Πολλά έχουν ακουστεί για το μητρικό ένστικτο αλλά πολλές γυναίκες – μητέρες δε γνωρίζουν την ύπαρξή του ή δεν το αισθάνονται…
Είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε και βρίσκεται στη φύση μας ή έρχεται μετά τη γέννηση του μωρού; Το αν θα αντιληφθείτε τι ζητάει το μωρό σας, αν κρυώνει ή αν πεινάει έχει να κάνει με το ένστικτο που καλλιεργείται κατά και μετά τη γέννα αλλά σίγουρα αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη του μητρικού ενστίκτου.Υπάρχουν επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι η μητρική συμπεριφορά είναι κάτι που μαθαίνεται, ενώ άλλοι πιστεύουν πως βασίζεται σε ένστικτο. Η επιθυμία της μητέρας για τη φροντίδα ενός παιδιού εξαρτάται από την επιθυμία της να γίνει μητέρα και το πόσο διάστημα περνάει με το μωρό της. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που μια γυναίκα μεγαλώνει παιδιά που δεν είναι δικά της και τα φροντίζει όπως θα έκανε η πραγματική τους μητέρα.Το ακαταμάχητο χαμόγελο ενός παιδιού φαίνεται να συγκινεί ακόμα και μια γυναίκα που δεν έχει στο παρελθόν γίνει μητέρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως μια γυναίκα παράτησε το παιδί της και έφυγε. Με αυτή τη μητέρα, πως είναι δυνατό να δικαιολογηθεί μια θεωρία που θέλει να υπάρχει μητρικό ένστικτο. Μήπως δηλαδή τελικά, δε λειτουργεί σε όλες τις γυναίκες;
Ακόμα και ένας πατέρας μπορεί να λειτουργήσει ως μητέρα απέναντι στο παιδί του, να το καταλαβαίνει και να το προστατεύει όσο εκείνη. Παρ” όλα αυτά, δε συνηθίζεται ο όρος «πατρικό ένστικτο» αφού η μητέρα δημιουργεί τη σχέση της με το μωρό από την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ ένας πατέρας έρχεται σε επαφή με το παιδί του μόνο μετά τη γέννα. Επίσης, ο θηλασμός δημιουργεί έναν πολύ στενό σύνδεσμο μεταξύ μητέρας και παιδιού, ο οποίος προφανώς και λείπει από την πατρική σχέση. Μια γυναίκα τέλος, έχει το ένστικτο της αναπαραγωγής μέσα της. Αντίθετα για έναν άντρα είναι απλά μια απόφαση και μια κατάσταση την οποία αποκτά ή όχι, λόγω ωριμότητας.
post4life.gr
Use Facebook to Comment on this Post