για να φτάσουν στην απαιτούμενη περιεκτικότητα σε λιπαρά και συνοχή.
- Συμβουλή: Αν το κουτί γράφει πάνω μια την φράση «γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει ζάχαρη», οι πιθανότητες είναι, ότι έχει φτιαχτεί με τον τρόπο που περιγράφεται.
- Ο γενικός κανόνας: όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προιόν, τόσο πιο υγιεινό είναι .
- Ονόματα που είναι παρόμοια με γνωστά εμπορικά σήματα επιτρέπουν στους παραγωγούς να αποφύγουν την τήρηση ορισμένων προτύπων ποιότητας τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρίες καθορίζουν τα δικά τους πρότυπα, που μπορεί να διαφέρουν από αυτά που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο.
- Ελέγξτε τα προιόντα για την παρουσία ζάχαρης, η οποία μπορεί να αναφέρεται ως σιρόπι, μελάσα, δεξτρόζη και σορβόζη.