xOrisOria News

9 πράγματα που δεν θα κάνει ένας επιτυχημένος άνθρωπος

Μετά από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία TalentSmart σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι τα ανώτερα κλιμάκια επιχειρήσεων που παρουσιάζουν κορυφαίες επιδόσεις στελεχώνονται από ανθρώπους που έχουν υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης.

Βάσει των
δεδομένων που συλλέχθηκαν, η Πρόεδρος της TalentSmart, Travis Bradberry, μας αποκαλύπτει τι αποφεύγουν να κάνουν οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη, προκειμένου να μένουν ήρεμοι και επιτυχημένοι. Οι άνθρωποι αυτοί συνειδητά αποφεύγουν συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή τους.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα εννέα βασικά πράγματα που αποφεύγει ένας άνθρωπος για να αυξήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη και εν τέλει την απόδοσή του.

1. Δεν θα αφήσουν κανέναν να περιορίσει τη χαρά τους
Όταν η αίσθηση της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης πηγάζει από την σύγκριση του εαυτού σου και των άλλων, τότε παύεις να είσαι ο κυρίαρχος της ευτυχίας σου. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, όταν νιώθουν καλά με κάτι που έχουν κάνει, δεν θα αφήσουν ποτέ να τους επηρεάσει η γνώμη ή το επίτευγμα κάποιου άλλου.

Αν και είναι αδύνατον να απαλλαγείς πλήρως από το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, εντούτοις δεν πρέπει ποτέ να μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε άλλον. Μπορείς πάντα να αντιμετωπίζεις με εσωτερικές αμφιβολίες τις απόψεις των άλλων για σένα. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοεκτίμηση πηγάζει από μέσα σου και γίνεται αυτοπεποίθηση. Ένα είναι το βέβαιο, δεν είσαι ούτε τόσο καλός ούτε και τόσο κακός, όσο λένε οι άλλοι για σένα – αυτό το ξέρεις καλύτερα απ’ όλους εσύ.

2. Δεν θα ξεχάσουν τίποτα
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι συγχωρούν εύκολα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεχνάνε το ίδιο εύκολα. Το να συγχωρούν τους βοηθά να ξεπεράσουν το δυσάρεστο γεγονός. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δίνουν αφελώς άλλη μια ευκαιρία. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι απρόθυμοι να κολλάνε άσκοπα σε πράγματα που οφείλονται σε λάθη άλλων, με αποτέλεσμα να προχωρούν γρήγορα όντας κάθετοι υπέρ της προστασίας τους από μελλοντικά προβλήματα.

3. Δεν θα τα δώσουν όλα σε μία μόνο “μάχη”
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να «επιβιώνουν» για να πολεμήσουν μια ακόμη μέρα. Σε μια σύγκρουση, τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα και η εν θερμώ αντίδραση έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη κι αν βγεις νικητής, να σου αφήσουν σοβαρά τραύματα. Όταν δαμάσεις τα συναισθήματά σου έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις με σύνεση εάν αξίζει να πολεμήσεις, με πόσες δυνάμεις και μέχρι ποιο σημείο και μόνο στην κατάλληλη στιγμή θα σηκώσεις το ανάστημά σου.

4. Δεν έχουν ως προτεραιότητα την τελειότητα
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν θα θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο την τελειότητα γιατί γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος εκ φύσεως δεν είναι τέλειος. Όταν έχεις ως προτεραιότητα την τελειότητα, έχεις συνεχώς την αίσθηση της αποτυχίας και τελικά σπαταλάς τον χρόνο σου «θρηνώντας» την αποτυχία και τι θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, αντί να απολαμβάνεις αυτό που κατάφερες.

5. Δεν θα μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν
Η αποτυχία μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθησή σου που θα σε δυσκολέψει να πιστέψεις στις δυνατότητές σου για να τα καταφέρεις καλύτερα την επόμενη φορά. Τις περισσότερες φορές, η αποτυχία είναι αποτέλεσμα της λήψης ρίσκου, προσπαθώντας να πετύχεις κάτι που δεν είναι εύκολο. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η επιτυχία έγκειται στην ικανότητα να παίρνεις μόνο τα θετικά της αποτυχίας και αυτό δεν μπορούν να το πετύχουν μένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν. Οτιδήποτε αξίζει να επιτευχθεί απαιτεί αδιαμφισβήτητα την λήψη ρίσκου και η αποτυχία δεν θα σε εμποδίσει να συνεχίσεις να πιστεύεις στην επιτυχία. Όταν εμμένεις στο παρελθόν και στο τι ακριβώς έχει γίνει, τότε το παρελθόν γίνεται το παρόν σου, εμποδίζοντας να προχωρήσεις μπροστά.

