Μια πενταετή πολιτική-πολιτιστική δραστηριότητα ανοίγει το ΚΚΕ με την διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος…
Ο στόχος για την πενταετία αυτή είναι «η διάδοση του Προγράμματος του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, η αποκάλυψη της σήψης και της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού στην εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες.
Διακηρύσσει ως ιδιαίτερο στόχο το ιδεολογικό – πολιτικό και οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ -καθώς και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ- ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής».
«Το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης που έχει απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό που υποφέρει: Με την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας να ανταποκριθεί και στο καθήκον υπεράσπισης και διεκδίκησης εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, των αναγκών των νέων ανθρώπων, και στο καθήκον της πάλης για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.
Η ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η αντεπαναστατική καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δε σημαίνει το τέλος της ταξικής πάλης, των κοινωνικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Η προσωρινή ήττα προσφέρει πείρα, τα λάθη που έγιναν δε συμψηφίζονται με την εγκληματική ταξική φύση του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο. Ο σοσιαλισμός έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω, ο καπιταλισμός όμως δεν έχει κανένα μέλλον. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων επαναστάσεων, της ανίκητης πορείας του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», υπογραμμίζεται στην Διακήρυξη.
Το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος συνήλθε από τις 17-23 Νοεμβρίου 1918 (4-10 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) και η αρχική του ονομασία ήταν Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).
Όπως αναφέρει η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ το κόμμα εισέρχεται σε μια συμβολική πενταετία που οδηγεί στην επέτειο-σταθμό των 100 χρόνων του, το 2018.
Το ΚΚΕ επιδιώκει να φτάσει στο 20ο του Συνέδριο «έχοντας πραγματοποιήσει τομή στην κομματική οικοδόμηση, με εμφανή πρόοδο» σε συγκεκριμένους στόχους, ενώ υπογραμμίζεται ότι «η αντοχή και η ικανότητα του ΚΚΕ να γίνει κόμμα παντός καιρού είναι προϋπόθεση για να αναδειχθούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως τάξης απελευθερώτριας από την εκμετάλλευση, την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μαζί με τους συμμάχους της».
Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε σημαντικές επεξεργασίες στις οποίες προέβη το ΚΚΕ σε μείζονα ζητήματα, πολιτικής, οικονομίας και ιστορίας, ενώ διατυπώνονται βασικά συμπεράσματα από την πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Η Διακήρυξη της ΚΕ του κόμματος, επίσης, σημειώνει και τα κύρια σημεία της προσφοράς του ΚΚΕ στην έγκαιρη μελέτη του εγχειρήματος διαμόρφωσης της ΕΟΚ και της εξέλιξής της σε ΕΕ.
«Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε μια περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, από την άποψη των εγχώριων και των εξωτερικών αντιθέσεων, η στάση του ΚΚΕ εκφράζεται με τη σαφή θέση:
Το Κόμμα να ηγηθεί, ώστε η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος να διαχωριστεί από την όποια στάση της ελληνικής αστικής τάξης ή και τη διαφοροποίηση τμημάτων, κομμάτων και θεσμών της στο δίπολο ιμπεριαλιστικός πόλεμος – ιμπεριαλιστική ειρήνη» αναφέρει η Διακήρυξη, προσθέτοντας «η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας».
Το ΚΚΕ με την Διακήρυξη «ανοίγει» μια πενταετή πολιτική-πολιτιστική δραστηριότητα με τις εξής κεντρικές πρωτοβουλίες:
Πρωτοβουλίες συνάντησης με Κομμουνιστικά Κόμματα για θέματα στρατηγικής απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Συνέχιση της ιστορικής έρευνας του Κόμματος για την περίοδο 1968-1991, καθώς και νέα έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ της περιόδου 1918-1949.
Εκδοτική δραστηριότητα, που θα διαπνέεται από το στόχο για τα 100χρονα του ΚΚΕ και θα τον υπηρετεί, με ιστορικό – πολιτικό – ιδεολογικό βιβλίο, ενταγμένο στην ειδική σειρά «Από τα 95 στα 100 χρόνια ΚΚΕ».
Διοργάνωση του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΚΚΕ στο τέλος του 2017, αφιερωμένου στην προσφορά του Κόμματος στη λογοτεχνία (πεζή και έμμετρη) και στο θέατρο.
Διοργάνωση Έκθεσης εικαστικών έργων για το ΚΚΕ το 2018.
Το Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ» το 2018.
Το περιοδικό «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ), ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής», το portal «902» να αναδεικνύουν κάθε γεγονός της Ιστορίας του κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, φωτίζοντας το στόχο της ισχυροποίησης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.