Γράφει ο Κλεισθένης.
Οι πρόσφατες εκλογές επέφεραν αλλαγές, όχι φυσικά δομικές, υπήρξαν όμως και ανατροπές.
Είναι γνωστό ότι δομικές αλλαγές δεν γίνονται με εκλογές αλλά με επαναστάσεις ή δικτατορίες.
Επειδή λοιπόν δεν είχαμε ούτε επανάσταση ούτε επιβολή δικτατορίας οι αλλαγές είναι μέσα στα πλαίσια του οικονομικοπολιτικού μας συστήματος.
Αλλαγή πρώτη: Έχουμε μία ετερόκλητη συμμαχία της κεντροαριστεράς με ένα ακροδεξιό σχήμα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Προϋπήρξε φυσικά η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ αλλά αυτά τα κόμματα εφάπτονταν στον πολιτικό χάρτη. Η σημερινή συγκυβέρνηση είναι ετερόκλητη με μόνο συνδετικό την κατάργηση των μνημονίων.
Αλλαγή δεύτερη: Η αριστερόστροφη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ είχε προ πολλού αγκιστρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κεντρογενείς και δεξιόστροφοι παρέμειναν στο ήδη μειωμένο ΠΑΣΟΚ. Η αλλαγή έγκειται στο ότι το λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ προσπάθησε μέσω του Γιώργου Παπανδρέου να εκφραστεί πολιτικά πλην όμως απέτυχε να μπει στην βουλή.
Αλλαγή τρίτη: Άρχισε ο λαός δειλά-δειλά να ξαναβγαίνει στους δρόμους χωρίς τα κομματικά “καπελώματα”. Αυτή η αλλαγή πιθανά θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι κουκουλοφόροι παρακρατικοί δεν έκαναν την εμφάνισή τους και η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική. Αυτή η απουσία δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να υποστηρίξει ότι όταν η πολιτική εξουσία εξυπηρετείται από τις συγκεντρώσεις οι κουκουλοφόροι-παρακρατικοί δεν εμφανίζονται και επεκτατικά οι κουκουλοφόροι-παρακρατικοί είναι καθοδηγούμενοι απ’ την εκάστοτε κρατική εξουσία.
Αλλαγή-ανατροπή τέταρτη: Το ζήτημα του Ελληνικού χρέους διεθνοποιήθηκε με προφανή καλυτέρευση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της κυβέρνησης.
Αλλαγή-ανατροπή πέμπτη: Έγινα από πολλές πλευρές αποδεκτό ότι το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο (βιώσιμο). Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για μελλοντική διεκδίκηση της απομείωσής του είτε με διαγραφή είτε με άλλους τρόπους.
Αλλαγή-ανατροπή έκτη: Τέθηκε από τα επίσημα χείλη του υπ-εξ η διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων. Ακόμη και αν οι Γερμανοί δεν δέχονται καμία συζήτηση επ’ αυτού η διεκδίκηση υπάρχει στο τραπέζι. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό επειδή διεκδίκηση για πολεμικές αποζημιώσεις κατέθεσε και η Ρωσία το ύψος της οποίας είναι δυσθεώρητο.
Θα υπάρχουν βέβαια και άλλες αλλαγές-ανατροπές που μου διαφεύγουν, αυτές όμως που παραθέτω, πιστεύω, είναι οι πλέον σημαντικές.
Μαζί με τις αναφορές σε αλλαγές και ανατροπές πρέπει να σημειωθεί και ένα σπάνιο παράδοξο. Οι συγκεντρώσεις που έγιναν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν στήριζαν , ως συνήθως κάποια αντιπολίτευση αλλά την Ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον οι συγκεντρώσεις δεν είχαν κομματικό χαρακτήρα αλλά πατριωτικό και έγιναν με προτροπή των social media . Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις δεν ήταν όλοι ψηφοφόροι ή υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ αλλά από όλο το κομματικό φάσμα.
Οι εξελίξεις είναι μπροστά, ας περιμένουμε, το βέβαιο είναι ότι θα είναι ραγδαίες και απρόσμενες.
Ίδωμεν.
kleisthenisblog.blogspot.gr/
Use Facebook to Comment on this Post