Πώς θα τα κάνουμε όλα αυτά; Δείτε 9 υπέροχα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για έναν μαγευτικό φθινοπωρινό κήπο, γεμάτο χρώμα και μυρωδιές!
1.Ας φυτέψουμε τα χειμερινά!
Αν τα μεγάλα κρύα αργούν και έρθουν στο τέλος του φθινοπώρου, μπορείτε να φυτέψτε στις αρχές μερικά χειμερινά λαχανικά!
Ακόμα και αν είναι πολύ αργά για σπορά, μπορείτε να προμηθευτείτε μερικά σπορόφυτα από φίλους που προνόησαν και να τα μεγαλώσετε μέσα σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Έτσι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, λάχανα, σέσκουλα, μπατζάρια, κράμβες, ραπανάκια και άλλα.
Άλλες καλές επιλογές είναι σπανάκι, κρεμμύδια, σκόρδο, γογγύλια, τεύτλα και καρότα. Απλά φροντίστε να προστατεύσετε τα φυτά σας από τις κρύες νύχτες κρτατώντας τα σε ένα μικρό θερμοκήπιο.
2. Αφαιρέστε τα φυτά της θερινής καλλιέργειας που έχουν ξεραθεί!
Καθαρίστε τα ξερά φυτά και λαχανικά της θερινής σεζόν και απομακρύντε τα από τον λαχανόκηπό σας πριν έρθουν τα μεγάλα κρύα! Η καλύτερη λύση είναι να τα αφαιρέσετε αμέσως μόλις αυτά μαραθούν, για να προλάβετε ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες να μείνουν στο λαχανόκηπό σας, διότι οι μύκητες και τα παράσιτα ξεχειμωνιάζουν στα φύλλα και τα στελέχη αυτών των φυτών. Κρατήστε για το κομπόστ μόνο τα υγιή φυτά και ρίξτε τα στον κάδο κομποστοποίησης.
3. Οργώστε και επεξεργαστείτε το έδαφος!
Πολλοί φίλοι μου κηπουροί θα πουν, για περίμενε λίγο! Καλό είναι να μην οργώσουμε τόσο νωρίς το έδαφος για να αναπτυχθεί βλάστηση που θα αποτελέσει το φυσικό λίπασμα της επόμενης χρονιάς!
Σίγουρα, ένα πρώιμο όργωμα νωρίς το φθινόπωρο έχει κάποια μειονεκτήματα.
Φέρνει στην επιφάνεια τους σπόρους των ζιζανίων, διαταράσσει τη μικροχλωρίδα του εδάφους (τα βακτηρίδια, τους μύκητες), καταστρέφει τους γαιοσκώληκες και αυξάνει τη διάβρωση.
Αλλά υπάρχουν μερικοί πραγματικά καλοί λόγοι για να οργώσετε που υπερέχουν.
Το όργωμα είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να ετοιμάσετε το έδαφος για φύτευση των χειμερινών λαχανικών σας που προαναφέραμε πιο πάνω και να ετοιμάσετε τα καινούργια σας παρτέρια.
Το όργωμα του εδάφους διαλύει το σκληρό και συμπαγές χώμα που μπορεί να έχει σχηματίσει κρούστα και βελτιώνει τη δομή του.
Θα κατατρέψει τις νεκρωμένες ρίζες και θα καταστρέψει τα πολυετή ζιζάνια. Πάντως, αν και το όργωμα θα καταστρέφει τα ζιζάνια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του εδάφους, πολλοί σπόροι ζιζανίων θα έρθουν στην επιφάνεια και θα φυτρλωσουν τους επόμενους μήνες. Επομένως, το όργωμα είναι μόνο μια προσωρινή λύση για τα ζιζάνια.
Το φθινοπωρινό όργωμα μπορεί επίσης να φέρει στην επιφάνεια κάμπιες και σκαθάρια, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί συνήθως τρώνε τις ρίζες των φυτών σας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν καλλιεργητή για να προσθέσετε βασική λίπανση, κοπριά ή κομπόστ.
Αν αποφασίσετε να οργώσετε τον φθινοπωρινό κήπο σας, αφαιρέστε πρώτα τα ζιζάνια και οργώστε το χώμα λίγες μέρες αργότερα. Στη συνέχεια, περιμένετε μια εβδομάδα για να εφαρμόσετε κοπριά ή κομπόστ, έτσι ώστε τα ζιζάνια που αφαιρέθηκαν κατά το όργωμα να στεγνώσουν και να ξεραθούν.
