Κατά 9,4% ή κατά 357 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2012, ενώ αντίθετα…
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σε αξία, το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2012 υπολογίζονται σε 4,1 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας με 24,5% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών.
Πρωταθλητές των κλάδων, που σημείωσαν σημαντική άνοδο την περασμένη χρονιά, είναι τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, τα ιχθυηρά και οι νωποί καρποί και φρούτα.
Οπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, τα «τρόφιμα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών και έχουν ακόμα μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε αδύνατο να έχουμε ακόμα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο και μέσα στην οικονομική κρίση να εξακολουθούμε να εισάγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε.
Στόχος μας μέχρι το 2016 θα πρέπει να είναι να περάσουμε σε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο, επενδύοντας στο στοχευμένο μάρκετινγκ και στην προβολή των αξιών της μεσογειακής διατροφής.
Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα είναι σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα, που πρέπει να την αδράξουμε. Η χώρα μας είναι γεμάτη από καταπληκτικά και μοναδικά προϊόντα, που συνδυάζουν ποιότητα, γεύση και διατροφικές αξίες».