6. Δεν θα εστιάσουν στα προβλήματα
Όταν εστιάζεις την προσοχή σου κάπου καθορίζεις την συναισθηματική σου κατάσταση. Όταν λοιπόν εστιάσεις στα προβλήματα, δημιουργείς παρατεταμένα αρνητικά συναισθήματα και άγχος, μειώνοντας την απόδοσή σου. Αντιθέτως, όταν επικεντρώνεσαι σε κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάστασή σου, διεγείρεις την αίσθηση της προσωπικής αποτελεσματικότητας που με τη σειρά της δημιουργεί θετικά συναισθήματα και αυξάνει την απόδοσή σου.  Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν θα «κολλήσουν» στο πρόβλημα γιατί γνωρίζουν ότι γίνονται πιο αποτελεσματικοί όταν εστιάζουν στην λύση του προβλήματος.

7. Δεν θα συναναστραφεί με αρνητικούς ανθρώπους
Η ύπαρξη ενός πεσιμιστικού ανθρώπου δίπλα σου είναι ανεπιθύμητη κατάσταση γιατί επικεντρώνεται στα προβλήματά του και αποτυγχάνει να εστιάσει στις λύσεις. Αυτός που συνήθως παραπονιέται θέλει να μοιράζεται τα προβλήματά του με άλλους έτσι ώστε να νιώθει καλύτερα ο ίδιος. Οι περισσότεροι από εμάς, όταν συνομιλούν με τέτοιου είδους ανθρώπους, νιώθουν πίεση επειδή δεν θέλουν να θεωρηθούν αγενείς ή αδιάφοροι. Αλλά η γραμμή που διαχωρίζει την κατανόηση των προβλημάτων από τη συναισθηματική εμπλοκή σου στα προβλήματα είναι πολύ λεπτή. Μπορείς να αποφύγεις την επιρροή αυτή μόνο εάν βάλεις κάποια συγκεκριμένα όρια ή και να αποστασιοποιηθείς, εάν αυτό χρειαστεί. Για παράδειγμα: Κάθεται δίπλα σου ένας άνθρωπος και καπνίζει συνεχώς. Θα καθόσουν εκεί συνεχώς να εισπνέεις τον καπνό που φυσάει; Φυσικά θα απομακρυνόσουν , και το ίδιο πρέπει να κάνεις με τους ανθρώπους που παραπονιούνται. Ένας εξαιρετικός τρόπος να θέσεις συγκεκριμένα όρια είναι να του ζητήσεις να σου πει τον τρόπο που σκοπεύει να λύσει τα προβλήματά του. Αμέσως ή θα προσπαθήσει να ηρεμήσει ή θα προσανατολιστεί σε μια συζήτηση με πιο παραγωγική κατεύθυνση.

8. Δεν θα κρατήσει κακία
Τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από τη διατήρηση μιας «κακίας» είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση άγχους. Σκεπτόμενος με ένταση το συμβάν, φέρνεις το σώμα σου σε ασταθή κατάσταση. Όταν η απειλή είναι άμεση τότε αυτή η αίσθηση ενεργοποιείται αυτόματα από το ένστικτο της επιβίωσης. Όταν όμως η «απειλή» είναι έμμεση, όταν είναι μια παλιά ιστορία που διατηρείται μέσα μας ως κακία, αυτό στον οργανισμό μετατρέπεται σε έντονο και συνεχόμενο άγχος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Εμμένοντας σε μια κακία εμμένεις στο καταστροφικό άγχος και οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν ότι αυτό πρέπει να το αποφύγουν με κάθε τρόπο. Το να ξεπερνάς τις κακίες, δεν σε κάνει μόνο να νιώθεις καλύτερα αλλά συμβάλει και στην καλή κατάσταση της υγείας σου.

9. Δεν θα πει ποτέ ναι αν δεν το θέλει πραγματικά
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι η δυσκολία να πεις «όχι», δημιουργεί μεγάλο στρές σε όλα τα επίπεδα της ζωής ενός ανθρώπου. Πράγματι, το να πεις «όχι» είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους περισσότερους ανθρώπους. Το «όχι» είναι μια λέξη γεμάτη ενέργεια που δεν πρέπει να φοβάσαι να την χρησιμοποιείς. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι όταν πρέπει να πουν όχι αποφεύγουν φράσεις όπως «Δεν ξέρω εάν μπορώ» ή «Δεν είμαι σίγουρος» κ.ά., λένε ξεκάθαρα «όχι». Λέγοντας ξεκάθαρα «όχι» σε μια νέα πρόταση – δέσμευση, τηρείς τις υφιστάμενες δεσμεύσεις σου εκπέμποντας σιγουριά και σταθερότητα και εμπνέοντας τον σεβασμό ακόμη και αυτών που λαμβάνουν την αρνητική απάντησή σου.

Μετάφραση – Επιμέλεια Κειμένου: Χριστίνα Μελίδου – chr.melidou@gmail.com
 www.ergonblog.gr

Use Facebook to Comment on this Post