Μετά το όργωμα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ, ΑΠΟΛΥΤΑ σημαντικό να εφαρμόσετε εδαφοκάλυψη στο έδαφος του κήπου σας ή να σπείρετε μια ενδιάμεση καλλιέργεια (χλωρή λίπανση) πχ τριφύλλι ως ζωντανό λίπασμα Αυτή η μέθοδος είναι σημαντικό να γίνει, είτε οργώσουμε το χώμα, είτε όχι και είναι το μυστικό που θα μας διευκολύνει αργότερα να μειώσουμε τα προβλήματα με τα ζιζάνια και να βελτιώσουμε τη γονιμότητα του εδάφους.
Το όργωμα μπορεί να γίνει με διάφορα εργαλεία χειρός, ή με μηχανικά εργαλεία ή με τρακτέρ όταν η επιφάνεια του χωραφιού που θέλουμε να επεξεργαστούμε είναι αρκετά μεγάλη.
4. Σπείρετε την ενδιάμεση καλλιέργεια (χλωρή λίπανση)!
Όπως γράψαμε και πιο πάνω, η ενδιάμεση καλλιέργεια χρησιμοποιείται για να εφοδιάσουμε με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ύλη το έδαφος, να το προστατεύσουμε από τη ξηρασία και να παρεμποδίσουμε την ανάπτυξη των ζιζανίων όταν δεν καλιεργούμε τα κηπευτικά μας.
Τα φυτά που είναι κατάλληλα για την ενδιάμεση καλλιέργεια είναι το τριφύλλι,η μηδική, η σίκαλη και άλλες παρόμοιες καλλιέργειες. Τα σπέρνουμε στα παρτέρια μας με παρόμοιο τρόπο που τα καλλιεργούμε σε ένα χωράφι. Επιλέξτε το τριφύλλι μιας και η διαχείρισή του είναι εύκολη και θα εμπλουτίσει με άζωτο τα παρτέρια σας.
Το κλειδί είναι να φυτέψετε την ενδιάμεση καλλιέργεια με πυκνή φύτευση καλύπτωντας κάθε επιφάνεια του εδάφους και να την καταστρέψετε πριν στάσει στην άνθιση και βγάλει σπόρους. Σε περίπτωση που ανθίσει θα αντλήσει τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε προσθέσει στο έδαφος. Ενώ οι σπόροι θα απλωθούν στον κήπο και θα γίνουν πολύ ενοχλητικά ζιζάνια!
5. Αφού οργώσουμε και ισοπεδώσουμε την επιφάνεια του εδάφους, σπέρνουμε το τριφύλλι απλώνοντας τους σπόρους του προς όλες τις κατευθύνσεις. Εάν δεν έχετε οργώσαμε το έδαφος σκαλίζουμε λίγο με την τσουγκράνα για να μαλακώσει το χώμα στην επιφάνεια και μετά σπέρνουμε.
Εάν το παρτέρι σας είναι μικρό, σπείρετε το τριφύλλι με το χέρι, ενώ για μεγαλύτερα χωράφια χρησιμοποιείστε σπαρτική μηχανή και να είστε γενναιόδωρος με την ποσότητα. Στόχος μας είναι η ενδιάμεση καλλιέργεια να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους καθώς θα μεγαλώνει. Τέλος, μην ξεχάσετε να ποτίζετε όταν χρειάζεται την ενδιάμεση καλλιέργεια ή με το χέρι ή με μπεκ και να απομακρύνεται τα επικίνδυνα ζιζάνια!
6. Φυτέψτε βολβούς και δέντρα!
Αν αγαπάτε τους πρώιμους ανοιξιάτικους νάρκισσους και τις τουλίπες, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να τα φυτέψετε.
Είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να φυτέψετε θάμνους, καθώς και καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα.
Βεβαιωθείτε ότι ο παγετός είναι ακόμη μακριά και το χώμα σας είναι ακόμα ζεστό, ώστε τα νέα φυτά να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στον κήπο σας!
7. Φτιάξτε θερμοκήπιο για να επεκτείνετε την καλλιεργητική περίοδο.
Εάν φυτέψετε αυτή την εποχή κάποια χειμερινά κηπευτικά, φροντίστε τα φυτά σας να είναι προστατευμένα από το κρύο και τον παγετό όσο αναπτύσσονται. Μπορείτε να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο, για να σκεπάζετε τα φυτά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τις πρωινές ώρες, πριν ζεστάνει ο καιρός το μεσημέρι.
