Μια νέα άποψη για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης δίνει ο Andrew Chugg, συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μ. Αλέξανδρου».
Όπως υποστηρίζει, οι Καρυάτιδες, ίσως τελικά να αποκαλύψουν το μυστικό που κρύβεται στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται, σε συνέντευξή του στο Discovery, ότι οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στον τύμβο αναπαριστούν ιέρειες που φορούν στεφάνια με πλεγμένα φίδια που στόχο είχαν να αποτρέψουν τους άντρες να πλησιάσουν.
Σύμφωνα με τον Chugg, οι γυναίκες αυτές ονομάζονται Κλώδωνες (η μακεδονική ονομασία των Μαινάδων) κι όχι Καρυάτιδες, δηλαδή ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου είχε ιδιαίτερη σχέση. Γι’ αυτό και ο Chugg επιμένει ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η Ολυμπιάδα και αναφέρει ότι ο Πλούταρχος στο έργο του ο «Βίος του Αλέξανδρου» περιγράφει διονυσιακά και ορφικά όργια με τις Κλώδωνες και τη συμμετοχή της Ολυμπιάδας.
«Στο Ερμιτάζ και στο Metropolitan υπάρχουν αντίστοιχα αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που αποδίδονται σε ιέρειες του Διονύσου και μοιάζουν με τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης. Μάλιστα, φορούν ακόμα και τις ίδιες πλατφόρμες» λέει ο συγγραφέας.
Η στάση των χεριών τους -μοιάζουν να θέλουν να απωθήσουν πιθανούς εισβολείς- αποδεικνύει ότι βρίσκονται στον τάφο για να προστατεύουν την Ολυμπιάδα.
Use Facebook to Comment on this Post