Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν στην χώρα μόλις 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το καθαρό κόστος ήταν 4,5 δισ. ευρώ. Μόνο το ΦΠΑ που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος των αγώνων να έχει…
αποσβεστεί και να προκύπτει τελικώς καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και γέλασε και ο κάθε πικραμένος…
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004». Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Κατά συνέπεια, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κλπ.».
Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων τα οποία παραμένουν αδρανή εδώ και έτη, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων- πλην της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία και ανέλαβε το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Πέσαμε σε λήθη» είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην εικόνα διάλυσης που εμφανίζουν σήμερα τα κτίρια που οι έλληνες φορολογούμενοι «χρυσοπλήρωσαν» από την τσέπη τους. Μόνο που η λήθη φαίνεται να έχει επηρεάσει και τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν θυμάται πια πως επί πρωθυπουργίας Σημίτη αλλά και Παπανδρέου, η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων καλύπτονταν από κόκκινη γραμμή…
Σήμερα, τα περισσότερα Ολυμπιακά ακίνητα θυμίζουν ετοιμόρροπα κτίρια, ενώ δεν είναι λίγα και αυτά που καταπατήθηκαν. Για αυτό όμως ευθύνη έχει και το ΠΑΣΟΚ το οποίο αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης τους ενώ ποτέ δεν συνέταξε ολοκληρωμένο σχέδιο μελλοντικής χρήσης τους…
Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσπάθεια αποξένωσης του δημοσίου από την περιουσία του, ισχυρισμός ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών. «Αυτό δεν είναι σωστό. Είμαι της άποψης ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία και πεδίο πολλαπλών καταπατήσεων, όπως γλαφυρά αποκαλύπτουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας» είπε ο κ. Στουρνάρας.
«Οι εικόνες εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων , όσο και των περιβαλλόντων χώρων τους δεν συνάδουν με μια χώρα, που αναζητά μια καινούργια προοπτική. Έχουμε δυνατότητες, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, δημιούργησε αξιόλογες υποδομές στον αστικό ιστό της Αθήνας, και σε άλλες πόλεις, και έδειξε ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, με θεαματικά αποτελέσματα.
Βέβαια, τα εγκαταλειμμένα ολυμπιακά ακίνητα, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς – σύμφωνα πάντα με τον υπουργό- η μετολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, που απασχόλησε όλες τις χώρες, όπου διεξήχθησαν Ολυμπιακοί Αγώνες, ακόμη και εκείνες που είχαν πλήρες σχέδιο μετολυμπιακής χρήσης.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επίσπευση των προσπαθειών, που γίνεται στον τομέα της αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και όχι μόνο, και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προσδοκώ ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε λόγο για αξιοποιημένες εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε τα ολυμπιακά ακίνητα να έχουν καλύτερη τύχη από τις αποκρατικοποιήσεις γιατί αν κρίνουμε από το έργο του κ. Στουρνάρα σε αυτόν τον τομέα, μάλλον για γκρεμισμένα κτίρια θα μιλάμε σε λίγο καιρό…
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ακίνητα ανέρχονται συνολικά σε 13 και τα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα:
1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου
2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά
3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων
4. Πανθεσσαλικό Στάδιο
5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου
6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή
7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου
8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας
9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)
10. Κέντρο Γραπτού Τύπου
11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου
12. Παμπελοννησιακό Στάδιο
13. Παγκρήτιο Στάδιο