Φτιάξτε θερμοκήπιο στη σειρά φύτευσης με διαφανές πλαστικό ναίλον για κάλυμμα και δημιουργήστε μικρά περάσματα (σήραγγες), έτσι μπορείτε να το αφήνετε όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα οι σειρές θα αερίζονται εάν ανέβει η θερμοκρασία μέσα στο πλαστικό κάλυμμα. Επίσης μπορείτε να αγοράστε ή να κατασκευάσετε ένα μεγαλύτερο θερμοκήπιο με γυάλινα πλαίσια και να τοποθετήσετε εκεί τα φυτά σας.
8. Ας εφαρμόσουμε εδαφοκάλυψη στα παρτέρια μας!
Η εδαφοκάλυψη προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση, σκεπάζει το χώμα παρεμποδίζοντας την είσοδο του φωτός, οπότε μειώνει την ανάπτυξη των ζιζανίων και προσθέτει οργανική ύλη στο έδαφος. Έτσι, την άνοιξη τα παρτέρια μας είναι σε άψογη κατάσταση.
Τι πρέπει να προσέξουμε:
• Το λίπασμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7,5 εκ. πάχος.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι, εφημερίδες, κουρεμένο γρασίδι και πεσμένα φύλλα ως στρώμα κάτω από ροκανίδια ξύλου ή άχυρο
• Κάτω από το στρώμα της εδαφοκάλυψης μπορεί να βρουν προστασία διάφορα παράσιτα για να ξεχειμωνιάσουν τον χειμώνα. Εάν δεν φυτέψετε κάποια χειμερινή καλλιέργεια το φθινόπωρο, εφαρμόστε την εδαφοκάλυψη μετά τον πρώτο παγετό ώστε τα παράσιτα να μείνουν εκτεθημένα στο παγετό.
• Το λίπασμα είναι εξαιρετικό και σαν μονωτικό και προστατεύει το εδαφος από τα κρύα και το χιόνι. Εάν φυτέψατε για φθινόπωρο και χειμώνα, στρώστε ένα παχύ στρώμα με κάποιο από τα υλικά που αναφέραμε πιο πάνω μόλις τα φυτά σας φτάσουνε τα 7,5-8 εκ σε ύψος πριν τον πρώτο παγετό.
• Μπορείτε να εφαρμόσετε εδαφοκάλυψη και σε συνδυασμό με την ενδιάμεση καλλιέργεια που είδαμε πιο πάνω, εάν η καλλιέργεια δεν έχει αρκετό πάχος για να προστατεύσει το έδαφος.
9. Κλαδέψτε δέντρα και θάμνους.
Πολλά φυτά, δέντρα και θάμνοι τα πάνε καλά με το φθινοπωρινό κλάδεμα. Κλαδέψτε φυτά που έχουν μεγαλώσει πολύ και κλαδέψτε τα κλαδιά που έχουν μπλεχτεί μεταξύ τους ή είναι άρρωστα. Προσέξτε να μην κλαδέψετε αν τα δέντρα δεν έχουν μπει ακόμα σε λήθαργο. Εάν τα φυτά δεν έχουν πέσει ακόμη σε λήθαργο θα αρχίσουν να βγάζουν νέα βλάστηση και ίσως γίνουν πολύ ευαίσθητα στον πάγο, όταν έρθει ο χειμώνας.
Επίσης τώρα είναι η ώρα να διαιρέσουμε πολυετή φυτά για να τα πολλαπλασιάσουμε, όπως είναι οι ορτανσίες, οι ημεροκαλλίδες, η ρίγανη και άλλα καλλωπιστικά ποώδη.
Τι Δεν κάνουμε τον φθινόπωρο: Δεν ρίχνουμε αζωτούχο λίπανση στα παρτέρια!
Η αζωτούχος λίπανση γίνεται στην αρχή της άνοιξης και το καλοκαίρι. Όσο η θερμοκρασία πέφτει το φθινόπωρο και πάμε για το χειμώνα, τα φυτά επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους και δεν χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
3 φθινοπωρινά καθήκοντα για τον κήπο!
• Καθαρίστε κι αποθηκεύστε τα εργαλεία του κήπου.
• Φυλάξτε σπόρους από την καλοκαιρινή συγκομιδή.
• Βρείτε οικονομικές προσφορές για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε την επόμενη χρονιά!