Επειδή τις τελευταίες ημέρες στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται διάφορες απόψεις σχετικά με την υποστελέχωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκ μέρους των επιτυχόντων με την προκήρυξη 8Κ/2008 για το ΙΚΑ οφείλουμε να ….
διευκρινίσουμε τα παρακάτω :
Η ακύρωση των διορισμών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των επιτυχόντων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με την προκήρυξη 9Κ/2008 αποτελεί συμμόρφωση της διοίκησης προς δικαστική απόφαση.
Η υποχρέωση της Διοίκησης για συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις αποτελεί Συνταγματική επιταγή σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος. μη εκτέλεση από όργανα της διοίκησης δικαστικής απόφασης υπέχει ποινικές και αστικές ευθύνες.
Ενώ οι υπόλοιποι επιτυχόντες της 8Κ των κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ ανέμεναν τον διορισμό τους σε μια νύχτα η τότε κυβέρνηση της περιόδου 2009-2011, στον νόμο 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» με διατάξεις του άρθρου 12 με τίτλο «Πρόσληψη από το ΙΚΑ επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος» μετέφερε τους εναπομείναντες επιτυχόντες στο ΙΚΑ και στέρησε από το ΙΚΑ τους δικούς του επιτυχόντες με την 8Κ/2008, χωρίς μάλιστα να τηρηθεί η αναλογία 1/5 (τότε) η οποία ίσχυε για όλους τους υπολοίπους διοριστέους ΑΣΕΠ. Αυτός ήταν και ο λόγος που μερίδα επιτυχόντων προσέφυγαν στην δικαιοσύνη καθώς δεν είχαν άλλη επιλογή προστασίας της αξιοπρέπειας τους έναντι των ενεργειών της Διοίκησης.
Η δικαιοσύνη έκρινε σε ακυρωτικό σχηματισμό αντισυνταγματικές τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3899/2010 καθώς εισάγει αποσπασματική ρύθμιση αποκλίνουσα από τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας που διέπουν την Ελληνική έννομη τάξη.
Ο διορισμός των επιτυχόντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την 9Κ/2008 ήταν προδήλως αντισυνταγματικός, καθώς παραβίαζε το άρθρο 103 του Συντάγματος, όπου μιλά ότι για να διοριστεί κάποιος στο δημόσιο, χρειάζεται να έχει περάσει από σχετικό διαγωνισμό. Διαγωνίστηκαν για την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο κατέληξαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οποίο είχαν ήδη διαγωνιστεί οι συμμετέχοντες στην 8Κ/2008
Η πλήρωση των θέσεων και για τις δύο προκηρύξεις έγιναν όπως και για τις αντίστοιχες προκηρύξεις των υπολοίπων υποψηφίων υπαλλήλων, και ήδη υπηρετούντων, στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.
Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει. Αυτός είναι και ο σκοπός ύπαρξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Ως τέτοια δεν υπόκειται σε έλεγχο από τα κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.
Οι επιτυχόντες κρίθηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω και έπρεπε να αποδεικνύουν τα προσόντα που επικαλούνταν κατά την συμμετοχή τους όπως οι όροι των προκηρύξεων ΑΣΕΠ 8Κ και 9Κ του 2008 απαιτούσαν.
Η καταλληλότητα των επιλεγέντων ατόμων κρίνεται εκ του αποτελέσματος, μένει να κριθούν και αυτοί της 8Κ για το επίπεδο των προσόντων τους στην πράξη, όποτε τους δοθεί ευκαιρία…
Οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την 8Κ/2008 καθοδηγούνται από το περί δικαίου αίσθημα, από το καθεστώς της νομιμότητας και εν γένει από τις συνταγματικά καθιερωμένες αρχές της Ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), Αξιοκρατίας (άρθρο 5 Συντάγματος) Αξιοπρέπειας και πιστεύοντας στην Διαφάνεια που διέπει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος Δικαίου.
Η κοινωνία καταδικάζει την σπέκουλα εις βάρος των μελών της. Η ανεργία και η απόλυση άνοιξαν διάπλατα την ντουλάπα με τους σκελετούς του καθεστωτικού κομματικού κράτους και των υπεροπτικών συντεχνιών. Αυτούς και θα πρέπει να κηδέψουμε με μαύρες σημαίες.
Αυτό πρέπει να είναι και το ζητούμενο του υπεύθυνου συνδικαλιστικού κινήματος όταν μάλιστα συνδικάτα του βρίσκονται ενώπιον των εκλογικών διαδικασιών τους τον προσεχή Μάρτη.
Πέραν της ψηφοθηρίας λοιπόν υπάρχει άμεση ανάγκη τα όργανα των συναρμόδιων Υπουργείων από κοινού με τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να εργαστούν ΑΜΕΣΑ προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας.
Οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την 8Κ/2008
Use Facebook to Comment on this Post